Oldal kiválasztása
Mit szerezz be, mielőtt hozzálátsz a befőzéshez?

Mit szerezz be, mielőtt hozzálátsz a befőzéshez?

A tévhitekkel ellentétben a befőzésbe kortól, tapasztalattól és a konyhád méretétől függetlenül belevághatsz. Persze sokat segít, ha van egy jól bevált recepted és érzed magadban a lelkesedést – hiszen e nélkül inkább nyűgnek éled meg.

Mire figyelj az alapanyagok választásakor?

Természetesen van néhány dolog, amit mindenképpen be kell szerezned, mielőtt munkához látsz. Többek között az alapanyagot, melynek minősége kulcsfontosságú. Nem mindegy, mennyire érett terméket választasz – a túlérett zöldségeket és gyümölcsöket inkább ne használd fel.

Ha gyümölcslevet készítesz, akkor a 100%-ban, a dzsemekhez 80-90%-ban, a befőttekhez pedig 75%-ban érett gyümölcsök bizonyulnak a legjobb választásnak. Lehetőleg az idénynek megfelelő alapanyagot szerezd be a szezon végén, mert valószínűleg ekkor lesz a legzamatosabb. (tovább…)

3 recept, amivel feldobhatod a nyári kávékínálatot

3 recept, amivel feldobhatod a nyári kávékínálatot

Időnként minden itallapra ráfér egy kis frissítés. Ez a kávékínálatra is igaz, amit egyszerűen kombinálhatsz a nyár ízeivel. A hőségre való tekintettel persze főleg jeges változatokban érdemes gondolkodnod. Íme, 3 ötlet, amivel bővítheted a kínálatot.

Frigyre lép a kávé és a limonádé

Ebben az esetben ne gondold túl a dolgot, egyszerűen fogd a nyár kedvenc hűsítő italát és dobd fel a kedvenc feketéddel. Aki szereti a hideg kávés italokat, valószínűleg ezt is örömmel megkóstolja. Ez akár az itallap kiemelt ajánlata lehet, sőt az sem gond, ha a csúcsidőszakban szinte mindenki ezt kéri, mert gyorsan elkészíthető – akár nagyobb adagban is. (tovább…)

Nézzünk más szemmel a nyár kincseire és frissítsük az étlapunkat

Nézzünk más szemmel a nyár kincseire és frissítsük az étlapunkat

A nyár igazi csemegékkel kényeztet minket a konyhai alapanyagok tekintetében. Az évszakban termő zöldségek és gyümölcsök ráadásul nemcsak az ízükkel, hanem a színükkel is feldobhatják a tányérra kerülő fogásokat.

A gyümölcsök váratlan kompozíciója

Kezdjük a gyümölcsökkel. Bár ezeket általában a desszertek összetevőjeként tudjuk elképzelni, érdemes túlnézni ezen a koncepción. Az eper -, vagy áfonyamártás új ízt ad a húsoknak, az egyszerű, nagy szemű zabot pedig a céklahab és a bogyós gyümölcsök tökéletes összhangja emelheti új szintre. (tovább…)

Borozás otthonunk lágy ölelésében – ezeket az apóságokat érdemes beszereznünk

Borozás otthonunk lágy ölelésében – ezeket az apóságokat érdemes beszereznünk

A nyári délutánokat vétek lenne a négy fal között tölteni. Hangulatos, mégis nyugodt program lehet egy finom bor társaságában kiülni a teraszra, amiből akár egy rögtönzött baráti összejövetel is kerekedhet. Feltéve persze, hogy fel vagyunk készülve minden ehhez szükséges kellékkel.

Dugóhúzó kisokos

A dugóhúzó sarkalatos kérdés. A kínálatban többféle típust találunk az egyszerű, T-kialakítású daraboktól kezdve egészen a könnyen használható, elektromos fajtákig. A legelterjedtebb a szárnyas dugóhúzó, melynek könnyű használatáról a két oldalán lévő szárny gondoskodik – vagyis tökéletes választás a bornyitásban kevésbé jártasak számára. (tovább…)

Élelmiszerbiztonsági 1×1, amivel elkerülhetjük az ételfertőzéseket

Élelmiszerbiztonsági 1×1, amivel elkerülhetjük az ételfertőzéseket

A nyár egyet jelent a zöldségek, gyümölcsök, és a könnyű ételek térnyerésével. Igen ám, de a jó idő nem csak az egészségesebb életmódnak kedvez. Hanem a baktériumok szaporodásának is. Most végigvesszük azokat az egyszerűen betartható szabályokat, amelyekkel elkerülhetjük a felmerülő fertőzéseket.

Mi kerül a kosarunkba?

Minden a beszerzésnél kezdődik, hiszen ha nem megfelelő helyről vásároljuk meg az alapanyagokat, a körültekintő tárolás ellenére is bekövetkezhet a baj. Kizárólag megbízható üzletekbe és piaci árusokhoz járjunk. Árulkodó jel lehet, ha a személyzet öltözéke vagy a környezet koszos. Ha ilyennel találkozunk, inkább távozzunk üres kézzel. (tovább…)

Ezekkel az eszközökkel gyerekjáték a sütés – akár kezdő, akár haladó szinten vagyunk

Ezekkel az eszközökkel gyerekjáték a sütés – akár kezdő, akár haladó szinten vagyunk

A sütés nem mágikus dolog, ha előttünk van egy recept, az ehhez szükséges alapanyagok és eszközök. A minőség egyik esetben sem mellékes, hiszen az ínycsiklandozó eredmény a tökéletes szentháromság teljesülésén áll vagy bukik.

A konyhai kiegészítőknek nem csak a kezdeti szárnycsapások során van kiemelt szerepük, ezért most végigvesszük, mire érdemes figyelnünk ezek beszerzésekor – és milyen alapdaraboknak kell feltétlenül helyet szorítanunk a szekrényben.

Az első próbálkozások kellékei

Minden sütés a méréssel kezdődik, amihez elengedhetetlen eszköz a pontosan működő mérleg. A digitális darabok mellett nemcsak a praktikum – könnyen tisztántarthatóak –, hanem a külcsín is szól, hiszen ma már különböző mintás változatait is megtaláljuk a kínálatban. (tovább…)

Milyen étkészlettel vezessük be a kicsiket a felnőttek étkezési szokásaiba?

Milyen étkészlettel vezessük be a kicsiket a felnőttek étkezési szokásaiba?

Amikor végre a család legkisebb tagja is elég nagy lesz ahhoz, hogy egy asztalnál egyen velünk, felmerül a kérdés, milyen terítéket tegyünk elé. A kivételezést kerülve olyan tányérokat és evőeszközöket, amelyeket mi is használunk vagy inkább az ő méreteire szabott műanyag darabokat?

A műanyag a füleinknek is megnyugvást jelenthet

A felnőtt készleteket választva megkímélhetjük magunkat egy felesleges körtől, a kerámia vagy porcelán darabok azonban magukban hordozzák a törésveszélyt. A gyerekek világához képest aránytalanul nagy tányérok és evőeszközök ráadásul kényelmetlenné tehetik a csemeték számára az étkezést, mert a méretüknél fogva nem fognak a kezükre állni. (tovább…)

Innen indult világhódító útjára a porcelán

Innen indult világhódító útjára a porcelán

A porcelán jött, látott, és meghódította a világot. Már a megnevezése is különleges, hiszen vénuszkagylót, porceláncsigát jelent. De honnan indult útnak és minek köszönheti a népszerűségét a ma már hétköznapi tárgy?

Minden a fazekassággal kezdődött

Az agyagedények formázásával már a kőkorban foglalkoztak, nem sokkal később pedig rájöttek, hogy az égetéssel tartóssá is lehet őket tenni. Így jött létre a fazekasság, és bár a készítés módja nagyon hasonlít, az eredmény mégis teljesen eltérhet a nyersanyagok, az égetés hőfoka, illetve a díszítés szerint.

A porcelán három elem ötvözetéből jön létre, ezek a kaolin, a földpát és a kvarc – illetve az ezekhez társuló víz. Ezek közül talán a kaolin a legfontosabb. A természetben előforduló legtisztább agyagfajta fehérre ég, technológia szempontjából pedig azért lényeges, mert meghatározza a formálhatóságot, valamint ennek köszönhető, hogy a tárgy égetés után megőrzi az alakját. (tovább…)

Hogyan tehetjük könnyebbé a kerti parti utáni takarítást?

Hogyan tehetjük könnyebbé a kerti parti utáni takarítást?

A kerti partikat addig élvezzük, amíg a finom falatok el nem fogynak. Ezután egy kellemetlenebb feladat ár ránk: a romok és az eszközök takarítása. A jó hír, hogy sokat segít a helyzeten, ha tudjuk, milyen eszközökhöz nyúljunk, és hogyan álljunk neki a folyamatnak.

Még este szánjuk rá magunkat legalább egy mozdulatra

A grillezést követő takarítással kapcsolatban a legtöbb problémát az veti fel, hogy a jól sikerült este után semmi kedvünk nekiesni a sütőtakarításnak. A poharakat és tányérokat még csak-csak elpakoljuk, de lehet, hogy ezt is másnapra hagyjuk, és inkább bedőlünk az ágyba. (tovább…)

A piskótakészítés alapszabályai, amire a profik minden alkalommal figyelnek

A piskótakészítés alapszabályai, amire a profik minden alkalommal figyelnek

A piskótakészítés a cukrászalkotások alapvető eleme, ez azonban nem azt jelenti, hogy egyszerű műveletről van szó. Épp ellenkezőleg: ha nem figyelünk eléggé, akkor az eredmény csalódást okoz, és azzal a helyzettel szembesülhetünk, hogy az alacsony tésztát valamivel fel kell tuningolnunk ahhoz, hogy a süteményünk elég magas legyen.

Most megosztjuk azokat a tudnivalókat, amelyek betartásával a kezdő háziasszonyok is szemet gyönyörködtető desszerttel rukkolhatnak elő.

Mik a tökéletes arányok?

A siker egyik kulcsfontosságú eleme a recept. Ha az ebben szereplő arányok nem jók, akkor szinte borítékolható, hogy a sütőből kivett forma nem olyan lesz, mint amilyennek elképzeltük.

Nézzük egy olyan alapreceptet, amely ideális egy 24 cm átmérőjű tortaformához. (tovább…)