Nem is kell sok cukrászkellék 11 rémisztően különleges süteményhez

Halloween itthon is egyre jobban elterjedt ünnep, az emberek szeretnek ijesztő, rémisztő jelmezekbe öltözni és édességeket gyűjtögetni. Ha rémisztő, Halloweeni partira készülünk, ügyeljünk arra, hogy ne csak a dekoráció legyen szuper rémisztő, de a nassolni valók és az édességek is! Bemutatunk 11 halloweeni édességet, melyet otthon elkészíthetünk, néhány cukrász kelléksegítségével.

1. Cukorkával töltött csokitök

Ehhez az édességhez csupán egy kuglóf sütő formát kell beszereznünk, melyet egy narancssárga ételszínezékkel bekevert olvasztott fehércsokival kell belülről kikennünk. Ezután hűtőben megdermesztjük és a csoki megkeményedése után könnyedén kivesszük a formából. Mégegyszer ugyanezt megcsináljuk így meglesz a tök mindkét fele. Szórjuk tele gumicukorral és tegyük rá a felső felét. Maradék narancssárga csokival össze tudjuk ragasztani a két részt, majd fekete csokival meg tudjuk rajzolni a Tök rémisztő arcát egy habzsák és egy kisméretű díszítő csőr segítségével. (tovább…)

Ezek a cukrászkellékek kellenek egy Halloweenes sütihez

Hazánkban is évről évre egyre népszerűbb lett a Halloween megünneplése. Külföldön a Halloween is pont annyira fontos ünnep, mint egy születésnap, vagy egy karácsony. Most már számunkra is ismerős lehet az ősz közeledtével a töklámpások és a különböző Halloween-i dekorációk a boltok polcairól. A Halloween jelképei természetesen a töklámpás, amit saját magunk is faraghatunk, de kerámia formában is meg tudjuk őket vásárolni, a denevér, a szellem, illetve minden olyan dolog még, ami egy kicsit is rémisztő lehet. Sokan tartanak már Magyarországon is halloweeni házibulikat, aminek kihagyhatatlan eleme az ijesztő dekoráció, illetve a vicces, halloweeni sütemények. Ha ilyen házibulit tervezünk tartani, mindenképp lepjük meg vendégeinket egy könnyen elkészíthető szellemes muffinnal, amit az alábbiak alapján tudunk megcsinálni. (tovább…)

Piskótatekercs recept – ahogyan a profik készítik

Hozzávalók 1 kb. 40 cm-es tekercshez:

  • 6 db tojás
  • 120 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 120 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • baracklekvár

A 6 db tojást szétválasztom a 2 db keverőtálba, a sárgáját 120 g cukorral és 1 cs vaníliacukorral felhabosítom a kézi mixerrel. A sütőt előmelegítem 180 C-ra. Majd a tojásfehérjét felhabosítom a kézi mixerrel (kemény habbá verem). A spatulával beleforgatom a felhabosított tojássárgájába a 120 g lisztet és a fél csomag sütőport majd ezt a keveréket óvatosan beleforgatom a felhabosított tojásfehérjébe. A lapos tepsire méretre vágott sütőpapírt rakok, a piskóta masszát a kenőkéssel egyenletesen rákenem a sütőpapírra, 180 C-on kb. 15 percig világosbarnára sütöm. A piskótalapról lefelé fordítva leválasztjuk a sütőpapírt. A kisült lapot kenőkéssel ízlés szerint baracklekvárral megkenjük, majd feltekerjük. Hűtés után fogyasztható. (tovább…)

Ezért kerül kristálypohár az asztalokra

Ha egy előkelő étteremben ülünk elvárjuk, hogy ne csak az ételek legyenek csodásak de a tálaláskor használt étkészlet és a kristálypoharak is amiben az italokat felszolgálják. Az italfogyasztás nem csak egy hóbort, komoly múltra tekint vissza és egy-egy ágazata ma is külön kultusznak örvend. Ilyen például a borkóstolás is, amely mintegy szeánsz előzi meg az étkezést.

A szakértők, hozzáértő szemmel nézik meg a hosszú szárú kristálypohárba öntött, stabil kristálytalpakkal rendelkező, vékony falú pohárban öntött szőlőkülönlegességet. A bor ízlelése előtt kissé megdöntve, a pohár legszélesebb részében vethetünk egy pillantást az átszűrődő, sokszor vérvörösen izzó fényekre ami átszűrődik a bor tiszta nedűjén. A pohár anyaga és kialakítása nem csak a borimádók kényelmét szolgálja, hiszen számtalan különböző pohártípus létezik. Nem mindegy, hogy egy jéghideg pezsgőt milyen kristálypohárba szervírozunk a vendégeknek.

Egy magára valamit is adó étterem, ezen poháretiketteknek megfelelően, a rendeléstől függően különböző méretű, formájú és falvastagságú kristálypoharakban helyezi a tisztelt vendég elé a rendelt italkülönlegességet. (tovább…)

Kristálypohár etikett: Adjuk meg a módját!

Az éttermi fogyasztások során számtalan jelzéssel kommunikálhatunk a felszolgálók felé, hogy elnyerte-e a tetszésünket a felkínált étel, meg vagyunk-e elégedve a mennyiséggel vagy éhesen esetleg elégedetlenül távozunk-e tőlük. A nagykonyhai kiszolgáló egységeknél nem csak az evőeszközök elhelyezésére kell figyelnünk, ha már minőségi helyre szeretnénk ellátogatni, érdemes megadni a módját az elfogyasztott italoknak is.

A jobb éttermekben már külön figyelmet fordítanak a vendégek által rendelt italok felszolgálására, „tálalására”. Még egy laikus is tudja, hogy a pálinkát nem boros pohárban kínáljuk de a pezsgőt is ízléses pezsgős poháról és nem egy whiskeys kristálypohárból kínáljuk a vendégeinknek. Ez a poháretikett a magára valamit is adó éttermekben már-már presztízskérdés. Egymást felül licitálva kínálják a betérő vendégeknek minőségi kristálypoharakba a megfelelő alkoholos italokat. (tovább…)

Így jelezz az étteremben az étkészletek segítségével

Az éttermi étkezések etikettjének alapja, hogy tisztában vagyunk az evőeszközök helyes használatával, illetve azok elhelyezésével. Sokan nem tudják, de nem mindegy, hogy a fogyasztás után az étkészletet hogyan hagyjuk magunk után. Az evőeszköz elhelyezésével ugyanis jelezni tudunk a pincérnek anélkül, hogy félreértenénk egymást. Ezekkel az evőeszköz jelzésekkel azonban sokan nincsenek tisztába, így rengeteg olyan kellemetlen szituáció alakul ki, ami ennek köszönhető.

Például, ha a kedves vendég úgy teszi le az evőeszközét, hogy azt kommunikálja a felszolgálónak, nem kíván többet enni az adott ételből, a pincér automatikusan elviszi a tányért. Ezután pedig hiába reklamál az illető, hogy mégis meg szerette volna enni az előételt. Igaz, hogy többféle verzió is létezik, ám mi most bemutatjuk a legtöbbször használt evőeszköz elhelyezést, amit majd a felszolgáló is érteni fog. (tovább…)

Lélegzetelállítóan különleges étkészletek

Legyen szó egy egyszerű, letisztult fehér tányérról, amit minimál minta ékesít, vagy egy retro étkészletről, az étel mindegyikben ugyanolyan finom lesz! Vannak olyan emberek, akiket egyáltalán nem érdekli, hogy miben tálalják az adott ételt, ám egyre több az olyan illető, akinek különleges egyénisége megmutatkozik az étkészletében is. Ők szó szerint rajonganak a különleges étkészletekért. A funkciójukat pedig nem zárja ki a dizájn, és ma már egyre több az izgalmas anyagú, színű, és formájú tányér. (tovább…)

Vágólap – funkció, design, higiénia

A vágólap és a kés vonatkozásában is nagyszerűen helytáll a párosával szép az élet mondásunk, amely ez esetben konyhai megvilágításból érhető tetten. Habár szinte megállíthatatlan ütemmel változó, módosuló világunkban a gasztronómiai trükkök tárháza is szüntelenül bővül, mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy ezek az újító szándékok minden esetben a tevékenységek könnyebbé tételét szolgáló módon lépnek képbe, értünk… (tovább…)

Tetszetős külcsínű pálinkás üveg – több van benne, mint ital…

A pálinkás üveg egy olyan rejtélyes italt foglal magába, amelynek ízvilága összeköttetésben van a múlttal, valamint a kikoptathatatlan értékekkel. Jelenléte leleményes és alázatos tanúságtétel arról, hogy a régi még nem egyértelműen korba nem illő, hanem érett és sokak által nagyra becsült nívóval bír.

(tovább…)

Borhűtő: a praktikum és elegancia különleges kombinációja

A „nagyszerű” jelzővel büszkélkedő találmányok között méltán foglal helyet a borhűtő, amely a belsejébe helyezett palackozott borok hőmérsékletéért vállal felelősséget.

A borok esetében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a fogyasztási hőmérséklet. Akik a hagyományos jéggel, hideg vízzel való hűtés hívei, elmondhatják tapasztalataikat arról, hogy az éppen aktuális légmérséklet felmelegedése nagyban befolyásolja a hűtési eljárásokat. Igen ám, de az sem elhanyagolandó hozzáállás, hogy a hűtendő italokat mennyi ideig hagyjuk a jégben. Ez bortípusonként eltérő módon lép képbe. (tovább…)