Oldal kiválasztása

Temperált, sima és polikarbonát pohár KISOKOS

Segítünk a választásban!

Manapság hatalmas a választék a piacon, és olykor nehéz eldöntenünk, hogy milyen poharat válasszunk. A temperált üvegből készült-, a sima- és a polikarbonát pohárnak ugyanis egyaránt megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Bejegyzésünkben a különböző pohár típusokat hasonlítjuk össze, hogy ezzel is segítsünk Neked hosszútávon megtérülő, jó döntést hozni.

Temperált pohár

  • Elsősorban bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak ajánljuk.

(tovább…)

GN szabványedények

Az elmúlt években gyakran találkozunk a GN szabvánnyal, de vajon mi is ez valójában? Honnan ered a GN szabvány, mi a célja, hol használják, és mi előnyünk származik abból, ha tisztában vagyunk a fogalmával? Eheti bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Once upon a time in Zürich…

A GN szabvány létrejötte egészen pontosan 1964. november 17-re tehető. Ezen a szép, őszi napon ugyanis Svájcban (Zürichben), a Du Pont Étterem egyik asztalánál a Svájci Szállodaszövetség tagjai és a (szintén helyi) konyhagép gyártók állapodtak meg az ún. gastro-norm szabvány bevezetésében. A megállapodás elsődleges célja pedig az volt, hogy az egységes mértékrendszer bevezetésével egyszerűsítsék, valamint biztonságosabbá és gazdaságosabbá tegyék a közétkeztetést. (tovább…)

Miért szeretjük a sous vide vákuumtasakot?

A sous vide-álást (magyarosan szuvidálást) az 1970-es években fejlesztették ki abból a célból, hogy a főzés során minimalizálják a libamáj zsugorodását. Nem más ez, mint egy speciális eljárás, mely során az ételt légmentesen lezárt tasakokba helyezve, alacsony hőmérsékleten, sokáig főzik. A sous vide francia kifejezés szó szerinti fordításban azt jelenti: vákuum alatt.

Miért jó a sous vide-álás?

Ennek bizony több oka is van.

Higiénia

A sous vide légcsatornás vákuumtasakban a hús, illetve a zöldség sokkal tovább megőrzi zamatát, ugyanis a légmentesen záródó tasakon kívül maradnak a baktériumok. Az ételek belseje nem szárad ki, így sokáig marad friss, omlós. (tovább…)

Asztali patika – ki használta először, és miért hívják így?

Vendéglátós körökben rendszerint használjuk az asztali patika kifejezést, ez jelöli ugyanis az éttermek asztalán található fűszertartókat, melyek az ételek utóízesítésére szolgálnak. Az asztali patikához tartozó ízesítőszer-repertoár persze folyvást bővül, de az állandó alapdarabok az ecet, az olaj, a mustár, a bors, a ketchup, worcester és a porcukor. Ez idáig rendben, ezt minden valamirevaló étteremtulajdonos, szakács és pincér tudja. De vajon kinek az asztalán volt először asztali patika, és egyáltalán, miért kapta ezt a nevet?

Az első asztali patika a történelemben…

Bonaparte Napoleon nevéhez fűződik. A legendás, korzikai születésű francia császár gasztrohóbortjairól vajmi kevés írás maradt fent, pedig őkegyelme rajongott a karakteres ízekért. Hosszú éveken át nem akadt olyan szakács, aki az udvarába szegődve ki tudta volna elégíteni az igényeit. Napóleonnak ugyanis semmi sem volt elég ízletes, minden fogásból hiányolta a sót, a borsot, vagy éppen az ecetet. Szakácsai így rendre elbuktak, alkalmatlanságukért pedig mind a fejükkel fizettek. (tovább…)

A hónap sztárja: a rozsdamentes edény

A rozsdamentes edény mindannyiunk kedvence, hiszen számos pozitív tulajdonságával könnyíti meg az életünket, és teszi hatékonyabbá a munkát a konyhában. Lássunk néhány tűpontos érvet a rozsdamentes lábasok, fazekak mellett!

  1. Elegáns, impozáns, mutatós, esztétikus

Egy modern, formatervezett rozsdamentes edény nem csupán funkcionális szempontból – hanem a külcsín tekintetében is remek választás.

  1. Nem igényel gondoskodást, törődést, karbantartást

A zománcozott edények használata során oda kell figyelnünk, hogy nehogy lepattanjon a zománc; az öntöttvas edények pedig hajlamosak rozsdásodni. Ezekkel szemben a rozsdamentes edény esetében nem kell efféle környezeti hatásoktól, vagy balesetektől tartanunk. (tovább…)

Fa vágódeszka, vagy műanyag vágólap?

Kétféle ember létezik. Az egyik a fa vágódeszkára esküszik, a másik pedig a műanyagra, de le kell szögeznünk, hogy mindkét fajtának egyaránt megvannak a pozitív és a negatív tulajdonságai. Azaz, vágódeszka vásárlása előtt érdemes végiggondolnunk bizonyos szempontokat, amelyek számunkra fontosak.

Milyen az ideális vágódeszka, vágólap?

Alapanyagtól függetlenül a vágódeszka, vagy a vágólap meg kell, hogy feleljen bizonyos kényelmi elvárásoknak. Olyat kell választanunk, ami kézre áll nekünk, amin könnyen tudunk dolgozni. Vannak olyan vágódeszkák, amelyeken kis lyukat találunk, így fel is akaszthatjuk, ha éppen nincs rá szükségünk. Vannak továbbá olyanok, amelyek a higiénikus munka érdekében cseppfogóval vannak ellátva. Ezek az „apróságok” mind a mi kényelmünket, és a hatékony munkavégzést szolgálják. Arra is érdemes figyelni, hogy az általunk választott vágólap mosható-e mosogatógépben (nem pusztán a kényelem, hanem a higiénia szempontjából is fontos, hiszen a mosogatógép sok esetben alaposabb, mint a kézi tisztítás). (tovább…)

Milyen különböző kések léteznek?

Ezen a héten kemény fába vágjuk a fejszét, ugyanis úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük Nektek a konyhában leginkább nélkülözhetetlen késtípusokat. Felkészültetek? Lássuk akkor, hogy hány féle késnek kell lennie a fiókban ahhoz, hogy mindig kéznél legyen a megfelelő!

  1. Séfkés

Kezdjük mindannyiunk kedvencével, a séf késsel. A német séf kés a csúcsán lévő hangsúlyos görbületéről ismerszik meg, aminek köszönhetően a penge hasával és csúcsával egyaránt apríthatunk. A francia séf kés csúcsa kevésbé görbül, és hosszabb egyenes szakasz található rajta, így ha ilyet használunk, húzó technikát kell alkalmaznunk a szeletelésnél.

  1. Faragó kés

Kicsi, mindössze 6-10 hosszú. Sima pengéje kisebb feladatokra teszi alkalmassá. Kedveljük, hiszen abszolút univerzális jószág. (tovább…)

Te megfelelően tárolod az ételmintákat?

Biztosan Te magad is tisztában vagy vele, hogy bevezetésre került egy jogszabály, ami az ételminták tárolását írja elő. Ennek értelmében, ha 29 vagy annál több fő részére készítesz menüt, akkor kutya kötelességed az ételből minimum 100 gramm mennyiséget mintaként elkülöníteni és 72 órán át a megfelelő hőmérsékleten megőrizni. Ennek a határozatnak az a célja, hogy ha az adott társaság egyik tagja ne adj’ Isten rosszul lesz, esetleg a mérgezés tüneteit mutatja, akkor meg tudják vizsgálni az általa fogyasztott ételt. Ez tehát orvosi- és jogi szempontból egyaránt elengedhetetlen – és hasznos a Te aspektusodból is, hiszen így könnyedén bizonyíthatod, hogy az étellel semmi kivetnivaló nem volt. Tehát, ezt minden körülmények között célszerű betartani.

Miben tárolhatod az ételmintát?

Több lehetőség is a rendelkezésedre áll, amelyek közül kiválaszthatod a Számodra legmegfelelőbbet. Használhatsz többek közt üvegedényt, ami elegáns és formatervezett, de ebben az esetben sajnos mindig fennáll a törés veszélye. Ha mégis az üveg mellett döntenél, akkor ráadásul a mosogatással, sterilizálással is számolnod kell, illetve helyet kell szorítanod az edényeknek a hűtőszekrényben is. (tovább…)

Nagykonyhai gép vásárlása

Miért válasszuk a hazai gyártók gépeit?

Számos hathatós érv szól amellett, hogy ha nagykonyhai gép vásárlását tervezzük, akkor érdemes magyar gyártmányt választanunk. E heti bejegyzésünkben ezeket vesszük górcső alá. Bízunk benne, hogy írásunk hasznosnak bizonyul azok számára, akik hűtőszekrény, főzőüst, vagy más berendezés vásárlását tervezik.

  1. Szervizháttér

A Magyarországon gyártott gép választása mellett az első (és talán legfontosabb) sziklaszilárd érvünk a nem túl távol lévő szerviz. Gondoljunk csak bele! A telefonos (vagy személyes) szakértői segítségnyújtás már a gép beüzemelésénél is hasznos lehet. Gyakran előfordul, hogy bár figyelmesen végigolvassuk a tájékoztatófüzetet, azért mégis marad néhány megválaszolatlan kérdésünk. Ilyenkor hatalmas könnyebbséget jelent, ha van egy telefonszám, amin azonnal (ráadásul saját anyanyelvünkön) tehetjük fel műszaki kérdéseinket. (tovább…)

A tökéletes étlap titka

Éttermünk étlapja olyan, akár a névjegyünk; az első benyomás egyik legfontosabb pillére. A vendégek kézhez kapják, amint helyet foglalnak, tehát az étlap valóban egyike a legelső impulzusoknak, amelyek őket érik. Éppen ezért fontos, hogy különös gonddal szerkesszük meg (akár szakértők segítségével). Egy jó étlapból kiváló marketingeszköz válhat!

Az étlap arculata

Az étlap arculatát tekintve nagyon fontos a külcsín. Olyan betűtípust kell választanunk, ami jellegzetes, de nem tolakodó; jól látható, könnyen olvasható, de nem harsány. Olyat, ami illik az étterem design-jához, profiljához. Az olyan betűtípusok, mint a komolytalan (és hála az égnek mára már divatjamúlt) comic sans sokat ronthatnak az étterem renoméján. (tovább…)