Oldal kiválasztása

Így használd a maghőmérőt

Amilyen egyszerű – pont annyira nélkülözhetetlen ez a kis szerkezet az éttermekben, és saját háztartásunkban egyaránt. Hús, vagy tészta sütése esetén, illetve tejtermékek készítésekor ugyanis a szükséges biológiai, vagy kémiai folyamatok általában csak egy bizonyos hőmérséklet-tartományon belül mehetnek végbe. De mit is jelent ez a gyakorlatban? (tovább…)

A borkóstolás etikája és a borospohár

A borkóstolás etikája és a borospohár

Nem feltétlenül kell elzarándokolnunk neves pincészetekbe, ha kedvünk támad megkóstolni néhány finom bort. Számos étterem szervez hónapról hónapra borkóstolót, borvacsorát, így akár egy kellemes, romantikus, vagy baráti programmal egybekötve is megismerhetünk valódi kuriózumokat. A borkóstolásnak azonban megvan a saját illemtana, amit minden körülmények között, a program helyszínétől és a bor fajtájától, származásától függetlenül célszerű megismernünk, elsajátítanunk és betartanunk.

Becsüld a bort és tiszteld a borászt

Abban a borban, amit ilyen alkalmakkor a poharadba töltenek bizony tengernyi munka, alázat és szenvedély lakozik, ezért mindig a megfelelő tisztelettel közelíts felé, és erről akkor se feledkezz meg, ha véleményt formálsz róla. Természetesen azt a bort nem kell az egekig magasztalni, ami nem rímel az ízlésedre, de mindenképp óvatosan minősítsd. Ugyanitt: az sem szerencsés, ha a borkóstoló során minden borról ugyanolyan lelkesedéssel nyilatkozol, mert hiteltelenné válnak a szavaid, tehát légy őszinte, de válogasd meg a jelzőket, amikor a borról beszélsz. (tovább…)

Ellenőrzőlista: ezekre a szempontokra figyelj, amikor átveszed az árut

Élelmiszer-szállítmány esetén kétféle formában érkezhet az áru; lehet csomagolt, vagy csomagolatlan. Mindkét esetre külön szabályok vonatkoznak, azaz, van néhány elengedhetetlen szempont, ami alapján meg kell vizsgálnod, mielőtt átveszed.

Csomagolt élelmiszer esetén…

  • Az élelmiszer eredete
  • Csomagolás épsége
  • Előírt jelöléseket tartalmazó, azonosításra alkalmas címke
  • Minőségmegőrzés dátuma
  • Hűtve, vagy fagyasztva tárolás esetén a maghőmérséklet

(tovább…)

Borospohár kisokos

Borospohár kisokos

A borospohár piacon hihetetlen széles a választék, kezdve a különböző áruházláncok polcain sorakozó poharaktól az igazán exkluzív, formatervezett kelyhekig. Vásárolhatunk magas, öblös poharakat, alacsonyabbakat, karcsúbbakat, áttetsző üvegpoharakat, vagy akár színeseket is. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor választunk? Milyen borospoharak kerüljenek éttermünkbe, milyen boros kelyhek díszítsék vendéglőnk asztalait?

Ahány féle bor, annyi féle pohár

Ez a mondat annál ijesztőbben hat, minél többféle bort kínálunk, pedig a helyzet távolról sem annyira súlyos. Ha nem a borvacsora éttermünk fő profilja, akkor elegendő lehet beszereznünk néhány alapdarabot is. Ha jól választjuk meg a poharakat, akkor néhány különböző méretű és formájú kehellyel akár a teljes borkínálatot is lefedhetjük. (tovább…)

Mióta étkezünk evőeszközökkel?

Mióta étkezünk evőeszközökkel?

A kés, a kanál és a villa a mindennapi étkezéseink nélkülözhetetlen kelléke. El sem tudnánk képzelni nélkülük egy családi vacsorát; sőt, a gyermekekre is rendszerint rászólunk, ha evőeszköz helyett kézzel esznek. De nem volt ez mindig így, sőt! Mátyás király például kifejezetten ódzkodott a villa használatától, és második felesége, Aragónia Beatrix kifejezett kérése ellenére is inkább a kezét használta evőeszköz helyett…

Legrégebbi eszköz: a kés

Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen a kést már a vadászat során is használták az emberek, azonban az „asztali változat” megjelenése meglepően sokáig váratott magára. A középkorban még vadászkéseket használtak az étkezések során, később azonban győzött a gyanakvó korszellem, így a kés fenyegetést jelentő konnotációja életre hívta az asztalnál használatos, veszélytelen, tompa verziót. (tovább…)

Az éjfekete porcelán varázsa

Az éjfekete porcelán varázsa

Ezzel a címmel akár Edgar Allan Poe egyik kiváló elbeszélését is közölhetnénk a blogunkon, ilyesmiről azonban szó sincs. Ez a bejegyzés sokkal inkább a fekete porcelántányérok szépségéről, és a bennük rejlő páratlan eleganciáról szól. Miért olyan különleges ez az ébenszínű kerámiaféle? Miért olyan sejtelmes, és rendkívüli? Miért áll el a vendégek szava, ha fekete tányéron tálaljuk számukra a vacsorát? Eheti bejegyzésünkben ennek jártunk utána…

A fekete színről

A fekete a színelmélet, a színpszichológia szerint többek közt az erő, a formalitás és a tekintély színe. A fekete méltóságot, emelkedettséget, ünnepiességet sugall, és tiszteletet ébreszt. Az éttermek azonban más kiváló tulajdonságai miatt is előszeretettel használják. (tovább…)

5+1 ok, amiért kedvelik a kőporcelán tányérokat

5+1 ok, amiért kedvelik a kőporcelán tányérokat

A Gasztronagyker.hu webáruház egyik legkedveltebb terméke a kőporcelán tányér. De vajon miért választják egyre többen? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek egyre népszerűbbé teszik az ilyen típusú tálakat? Eheti bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, ami segíthet a választásban.

1. Prémium minőség

A kőporcelán tányér vitathatatlanul prémium minőséget képvisel. Ez garanciát jelent időtállóságára; a kőporcelán alapanyag ugyanis szilárdabb, mint a kerámia; nem kopik, valamint ellenálló és tartós, így vásárlása nem más, mint hosszú távú, biztosan megtérülő befektetés. (tovább…)

Milyen a jó szakácskés?

Milyen a jó szakácskés?

A szakácshoz hozzátartozik a szakácskés, akár a vérbeli autószerelőhöz a villáskulcs, a szenvedelmes kertészhez az ásó – sőt, egészen pontosan; mint Tim Burton egyik legbájosabb karakteréhez az olló.

A kés a szakács egyik legfontosabb munkaeszköze, ezért nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg. Egy professzionális szakácskés a mindennapi használat során kényelmessé, biztonságossá, gyorsabbá, és ami talán még fontosabb; hatékonyabbá, örömtelibbé teheti a munkát, illetve értékes időt takarít meg használójának.

Milyen tulajdonságok alapján válasszunk szakácskést?

Haladjunk sorjában, vegyük először a pengét. Olyan kést kell keresnünk, ami kiváló vágóéllel rendelkezik, illetve korrózióálló, oldószerálló és nem kopik. A rozsdamentes acélpengével ellátott kések tartósak és megbízhatóak, így hosszú távú megoldást jelentenek. (tovább…)

Az ételt tudni kell díszíteni

Az ételt tudni kell díszíteni

A kiszervírozott ételek díszítése simogatja az érzékeket, és növeli az étel elfogyasztásának élményét. Egyfajta filozófia, amit minden szakácsnak, pincérnek, és éttermi dolgozónak ismernie kell.

Miért díszítünk? Elsősorban a látványért, amely segítségével étvágykeltővé tehetjük a tányéron felszolgáltakat. Ráadásul egy neves étterem a díszítéssel is őrzi a hitelességét. Nem tehetjük le csak úgy a vendég elé kilapátolva az ételt, meg kell adni a módját. (tovább…)

Bioéttermet szeretnél nyitni? Akkor ezt tudnod kell róla!

Bioéttermet szeretnél nyitni? Akkor ezt tudnod kell róla!

Egyre többen vágynak vissza a természetes dolgokhoz, és ezt a takarítás világán túl az étkezésben is foganatosítani szeretnék. A tudatosság növekedésével elkezdtek megnyílni a bioéttermek is, ahol a kedves vendégek olyan ételeket fogyaszthatnak el kellemes környezetben, amelyeket vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készültek.

A bioétterem azt is jelenti, hogy az alapanyagok termesztésénél csakis kizárólag biológiailag lebomló vagy természetes szereket használnak. Erre, és arra is kínosan ügyelnek a bioétterem vezetői, hogy ne használjanak fel az ételkészítés során génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait. A fenti szabályok betartása kőbe van vésve, hiszen ezek a bioéttermek sarokkövei. (tovább…)