Oldal kiválasztása
Az ételt tudni kell díszíteni

Az ételt tudni kell díszíteni

A kiszervírozott ételek díszítése simogatja az érzékeket, és növeli az étel elfogyasztásának élményét. Egyfajta filozófia, amit minden szakácsnak, pincérnek, és éttermi dolgozónak ismernie kell.

Miért díszítünk? Elsősorban a látványért, amely segítségével étvágykeltővé tehetjük a tányéron felszolgáltakat. Ráadásul egy neves étterem a díszítéssel is őrzi a hitelességét. Nem tehetjük le csak úgy a vendég elé kilapátolva az ételt, meg kell adni a módját. (tovább…)

Bioéttermet szeretnél nyitni? Akkor ezt tudnod kell róla!

Bioéttermet szeretnél nyitni? Akkor ezt tudnod kell róla!

Egyre többen vágynak vissza a természetes dolgokhoz, és ezt a takarítás világán túl az étkezésben is foganatosítani szeretnék. A tudatosság növekedésével elkezdtek megnyílni a bioéttermek is, ahol a kedves vendégek olyan ételeket fogyaszthatnak el kellemes környezetben, amelyeket vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készültek.

A bioétterem azt is jelenti, hogy az alapanyagok termesztésénél csakis kizárólag biológiailag lebomló vagy természetes szereket használnak. Erre, és arra is kínosan ügyelnek a bioétterem vezetői, hogy ne használjanak fel az ételkészítés során génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait. A fenti szabályok betartása kőbe van vésve, hiszen ezek a bioéttermek sarokkövei. (tovább…)

Angol módi a konyhában

Angol módi a konyhában

Szeretnéd angolos ételekkel bővíteni az éttermi repertoárt? Akkor olvasd el az angol konyháról szóló gyorstalpalónkat!

Tudtad, hogy az angol nemzetnek köszönhetjük az olyan gasztronómiai érdekességeket, mint például a szendvicset, a teát, a pudingot, és néhány keleti fűszert is?

Egy tipikus angol reggeli a következő ételekből tevődik össze: (tovább…)

Lakasd jól a vegetáriánusokat!

Lakasd jól a vegetáriánusokat!

Vegetáriánus éttermed van? Jól ismered a piacot, és a versenytársakat? Vizsgáljuk meg együtt, hogy mik az ismérvei, és hogyan lehetsz igazán különleges a vendégeid számára.

Mivel a vegetáriánus étkezési irányzat már hosszú évek óta él a köztudatban, a vendéglátóhelyeknek volt idejük húsmentes kínálatot kialakítani. A felkészültség ellenére azonban még sok hiányosság van ezeken a helyeken.

Nézzük, milyen hibákat követhetnek el az éttermek, büfék a vegetáriánusokkal szemben: (tovább…)

A street food jött, látott, győzött, és köszöni, marad

A street food jött, látott, győzött, és köszöni, marad

Amint arra a Pompejii ásatások fényt derítettek, a street food már az ókorban is közkedvelt étkezési irányzat volt. A piaci napokon mindenkinek jól esett elfogyasztani némi ott vásárolt elemózsiát. A trend persze nem csak ott, és nem csak akkor dívott.

Az ókori Görögország kedvenc készétele a sült hal volt, míg a törökök az illatos húsfalatokért voltak odáig. A szegényebb sorsú törököknek ráadásul sok más esélyük nem is akadt ilyen finomságot enni, hiszen a házaikon nem voltak kémények, és persze sütővel sem rendelkeztek.

A trend átívelt a századokon, és meg sem állt Magyarországig. Vannak, akik kifejezetten ódzkodnak a az utcai standoktól és büfékocsiktól, mások kifejezetten imádják.

A hazai street food kínálata általában az alábbi ételekből tevődik össze: hamburger, gyros, sült kolbász, főtt kukorica, kürtös kalács. (tovább…)

Ezért szeretnek az emberek bisztrókba járni

Ezért szeretnek az emberek bisztrókba járni

A bisztrók a francia városokból érkeztek a magyar vendéglátásba, és egyedi hangulatukkal csábítják be az utca vendégét egy kellemes étkezésre. Nézzük, miért imádnak a sétálók betérni egy ilyen vendéglátó egységbe.

Az étlapon egyszerű ételek szerepelnek

A bisztró egyik alapelve, hogy olyan ételek szerepeljenek rajta, amelyek viszonylag gyorsan elkészíthetőek. A vendégek díjazzák, hogy itt csak olyan fogások közül válogathatnak, amelyeknek a nevét nemcsak hogy ki tudják ejteni, de tudják is, hogy mit takarnak. (tovább…)

Mit keres egy hajszárító a szállodai szobában?

Mit keres egy hajszárító a szállodai szobában?

A hotelek, szállodák szobáiban sokszor találhat a vendég hajszárítót. Ez nem előírás, de a vendégek nagyon szeretik. Nézzük, hogy szállodatulajdonosként miért kellene neked is hajszárítókat beszerezned a szobákba!

Ugyan nem előírás, de egy nemes gesztus

A vendégek úgy érzik, hogy valóban törődsz az igényeikkel. Tény ugyanis, hogy aki elkezd egy hosszabb útra bepakolni egy bőröndbe, az már nehezen tuszkol be egy olyan újabb dolgot, mint például a hajszárító.

Sőt, a barkóba a valóban szükséges ruhák, és tárgyak között is megy: mi maradhat, mit kell otthon hagyni. Ilyenkor utazóként igazán üdítő rádöbbenni arra, hogy a hotelben, szállodában gondolnak erre is, így hajszárító helyett még be tudnak pakolni valami mást. (tovább…)

A legideálisabb evőeszközök egy büfében az eldobható típusúak

A büfé az eldobható evőeszközök kánaánja. Vajon miért alakult ez így? Elmondjuk, miért jársz jól büfésként az eldobható evőeszközökkel.

Először is, bár sokan úgy gondolják, az eldobható evőeszközök nem vallanak igénytelenségre. Ellenben a lehető legelőnyösebb választások a büfékbe.

1. Praktikus felszolgálást biztosítanak

Akár egy sarki büféd van, akár egy fesztiválra települsz ki a büfés kocsiddal, az eldobható, általában műanyag kés, villa, tányér, pohár a lehető legpraktikusabb választás.

Egyrészt azért ugye, mert törhetetlenek. Egy fesztiválon például sok nem annyira józan vendég fordul elő, akik talán ügyetlenebbek az átlagosnál. Ami viszont törhetetlen, az ugye teljes biztonságban van. (tovább…)

Konyhai praktikák a nagyitól, amiket minden konyhatündérnek ismernie kell

Konyhai praktikák a nagyitól, amiket minden konyhatündérnek ismernie kell

Nagymamáinknak a konyhai élet számtalan területén korlátozottak voltak a lehetőségeik. Mégis minden megfőtt a sparhelton – nem is akármilyen ízélményt adva – tökéletes habokat vertek, és a leveseik szinte megszólaltak. Persze azóta rengeteget fejlődött a világ, de ettől függetlenül vannak olyan trükkök, amelyeket most is érdemes bevetnünk.

A húslevestől az omlós tésztákig

Ugye emlékszel az isteni omlós tésztákra? Persze mondhatnánk, hogy ez annak tudható be, hogy a legtöbb hozzávalót az udvarból vagy saját termesztésből szerezték be, ami garantálta a minőséget, de a nagyinak ezeken kívül is volt egy apró fogása. Méghozzá az, hogy a tészta kidolgozása előtt néhány óráig szobahőmérsékleten pihentetett minden hozzávalót. (tovább…)

Honnan indul egy kávépincér útja? És mi kell ahhoz, hogy valakiből profi legyen?

Honnan indul egy kávépincér útja? És mi kell ahhoz, hogy valakiből profi legyen?

Ha igazi kávérajongó vagy, akkor tudod, hogy a kávébabok között meglehetősen nagy különbségek vannak. Egy vérbeli barista persze nemcsak ezzel van tisztában, hanem azzal is, mi a különbség az espresso, a cappucino vagy az americano elkészítésében. De mi kell ahhoz, hogy valakiből igazi kávépincér váljon?

Itthon nem feltétlenül élmény a kávézás

Igaz, hogy a barista hozott anyagból dolgozik, de ha valaki nem veszi komolyan a feladatát, akkor a kiváló kávészemekből is születhet elborzasztó végeredmény. A pörkölt szemekből ugyanis még bármi lehet az útjuk elején. A jó alap nem elég ahhoz, hogy kiváló minőség kerüljön a csészébe: ellenőrizni kell a minőséget, dönteni kell az őrlésről, illetve az elkészítés módjáról. (tovább…)