Törékeny…

Régen hiányzott egy kedvesen szép, csodálatosan megmunkált, apró kis porcelántálka, amiben büszkén feszíthet bármilyen finomság, akár saláta, akár egy illatos gyümölcsleves, vagy bármi, a szépen terített asztalon…

Egy kis árva volt eddig a háznál, és szolgált örömömre, de hiába kerestem, nem találtam neki társat, mígnem egy esti internetsétámon megláttam…

Igen! Ő az!

Alig vártam a reggelt, hogy felhívjam a számot,  A SZÁMOT , ami méltán érdemli meg, hogy nagybetűkkel írjam…

Örök jóhiszeműséggel vágok bele mindenbe, és nem csalódtam…

Tárcsáztam. (tovább…)

A sikeres házasságok a konyhában kezdődnek

A PYREX cég 1908 óta gyártja a konyhai edényeket, tepsiket, egyéb eszközöket. Az egyéb gyártók által készített jénai hőálló üvegtálak is a PYREX által szabadalmaztatott boroszilikát üvegből készülnek. Találtunk egy régi reklámot, ami szintén a Pyrex termékeit reklámozza:

A kép szerint a sikeres házasságok a konyhában kezdődnek. Jól főzni jó edényekben lehet, ha jól főz, akkor ez már nem lehet kapcsolati vita alapja, így javíthatja az Ön párkapcsolatát a Gasztronagyker 🙂

Itt alább látható néhány termék a kínálatunkból: (tovább…)

Megmérgezték a rendőröket?

Mérgezés gyanújával került kórházba 23 rendőr a déli határvidéken 2016. január 3-án az ATV tudósítása szerint. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a helyi MÁV konyháról származó ételtől lettek rosszul. A konyha ezt cáfolja, mert egy nap több száz embert látnak el a konyhából, és a 23 rendőrön kívül másnak nem volt panasza.

Mit tehet ilyenkor a konyha? Minden tömegétkeztetést lebonyolító konyhának (29 főnyi vendég fölött) meg kell őriznie minden nap 72 óráig minden ételt, ami felszolgálásra került. Ez történhet régi módszerrel, az ételminta-tároló üvegek segítségével, vagy a modern ételminta-tároló tasakban. Így hermetikusan lezárva az étel ugyan nem lesz finom és fogyasztható állapotú a harmadik napra, de ha valami kórokozó vírus, baktérium, gomba, vegyszer kerül az ételbe, az könnyen kimutatható, mert egyes kórokozók még tovább is szaporodnak a lezárt tasakban, így az idő múlásával egyre nagyobb lesz a koncentrációjuk.

Tehát egy ilyen konyhát fertőző betegségek terjesztésével megvádolni csakis nagyon alapos indokkal érdemes, mert minden étel visszakövethető, és mindenről feketén-fehéren bebizonyítható, hogy okoz-e betegséget vagy nem. (tovább…)

2016 top 10

Egyre nagyobb lelkesedéssel böngészik a látogatók a Gasztronagyker oldalait. Most 2017 elején megvizsgáljuk, mi érdekelte leginkább a tavalyi évben a látogatóinkat, mert mi imádjuk a statisztikákat.

Analitikánk szerint 2016-ban a következő termékkategóriák voltak a legnézettebbek:

  1. Befőttesüvegek
  2. Tányérok
  3. Habzsák és habcső
  4. Poharak
  5. Cukrászati eszközök
  6. Edények és lábasok
  7. Hőálló jénai edények
  8. Konyhai eszközök
  9. Csokoládé és marcipán
  10. Kések

(tovább…)

Minden nő álma a minőségi konyhafelszerelés

A konyhafelszerelés, mint olyan, tág fogalom, minden, ami egy konyhába kell, az tartozik ide. Korunk háziasszonyának már nagy szerencséje van, hiszen minden kapható, ami a konyhai munkát egyszerűbbé, könnyebbé teszi. Ráadásul minden konyhafelszerelésből milliónyi fajta van, így maximum az okoz nehézséget, hogy melyiket válasszuk ki az üzletek hatalmas kínálatából.

Szereljük fel a konyhát!

Ha adott egy konyha, amit be kell rendeznünk, akkor először is megvesszük bele a konyhabútort, vagy megcsináltatjuk az asztalossal. A bútort együtt tervezzük a konyhai gépekkel, mint a tűzhely, páraelszívó, mosogató, mosogatógép, hűtő, mikro, kávéfőzőgép, egyéb konyhai kis és nagygépek. Idáig sem szokott probléma lenni, eddig mindannyian eljutunk. No, de mi kell ezek után? – teheti fel a kérdést egy kezdő háziasszony, aki élete első konyháját szereli fel. (tovább…)

Kell-e egy háztartásba szeletelőgép?

A szeletelőgép intézményét legtöbben csak a boltok húspultjából ismerjük. Ami természetes is, hiszen egy család csak a legritkább esetben vásárol szeletelőgépet azért, hogy a napi szalámimennyiségét felszelje.

Talán sokan emlékszünk még arra, amikor bementünk a boltba, s kértünk 10 deka parizert, az eladó pedig fogta a rudat, és késsel felszelte a kért szalámit. Ha ügyes elad volt, akkor viszonylag szép vékonyra tudta szelni, de egy tanuló, vagy a kevésbé ügyes kiszolgáló jó vastag szeleteket vágott, ami se gusztusos nem volt, se gazdaságos, hiszen egy szendvicsbe sokszor 1-2 centiméter vastagságú szalámi került. (tovább…)

Melegentartó pult, a meleg ételek tálalásához, svédasztalhoz

A melegentartó pult jó szolgálatot tesz minden olyan helyen, ahol az étkeztetés önkiszolgáló, svédasztalos jellegű, vagy ahol nincs lehetőség azonnal tálalni az ételt. Kiválóan funkcionálnak olyan hotelekben, panziókban, ahol a reggeli, ebéd és vacsora két-három órás időintervallumra van szabva, ahol ezalatt az idő alatt akár több száz vendég is étkezik egyszerre. Az önkiszolgáló étkeztetés nem csupán a pincéreket kíméli meg a rengeteg fordulótól, de időt is spórol nekünk, ráadásul a vendégeknek is kényelmes: akkor jutnak az általuk kiválasztott ételhez, amikor csak szeretnének, mindezek felett pedig nem csak betűk mutatják nekik, hogy mit válasszanak, hanem rögtön látják a választékot, és nem csak az étel kinézete, de az illata is elcsábíthatja őket a finom falatokhoz. (tovább…)

Edénykészlet minden háziasszony nélkülözhetetlen társa

Miket is sorolhatunk az edénykészlethez? Ide tartozik minden lábas, fazék, serpenyő, tepsi különböző bevonatokkal, amiket a háztartásban vagy éttermekben használnak. Gondoljunk csak bele pár generációval korábban nehéz vaslábasok álltak csak rendelkezésre, ami nagyon megnehezítette a főzést, sütést, a mai világban már sokkal könnyebb anyagokkal dolgoznak, ami nagy előrelépést jelentett az edénykészletek előállításában és használatában. Tegyük hozzá, hogy a mai edények szinte már teljes egészében rozsdamentesek, ezáltal higiénikusabbak, és a tapadásmentes bevonatok kifejlesztése is nagy segítségére lett a háziasszonyoknak, szakácsoknak, a hő sokkal jobban eloszlik az alumíniumedényekben és tovább tartható az étel melegen. (tovább…)

Minek nekünk szeletelőgép?

Egy szeletelőgép rengeteg időt és energiát spórolhat nekünk, otthoni konyhánkban pont úgy, mint egy jól menő étterem főzőhelyiségeiben. A szeletelés nem csak aprólékos és fárasztó, de veszélyes munka is egyben, ha nem figyelünk oda, vagy ha csak szimplán nincs elég gyakorlatunk benne. Könnyen megcsúszhat a kezünk a nedves, sikamlós héjakon, ráadásul például egy csípős vöröshagyma felett nem szívesen időzik az ember.

Mindezek felett vannak nehezen aprítható zöldségek, ilyen példának okáért a káposzta is, melynek friss, ropogós levelei makacsul ellen tudnak állni bármely késnek, hogy a kemény torzsáról ne is beszéljünk. Pedig egy jó csalamádé elkészítéséhez csíkokra szelt káposztára van szükségünk, és ha csak nem akarunk egy egész délelőttöt a levelenkénti felcsíkozásra szánni, akkor érdemes befektetnünk egy szeletelőgépbe. (tovább…)

Cukrászkellékek, az ügyes háziasszony jó barátai

Kik is használnak a mai világban cukrászkellékeket?

Az egyértelmű, hogy a cukrászdákban szükség van cukrászkellékekre, de a mai világban egyre többen kezdenek újra otthoni sütésbe, mint a régi nagymamák, akiknek még nem állt rendelkezésre ennyi készen kapható édesség. Régi recepteket keresnek elő és kezdenek neki a cukrászati remekeknek, amik a cukrászdákban is méltón megállnák a helyüket. Nem csak háziasszonyok, hanem akár férfiak is egyre többen próbálják ki ezt a hobbyt. A családnak pedig kimozdulnia sem kell, ott vannak a finom sütemények, torták az asztalon, amiknek elfogyasztása örömmel tölti el a gyerekeket, vagy éppen az egész családot. (tovább…)