Oldal kiválasztása

Legyen szó egy egyszerű, letisztult fehér tányérról, amit minimál minta ékesít, vagy egy retro étkészletről, az étel mindegyikben ugyanolyan finom lesz! Vannak olyan emberek, akiket egyáltalán nem érdekli, hogy miben tálalják az adott ételt, ám egyre több az olyan illető, akinek különleges egyénisége megmutatkozik az étkészletében is. Ők szó szerint rajonganak a különleges étkészletekért. A funkciójukat pedig nem zárja ki a dizájn, és ma már egyre több az izgalmas anyagú, színű, és formájú tányér.

Különleges üveg étkészletek

Üvegből számtalan tányér és tál készül. Legyen szó mutatósról, egyszerűről, legyen az kimért, esetleg már unalmas. Azok az üvegtányérok, amik az újrahasznosítás nevében születtek, talán a legkülönlegesebbek az összes közül! Egy kreatív, kézműves termékeket áruló cég például kilapított italos üvegeket alakított át egzotikus tányérokká. Ezek a tányérok jól használhatók vendégváró snacktálként, ám az előszobaszekrényen elhelyezve különleges kulcstartóként is funkcionálhat.

Betonba tálalt ételek

A betonszürke szín csodásan kiemeli a paprikapiros, a sütőtöksárgát, vagy a húsrózsaszínt. Ilyen esetben a szürke szín kölcsönhatásba lép az intenzívebb színekkel, így izgalmas, rusztikus elegyet alkot. Egy magyar cég, különleges, betonból készült bútorok, formatervezési tárgyak készítése után, egy megkeresésnek köszönhetően megszülettek az első betonból készült tányérok. Ezek a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem nehezebbek, mint porcelán társaik, és nem is piszkolódnak olyan csúnyán. Egyetlen akadálya, hogy otthon is ilyen különleges beton tálakból étkezzünk, hogy egyelőre forgalomba sajnos nem kaphatók, ám több étterembe és bárban kipróbálhatjuk őket.

Textilbe burkolózott csészék

Biztos vagyok benne, hogy sokan jártunk már úgy, hogy a forró teával teletöltött csészék sűrűn megégették már az ujjainkat. Ebből a gondolatból indult ki Antal Balázs szilikáttervező, aki megalkotta a COFFEIN kollekciót. Ez azt jelenti, hogy a csészéket és poharakat különleges textilanyaggal díszítette. Az extrém, cserélgethető anyagok szuperül mutatkoznak egy egyszerűbb, egyszínű csészén. Ha kedvünk van, kis kézügyességgel még saját magunk is elkészíthetjük a kedvenc bögrénkre húzható „bögrepulcsit”.

Különleges minták

Vannak olyan színes egyéniségek, akik nem hajlandók egyszerű étkészletből elfogyasztani az ételeiket. Színes egyéniségük az étkészletükbe is megmutatkozik. A mintás tányérok skálája hosszú, megtalálhatjuk a csajos rózsás, virágos tányérokat, különleges mesebeli motívumokat idézőkkel ellátott, találunk pöttyös, kockás, tarka tányérokat is. Egyre több a viccesen különleges minta, mint például a színes gumimacikkal díszített étkészlet. Ezeket azonban csak a legritkább esetben találjuk meg éttermekben, nagyüzemi étkezdékben.

Magyar mintás étkészletek újragondolva

Boldizsár Zsuzsa a jelenleg népi ihletésű termékekkel foglalkozó porcelántervező újra alkotta a hagyományos magyar mintás étkészleteket. Megalkotta a keresztszemes mintás tányért, a matyó, és a kalotaszegi mintavilágot. Ezeket a csodaszép tányérokat nem csak a konyhánkba használhatjuk de külföldi barátainknak talán ez a legpraktikusabb ajándék.