Nagykonyhák leghatékonyabb kiszolgálására törekszünk

Mérés alkategóriák

ELFOGADOM

A weboldalon személyre szabott reklámok megjelenítésére szolgáló cookie-kat alkalmazunk a Facebook és a Google hálózatában.
További információ
Nem kérem

Mérés

Kérem válasszon alkategóriát!

A konyhai mérleg nagyon hasznos kis eszköz, mert a precíz munkához pontos mérésre van szükség. Lemérhető vele a liszt, a rizs, a zöldség a gyümölcs, de igazából bármi. Nyilván, ha edénnyel mérünk, akkor az edényt előtte érdemes megmérni és az értéket levonni, vagy épp az edény súlyát nullázva mérni, hogy pontos eredményt kapjunk. Nem csak a konyhában, de például egy pékség vagy cukrászda pultján is szükség lehet mérlegre, a kilóra árult finomságokhoz. A mérlegek között vannak igazán kicsi súlyokat érő és nagyobb súlyokra kalibrált eszközök is.

A húsok méréséhez például a kicsike, 1kg-os méréshatárig működő eszköz nem megoldás, de 32 dkg cukor leméréséhez sem kell a 30 kg méréshatárig mérő eszköz. A speciálisabb mérlegek, mint például a hordómérleg a vendéglátóegységek elengedhetetlen darabja, mert például a csapolt sör hordójának mérése a standoláskor leginkább ezzel oldható meg.

A legkeresettebbek a digitális mérlegek, melyek egy része árszorzós lehetőségeket is rejt bizonyos súlyhatárig. Ezeken kívül még mindig kapható tolósúlyos mérleg is azok számára, akik a hagyományos eszközöket részesítik előnyben. A kisebb mérésekre a tálas mechanikus mérlegek is alkalmasak.

Nagymamáink (sőt, talán még édesanyánk is) évtizedekkel ezelőtt még a tolósúlyos konyhai mérleget vették elő, amikor hozzáláttak a sütéshez vagy valamilyen mártás készítéséhez. A klasszikus alternatívákat ma sem felejtették el, és elvétve megtalálhatóak a kínálatban, de e helyett a modern háztartásokban inkább a digitális változatok hódítanak teret.

Az elmúlt években olyannyira elterjedtek ezek a változatok, hogy szinte minden konyhaszekrényben fellelhetőek. A töretlen népszerűségük nem véletlen, hiszen azonnal rendelkezésre állnak, pofonegyszerű kezelni őket, és természetesen pontosan dolgoznak.

Az alapváltozatok általában 5 kg-ig mérnek, 1 g-os pontossággal, ami egy átlagos háziasszony számára elégendőnek bizonyul. A mérleg persze nemcsak az otthonokban, hanem a boltokban, pékségekben, cukrászdákban és az éttermek konyháján is alapfelszerelésnek számít.

Mivel ezeken a helyeken általában nagyobb mennyiségekben gondolkodnak, ezért az 5 kg-os változatok helyett a komolyabb, 15-30 kg-os fajtákra ruháznak be. Bizonyos területeken (például a zöldségesek körében) igen keresettek az átszorzós lehetőséget biztosító megoldások, mert pörgős munkavégzést tesznek lehetővé.

Ebben a kategóriában úgy válogattuk össze a kínálatot, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő mérleget, akár az otthoni konyhájába, akár egy vendéglátóhelyre keresgél.

Aki mércés kancsó nélkül főz, tudhatja, hányszor előfordul, hogy valamiért nem olyan a tészta, mint amilyennek lennie kellene. Vagy éppen a mártás túl híg. Azt mondják, egy jó szakács ránézésre tudja, miből mennyi az annyi, és érzésből dolgozik. Igen ám, de nem mindenki akkora zseni, hogy pontos mérés nélkül pontos eredményt kapjon. És természetesen ettől még nem rossz szakács. Számos ételhez elengedhetetlen, hogy fél decivel se legyen több a hozzáadott víz vagy tej, vagy bármilyen folyadék, különben nem lesz tökéletes az állag. Egy étteremben, cukrászdában nem mondhatjuk a kedves vendégnek, hogy hát ez most így sikerült, de azért finom.

A családi konyhákban is inkább legyen minden tökéletes, mint a véletlen műve. Főleg, mikor vendégeket várunk, mert akkor szokott elromlani az is, ami elvileg nem tud. Nagy segítség a mércés kancsó ilyen esetekben, mert hagyatkozhatunk rá, megbízható. A mércés kancsók nem csak folyadékot, de szilárd anyagot is mérnek. Régebben ezeket üvegből gyártották, körben mindenféle folyadék és szárazanyag mércéjével. Mára általában műanyag kancsókat használnak, de a vékonyabb falú üvegek is megtalálhatók, ahogy a fémből készült mérőedények is. Vannak egyes darabok és készletek is.

Vannak olyan konyhai eszközök, amelyek beszerzése felett hajlamosak vagyunk elsiklani. És csak akkor döbbenünk rá, hogy mégis meg kellett volna vennünk, amikor e nélkül sokadik próbálkozásra sem akar sikerülni a sütemény vagy a mártás.

Egy jó mérőedény hiányában azt is sokan tapasztalják meg, hogy nem tudják tökéletes állagúra főzni a rizst (hol mászkos marad, hol kemény). Annak érdekében, hogy elkerüljük a sütés-főzés során minket érő csalódásokat, a legjobb, ha beruházunk legalább egy literes térfogatú mércés kancsóra.

Hamar rájövünk, hogy nem csak a mérésre alkalmas, hanem akkor is hasznát vesszük, amikor az éppen rotyogó ételt vízzel akarjuk felönteni, mert így nem kell bögrénként szaladgálnunk a csap és a tűzhely között. Az űrtartalom választása során azt gondoljuk végig, egyszerre mekkora mennyiségű ételt készítünk.

Ha változó, akkor érdemes egy készletet tartanunk a konyhaszekrényben, ami a kisebbtől a nagyobb darabokig mindent tartalmaz, de egy átlagos háztartásba egy is elegendő lehet. Ezen kívül azt is vegyük figyelembe, előreláthatólag milyen gyakran fogjuk használni.

Az anyagok tekintetében sem vagyunk lekorlátozva, hiszen a műanyagon kívül az üvegből és a fémből készült változatok is elérhetőek a kínálatban. Bármelyik mellett döntünk, mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy jól kivehető legyen rajta a jelölés, illetve többféle mértékegység is megtalálható legyen rajta (tömeg, térfogat).