Gasztronagyker

Vákuumtasak

Légcsatornás vagy sima vákuumtasak kell nekem?

Ez attól függ, milyen készülékkel szeretne vákuumozni. Két működési típusú vákuumgépről lehet szó: külső vákuumozó, és belső kamrás vákuumozó. A külső vákuumozó egy kisméretű és kis teljesíményű készülék, leginkább háztartási tartósítási vagy konyhai sous-vide célokra használják, s 10-50e Ft között lehet hozzájutni tartósságtól és teljesítménytől függően. Ezekhez a gépekhez mindenképp légcsatornás vákuumtasak szükséges, mert a gép úgy működik, hogy csak a zacskó száját kell a gépbe helyezni, ahol egy kis kamrából szívja ki a motor a levegőt, s a kamrába nyúló tasakszájat összenyomja a készülék, így az összepréselt tasak belső felületén a párhuzamos érdesítés, a légcsatornák biztosítják, hogy a gépből kilógó tasakból kiáramoljon a levegő az összenyomott felületen keresztül is. A szivattyúzás végén a gép lehegeszti a tasakot az összenyomás helyén, így a légcsatornák is összeolvadnak, és a tasak hermetikus zárást kap. Nedves áruk, mint nyers húsfélék, savanyúkáposzta vákuumozására kevésbé alkalmas ez a módszer, mert a levegő áramlásával együtt a lé is áramolni kezd a gépbe, azt eltömíti, a hegesztést megnehezíti. Külső vákuumozásnál tehát olcsó a gép, drága a tasak, tehát kis volumenben célszerű használni.

A másik módszer a belső kamrás vákuumozás, amikor az egész tasakot egy vákuumkamrába helyezik, s a tasak külső és belső felülete egyaránt légüres térbe kerül, s ebben történik a hegesztés is. A kamrás vákuumozók több százezer forintba kerülnek, viszont a vékony, 65 mikronos tasakok is megfelelőek, mert vákuumozás közben nem kell összenyomni a tasakszájat, tehát ez a módszer a nagyobb volumenű, ipari, kisipari célokra megfelelő. Előfordulhat, hogy éles végű terméket, pl. csontos húst szeretnének vákuumozni, ekkor a kamrás vákuumozóban is érdemes a vastag falú légcsatornás tasakot használni. Kérjük, ez alapján válasszon alábbi kínálatunkból!