Gasztronagyker

Asztal kultúra alkategóriák

Asztal kultúra

Kérem válasszon alkategóriát!

Az asztalt a XVIII. század végéig népiesen táblának hívták, aztán fokozatosan kezdék el használni a céliránynak megfelelő nevekkel ellátva. Így alakultak ki az étkezőasztal, íróasztal, munkaasztal és egyéb nevek. A gasztronómiában főleg az étkező- és előkészítőasztal használatos.

Az asztalkultúra szó is a gasztronómiával kapcsolatosan alakult ki, ami nem egy használati tárgyra utal, hanem az étkezés során használatos eszközöket foglalja össze. Tehát minden olyan termék, amire szükség lehet, egy reggeli, ebéd vagy vacsora elfogyasztása során beletartozik az asztalkultúra fogalmába. Így például a tányér, pohár, evőeszköz, mint alapkellékek vesznek részt, de ide tartozik még a felszolgáláshoz használt tálca, a terítéshez szükséges textília, a díszítéshez a váza, vagy az asztali szemetes és a só, bors, szalvétatartó más néven asztali patika is.

Az étterem vagy vendéglátóhely minősítése magával hozza az asztalkultúra kialakításánál használt eszközök minőségét.

Az evőeszközök fajtái között megtalálhatók az eldobhatós műanyag, vagy fanyelű evőeszközök, ezeket általában büfékben használják, illetve a rozsdamentes evőeszközök, amiket vastagságuk, kinézetük, színük és alakjuk alapján vásárolják a menüztetéssel, vagy a legmagasabb színvonalat képviselő éttermek működtetésével foglakozók.

A terítés során használt pohár milyenségét befolyásolja a vendég italválasztása, vagy a megrendezésre kerülő esemény során előre egyeztetett italféleségek. Eseményenként más és más fajtájú, űrméretű, formájú pohár lehet az ideális, egy szilveszteri ünnepségen jellemző a pezsgős pohár, egy születésnap vagy egy hétköznapi étkezés során az üdítős, sörös vagy boros poharak, kelyhek. A közétkeztetésben a szilánkmentes törést biztosító, kis helyigénnyel rendelkező sorolható temperált pohár a befutó.

A megfelelő tányér kiválasztása is fontos, mert egy szép porcelán a hozzá illő evőeszközzel terítve sokat elárul a helyről, és nem utolsósorban az ember étvágyát is fokozhatja. Iskolák és egyéb közétkeztetésben inkább a jól bevált adagtálat és főzelékes tányért részesítik előnyben, vagy porcelánból vagy törhetettlen anyagból, míg a menüztetésben az olcsóbb porcelántányérokat, a nívósabb helyeken a mutatós, különleges porcelánokat választják.

A felszolgáláskor használt tálcák, és a terítéshez használt asztalterítők szintén fontos kellékei az asztalkultúra kialakításának. A lényeg az, hogy akár menüztetéssel, közétkeztetéssel vagy éttermi étkeztetéssel foglakozik valaki, a Gasztronagyker kínálatában biztosan megtalálja a szükséges evőeszközöket, poharakat, tányérokat és egyéb kiegészítőket.