Gasztronagyker

Higiéniás termék

A higiéniás kategória nagyon széleskörű termékpalettával rendelkezik, mert a takarítás, tisztítás és a tevékenységhez szorosan kötődő rendfenntartáshoz szükséges eszközök mind ide tartoznak. A súrolókefe, felmosó, szemeteszsák, lábtörlő, hulladéktároló vagy egy hamuzó mind olyan eszköz, ami nélkülözhetetlen a higiéniás előírások betartására.

Egy élelmiszerrel foglakozó cégnek, társaságnak vagy személynek alapvető és az egyik legfontosabb feladata a munkaterületen biztosítani a higiéniás feltételeket mind a felhasznált alapanyagoknál, eszközöknél a munka területén, vagy szállítás során de még a dolgozóknál is. Szerencsére ezen feltételek betartását, a hatályban lévő törvényeknek és előírásoknak megfelelően hatóságok is vizsgálják. A higiéniás előírások megfelelésére kidolgozták a HACCP rendszert, ami részletesen előírja az élelmiszerbiztonság eléréshez szükséges tennivalókat, szabályokat. Magyarországon az elmúlt években a Földűvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszeripari Főosztálya és az Állategészségügyi és Élelmiszerhigiéniai Főosztály, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság tevékenysége, és a különböző terméktanácsok és élelmiszerkutatási intézmények aktivitása révén került bevezetésre.

Konyhai feladatok ellátása során szinte észre sem vesszük, annyira természetes ezeknek a termékeknek a megléte. Egy becsomagolt termék kibontása után a csomagolóanyagot szelektíven a kukába dobjuk, ami rendszerint vagy billenő fedeles vagy pedállal működtethető. A szemetesekbe kukazsákot teszünk, ami megkönnyíti az ürítését és a tisztán tartását. A feldogozás során húsokból származó hulladékot, vagy a zöldségfélékből keletkezett hulladékot mind a számára kialakított hulladéktárolóba teszzük. A padlót naponta többször tisztítószerrel felmossuk, amihez felmosóvedret, edényt és felmosót használunk. Mosogatás során a kezünk védelmére gumikesztyűt használunk, a különböző edények, tányérok, eszközök tisztításához kefét vagy dörzsis szivacsot, míg a poharak elmosásánál nagy segítséget nyújt a pohármosó kefe. A bejárati ajtóknál nélkülözhetettlen termék a lábtörlő, a kosz feltakarításhoz pedig a seprű és a lapát. Sorolhatnám még a számtalan eszközt, ami segítségünkre van a tisztaság fenntartáshoz, a lényeg az, hogy mindenki tudja a higiéniás szabályok betartása kötelező és a rendet nem csak csinálni kell, hanem meg is kel tartani.