Gasztronagyker

Pálinkás és likőrös pohár

A pálinkafogyasztás több száz éves múltra tekint vissza, ami alatt saját eszköztárat, szokásrendszert alakított ki maga körül. Hazánkban a pálinka elsősorban a családi vagy baráti összejövetelek megnyitójaként szolgál, egyfajta üdvözlő italként, a gyümölcsös változatok mellett kedvelt a törköly.

A pálinkafogyasztás az utóbbi években elkezdett átalakulni és egyre inkább előtérbe kerülnek a magas színvonalú aroma-, és ízvilágú italok. Mivel ma már ezek folyamatosan terjednek, ezért már nem egy mostohaitalként gondolunk rá. Ezt a tendenciát segíti az évente több településen megrendezett pálinkafesztivál, ahol a jó minőségű pálinkák közül válogathatnak a résztvevők.

A rendezvényeken a gyümölcsös alternatívák mellett választhatunk a törkölyök közül is, amelyek hazánk szőlőfajtáinak köszönhetően komoly kiugrási lehetősége van. A gasztronómiai fejlődése egyébként a borhoz hasonló utat járt be, csak annál lényegesen gyorsabban, de abban, hogy ez a kép fennmaradjon, nagy felelősségük van a pálinkakészítőknek.

Az ital minősége azonban nem minden, fontos szerepe van a szervírozásnak is. Vagyis annak, milyen hőmérsékletű a pálinka, illetve a pálinkás pohár, amelybe kitöltjük. Mindkettő esetén a szobahőmérséklet jelenti az optimumot, a fagyasztóba helyezés ugyanis jelentősen rontja az élvezeti értéket. A pálinkás pohár alakja az ún. grappa kehely, tehát tulipán formájú és nyakban összeszűkülő.

Ebben a kategóriában a pálinkás poharakkal szemben támasztott elvárásoknak megfelelően állítottuk össze a kínálatot, ügyelve arra, hogy mindenki megtalálja a saját elképzeléseihez passzoló külalakú darabot.

Figyelem: a poharak extrém hőhatásnak történő kitétele (pl. kemencében történő mintaégetés) csak saját felelősségre történhet és garanciavesztést okoz.