Gasztronagyker

Adagoló, szósznyomó

Szósznyomók vagy pumpás adagolók általában büfékben és gyorséttermekben látványosan használt termékek, mert sokszor a vásárló számára is elérhetővé teszik, hogy saját maga izlése szerint tudja ízesíteni az ételét, legyen az kechup, majonéz, mustár, egy finom szósz vagy öntet. Ugyanakkor nem hiányozhat egy jól felszerelt konyhából sem, mert nagyon meg tudja gyorsítani bizonyos ételek ízesitését.

Anyagukat tekintve készülhetnek műanyagból vagy rozsdamentes fémből, míg formájuk a hengertől a szögletesig, színűk és űrmértékük szintén széles skálán mozog, annak fügvényében, ki mire szeretné használni.

A sima szósznyomó flakon a legolcsóbb és legegyszerűbb kivitel, fejjel lefelé fordítva a flakont kicsit megnyomva tudjuk a szükségesmennyiséget kijutattni, hátrányuk, hogy nem megfelelő erő kifejtésekor könnyen megszaladhat, ami a szósz pocsékolásához vezet, illetve az izesíteni kivánt étel esztétikai megjelenésén is ront, nem beszélve a felesleg leszedése okozta kellemetlenségről.

A pumpás adagoló jóval drágább termék, viszont sokkal esztétikusabb, könnyebb és gazdaságosabb a használata, mivel a pumpa fejének lenyomásával mindig ugyanannyi mennyiségű mustár, kechup, vagy szósz jön ki, ezért könyebb a szükséges mennyiség kinyomása. A pumpás adagoló használatával nem kel attól félni, hogy megszalad a szósz, ezért elkerülhető a pazarlás, így a termék drágább vételára hamar megtérül és ajándékba kapjuk a könyebb használatot és az esztétikus megjelenést. Szintén többféle színben kapható a szokásos sárga szinből a mustárt, a pirosból a kechupot, míg a  fehérből a majonézt szokták adagolni.