Gasztronagyker

Dekorálás, tálalás alkategóriák

Dekorálás, tálalás

Kérem válasszon alkategóriát!

A sütemények díszítésének egyik alapeszköze a habzsák és cső. Ezt az eszközt sokféle kivitelben gyártják, a csövek különböző szájjal kerülnek előállításra, így számtalan lehetőséget adva a sütemények megjelenésének alakítására. A habzsákok különböző méretben és anyagból készülnek, legtöbbjük mosható, így többszöri felhasználásra alkalmas. Ezekhez a zsákokhoz szinte az összes csőfej illeszthető, így egy zsákkal tulajdonképpen minden díszítést el lehet végezni, kivéve, ha a munka több fronton folyik, mert akkor nincs idő a töltögetésre és mosásra.

A csöveknél a száj formája és a nyílás mérete a változó, mert leginkább rozsdamentes fémből készülnek, ritkábban műanyagból. A csővek megvásárolhatók külön-külön is, de csomagban is beszerezhetők, így egyszerre több méret is kéznél van. A tortákon, süteményeken a szilárdabb állagú habdíszítés, mint például a torta peremén a plusz krém, vagy éppen egy felírt szó, nagyon könnyen kivitelezhető ezzel az eszközzel. A kisebb díszítésekhez a kicsi nyílással rendelkező csövet érdemes használni, így precízebb munkát lehet végezni. A habzsák és cső nem csak édességek, de egyéb krémek, pástétomok ízléses tálalásában is hasznosak.

A süteményekre is igaz, hogy a külső megfog. Különösen a cukrászdákban, ahol ez az első, amit figyelembe veszünk, ha választásra kerül a sor. Nem csoda, hogy a pultban megcsodálható szépségeket látva a precíz háziasszonyok is arra törekszenek, hogy a családjuknak készített desszertek ne csak finomak, szépek is legyenek.

De az édességeket nem csak ezért díszítjük. Azért is, mert ennek során teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és elmerülhetünk az alkotás örömében. Akár hobbi, akár hivatás szintjén hódolunk a sütésnek, a munkálatokhoz érdemes beszereznünk olyan kellékeket, amelyek megkönnyítik a dolgunkat.

Az alapeszközök közé tartozik a habzsák, illetve a végére helyezhető csövek. Persze ebben a kérdésben sem mindegy, milyen anyagú és formájú darabok mellett tesszük le a voksunkat. A habzsák méretét elsősorban az fogja meghatározni, egyszerre mekkora mennyiségű krémmel dolgozunk, míg az alapanyagát tekintve a legjobb, ha a mosható alternatívákat választjuk.

Mivel ezekhez szinte mindegyik csőfej illeszthető, ezért a habzsák kiválasztása nem okoz különösebb fejtörést. Ugyanez nem mondható el a csövekről, hiszen a legkülönbözőbb formájú és méretű nyílással érhetőek el. A döntés meghozatala előtt azt érdemes végiggondolni, milyen díszítéssel akarjuk ellátni a süteményt.

Amennyiben az aprólékos, precíz vonalakhoz a kis nyílással rendelkező csövek lesznek a legjobb segítőink. A sütemény peremére felvitt nagyobb mennyiségű krém vagy szilárd habdíszítéshez pedig a nagyobb átmérővel rendelkező társaik lesznek a befutók.