Gasztronagyker
ELFOGADOM

A weboldalon személyre szabott reklámok megjelenítésére szolgáló cookie-kat alkalmazunk a Facebook és a Google hálózatában.
További információ
Nem kérem

Hőmérő

A Hőmérő a hőmérséklet mértékének jelzésére alkalmas eszköz, konyhateknológia során általában az ételek hőmérsékletét maghőmérővel, a hűtőszekrénybenlévő hőmérsékletet hűtőhőmérővel, míg a helyiség hőmérsékletét higanyos vagy bármilyen másfajta digitális hőmérővel mérik. A helység hőmérséklete inkább a dolgozók komfortérzetét befolyásolja ami sokszor nem irigylésre méltó mert egy-egy forró nyári napon a konyhában nem ritka az 50 celsius fok.

A maghőmérő az ételek belső hőmérsékletét mutatja, mégpedig úgy, hogy a tűszerű részét a hús belsejébe szúrva érzékeli annak belős hőmérsékletét. Ez az eszköz segít a szakácsnak eldönteni, hogy megsült-e már az étel vagy még a belső részének kel egy kis idő. Kétféle verzó létezik a mechanikus maghőmérő és a digitális maghőmérő, mind a kettőnek van előnye és hátránya is. A mechanikus maghőmérő előnye, hogy elem nélkül működik és létezik belőle hőálló verzió is amit a sűtés elején a húsba szúrva a sütő ablakán betekintve ellenőrizhetjük a hőmérsékletet anélkül, hogy kivennénk a sütőből. Hátránya, hogy nem lehet olyan pontosan kalibrálni és több időt vesz igénybe a pontos hőmérséklet mutatása. A digitális maghőmérő tized pontossággal is tud mérni és a húsba szúrva pár másodperc elteltével már mutatja a valós hőmérsékletet, kalibrálni is nagyon pontosan lehet. Hátránya, hogy elemmel működik és nem lehet sütés során a húsban hagyni. Előírásoknak megfelelően a kalibrál maghőmérő meglétét és évényességét is ellenőrzihetik a hatóságok. Egy kalibrál maghőmérő érvényessége egy év ezért a vásárlás úgy működik, hogy a vevő jelzi az igényét majd az eladó kalibráltatja a hőmérőt és az elkészülés után a szükséges igazolásokkal együtt adja át a vevőnek, így biztosítható a leghosszabb érvényességi idő.

Az alkoholos hűtőhőmérő nevében is benne van, hogy hűtőszekrények és fagyasztószekrények belső hőmérsékletét méri. A hűtőhőmérőt folyamatosan a fagyasztóban vagy a hűtőben tartva mutatja a belső tér hőmérsékletét, informálva ezzel a felelős személyzetet vagy a szakácsot otthoni felhasználáskor a háziaszonyt. A hűtőhőmérő nem tartalmaz higanyt így ha véletlenül eltörik sem okoz problémát. Olcsó termék így nem okoz nagy kiadást, hogy több hűtő esetén is legyen minden hűtőben. Bizonyos helyeken, a hűtőhőmérő használata kötelező.