Gasztronagyker

Hőmérő, időzítő

A hőmérő a hőmérséklet mértékének jelzésére alkalmas eszköz, konyhatechnológia során általában az ételek hőmérsékletét maghőmérővel, a hűtőszekrénybenlévő hőmérsékletet hűtőhőmérővel, míg a helyiség hőmérsékletét higanyos vagy bármilyen másfajta digitális hőmérővel mérik. A helység hőmérséklete inkább a dolgozók komfortérzetét befolyásolja, ami sokszor nem irigylésreméltó mert egy-egy forró nyári napon a konyhában nem ritka az 50 celsius fok.

A maghőmérő az ételek belső hőmérsékletét mutatja, mégpedig úgy, hogy a tűszerű részét a hús belsejébe szúrva érzékeli annak belső hőmérsékletét. Ez az eszköz segít a szakácsnak eldönteni, hogy megsült-e már az étel, vagy még a belső részének kel egy kis idő. Kétféle verzó létezik a mechanikus maghőmérő és a digitális maghőmérő, mind a kettőnek van előnye és hátránya is. A mechanikus maghőmérő előnye, hogy elem nélkül működik és létezik belőle hőálló verzió is amit a sütés elején a húsba szúrva a sütő ablakán betekintve ellenőrizhetjük a hőmérsékletet anélkül, hogy kivennénk a sütőből. Hátránya, hogy nem lehet olyan pontosan kalibrálni, és több időt vesz igénybe a pontos hőmérséklet mutatása. A digitális maghőmérő tizedfok pontossággal is tud mérni és a húsba szúrva pár másodperc elteltével már mutatja a valós hőmérsékletet, kalibrálni is nagyon pontosan lehet. Hátránya, hogy elemmel működik, és nem lehet sütés során a húsban hagyni. Előírásoknak megfelelően a kalibrált maghőmérő meglétét és évényességét is ellenőrzihetik a hatóságok. Egy kalibrált maghőmérő érvényessége egy év ezért a vásárlás úgy működik, hogy a vevő jelzi az igényét majd az eladó kalibráltatja a hőmérőt, és az elkészülés után a szükséges igazolásokkal együtt adja át a vevőnek, így biztosítható a leghosszabb érvényességi idő.

Az alkoholos hűtőhőmérő nevében is benne van, hogy hűtőszekrények és fagyasztószekrények belső hőmérsékletét méri. A hűtőhőmérőt folyamatosan a fagyasztóban vagy a hűtőben tartva mutatja a belső tér hőmérsékletét, informálva ezzel a felelős személyzetet vagy a szakácsot. A hűtőhőmérő nem tartalmaz higanyt, így ha véletlenül eltörik, sem okoz problémát. Olcsó termék, így nem okoz nagy kiadást, hogy több hűtő esetén is legyen minden hűtőben. Bizonyos helyeken a hűtőhőmérő használata kötelező.