Gasztronagyker

Klopfoló, húsverő kalapács

  • Raktáron
    Klopfoló fa, nagy, kétoldalas, 4×31,5 cm

    Klopfoló fa, nagy, kétoldalas, 4×31,5 cm

    (3 vélemény)
    Fogy. ár: 1 069,00 Ft Nettó ár: 841,73 Ft
    részletek, vásárlás
  • Húsklopfoló, cink, 27,5 cm, fa nyéllel

    Húsklopfoló, cink, 27,5 cm, fa nyéllel

    Fogy. ár: 2 219,00 Ft Nettó ár: 1 747,24 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húspuhító, 18,5 cm, GrandCHEF

    Húspuhító, 18,5 cm, GrandCHEF

    Fogy. ár: 3 454,00 Ft Nettó ár: 2 719,69 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló, öntött alumínium, 25 cm

    Húsklopfoló, öntött alumínium, 25 cm

    Fogy. ár: 3 542,00 Ft Nettó ár: 2 788,98 Ft
    részletek, vásárlás
  • Húspuhító, 16x5,5 cm, Presto

    Húspuhító, 16x5,5 cm, Presto

    Fogy. ár: 4 840,00 Ft Nettó ár: 3 811,02 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló, alumínium, 6,4×6,4×25 cm

    Húsklopfoló, alumínium, 6,4×6,4×25 cm

    Fogy. ár: 4 879,00 Ft Nettó ár: 3 841,73 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húspuhító, 13,5 cm, President

    Húspuhító, 13,5 cm, President

    Fogy. ár: 6 065,00 Ft Nettó ár: 4 775,59 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húspuhító, 11,5x8 cm, Handy

    Húspuhító, 11,5x8 cm, Handy

    Fogy. ár: 6 578,00 Ft Nettó ár: 5 179,53 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló, 27 cm, Presto

    Húsklopfoló, 27 cm, Presto

    Fogy. ár: 6 755,00 Ft Nettó ár: 5 318,90 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló, lapos, 13x8,5 cm, President

    Húsklopfoló, lapos, 13x8,5 cm, President

    Fogy. ár: 8 625,00 Ft Nettó ár: 6 791,34 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló, 30 cm, 500 gr., műanyag

    Húsklopfoló, 30 cm, 500 gr., műanyag

    Fogy. ár: 9 430,00 Ft Nettó ár: 7 425,20 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló 6,5×6,5×32 cm

    Húsklopfoló 6,5×6,5×32 cm

    (1 vélemény)
    Fogy. ár: 10 045,00 Ft Nettó ár: 7 909,45 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló, kétoldalas, 26 cm, President

    Húsklopfoló, kétoldalas, 26 cm, President

    Fogy. ár: 11 304,00 Ft Nettó ár: 8 900,79 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló és bárd, 29 cm, President

    Húsklopfoló és bárd, 29 cm, President

    Fogy. ár: 12 403,00 Ft Nettó ár: 9 766,14 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló és bárd, 28 cm, President

    Húsklopfoló és bárd, 28 cm, President

    Fogy. ár: 12 845,00 Ft Nettó ár: 10 114,17 Ft
    részletek, vásárlás
  • Raktáron
    Húsklopfoló, öntött alumínium, 26,5 cm, műanyag nyéllel

A klopfoló fontos eszöze a húsfeldolgozásnak, klopfolás során a hús szövetei, rostjai fellazulnak, omlósabbá válnak, ezért a fűszerek jobban bedolgozhatóak lesznek. A hús mérete nagyobb lesz, szerkezete pedig lazább. Többféle húsklopfoló létezik a piacon, anyagukat tekintve rozsdamentes acél, alumínium ötvözet, fa vagy törésálló műanyag is lehet. Formájuk kalapácsra hasonlít, a klopfolást végző fej része lehet henger vagy szögletes alakú, egy vagy kétoldalas kivitel. A fej kivitelezése lehet viszonylag kis bordázattal rendelkező, de akár nagy kitüremkedéseket vagy baltaszerű élt formázó is. Fogásukat általában kényelmesen kialakított markolat biztosítja, amit csúszásmentes bevonattal is el szoktak látni.

A húspuhítást kétféle módon szokták végezni, fizikai puhytással, ez a klopfolás, vagy kémiai enzimes puhítással, ez a pácolás.

A fizikai puhítás során az izomrostokat összekötő kollagént egy célszerszám segítségével fizikai erő hatásával, klopfolásssal lazítjuk fel. A feladat elkezdése előtt a húst érdemes félórára a fagyasztóba tenni, ezzel segíthetünk a klopfolás hatékonyságán ugyan is a hús lehűl annyira,hogy a merevebb részek könyebben engedjenek. Szeletelés közben ügyeljünk rá, hogy a hús egyenletesen vastag legyen és a klopfolás erejét se vigyűk túlzásba, nem az a cél, hogy a húsba lyukat verjünk, hanem az, hogy a rostokat fellazítsuk. A jó klopfolónak van súlya és a megfelelő cél elérésehez elegendő, ha a klopfoló saját súlyát ráejtjük a húsra. Nem minden húst szükséges klopfolni, például a sztéket nem lazítják, míg a rántott húst, sertéstarját vagy a csirkemellet szinte kötelező kicsit átlazítani.

A kémiai húspuhítás vagy pácolás már nagyobb szakértelmet kíván mert különböző gyűmölcsök enzimeivel történik. Itt fontos, hogy nyers gyümölcsöt használjuk vagy a boltokban kapható húspuhító sók és füszerkeverékekkel is megoldható. A kémiai puhitás másik módja a marinálás, amikor savas kémhatású folyadékot például joghurtot, citrusfélék levét vagy bort használunk. Itt vigyázzunk, a páclé nehogy túl savas legyen, mert az reakcióba léphet a fehérjékkel, ami nagyon rágós húst eredményezhet.