Gasztronagyker

Fagylalt alkategóriák

Fagylalt

Kérem válasszon alkategóriát!

A fagylalt elődjét több ezer éve készítették először, bizonyos feljegyzések alapján már az ókorban is jelen volt a hóval és jéggel hűtött, mézzel édesített gyümölcslé. A sűrű italra emlékeztető édességet a rómaiak kifejezetten szerették, az igazi fagylalt elkészítésére azonban csak az 1600-as évek végén került sor.
A hűsítő édesség hazánkban a XVIII. században jelent meg, árusítani pedig csak az ezt követő században kezdték. Ezek elsősorban a ma sorbetként ismert változtok voltak, a tej és a tejszín csak később került az összetevők listájára.
Az ízek ma már jóval túlmutatnak a vanília, csokoládé és puncs hármason, a kínálatban a tej, a víz alapú, illetve a paleo változatok is helyet kapnak – a legkülönbözőbb fantázianeveken. Az igazi rajongók nemcsak a nyári kánikulában, hanem télen is fogyasztják a hideg édességet. Az évszaktól függetlenül az ízléses szervírozáshoz speciális eszközökre van szükség – akár tölcsérbe, akár kehelybe kerülnek a gombócok.
A vendéglátóhelyeken kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő tárolásra, amit tégelyekkel, illetve thermodobozokkal biztosíthatunk. A gombócok kiszedését a fagylaltadagoló kanál könnyíti meg, a felszolgálás összképét pedig a kelyhek, valamint a hozzá illő fagylaltos kanalak teszik teljessé.