Gasztronagyker

Fokhagymanyomó, fokhagymaprés

Fokhagymanyomó kényelmes, ergonómikus nyele lehetővé teszi a fokhagyma könnyű préselését. A préselő rész pontos kialakítása fontos ahhoz, hogy a fokhagyma a számára kialakított furatokon távozzon, és ne nyomórész mellett. Egy jó minőségű foghagymanyomóval könnyen és hatékonyan tudunk dolgozni míg a silány minőségű termék használata idegeskedéshez, akár az alapanyag kidobásához is vezethet.

A foghagymapréselő minden konyhában megtalálható mert fontos kelléke a főzésnek, mivel a fokhagyma fogyasztása egészséges, és ízvilága is elég meghatározó, ezért nagyon sok étel alapanyagaként szolgál. A fokhagymanyomó működésére többféle példa is van a gyakorlatban, van az erőkaros, tekerős, vagy a félköríves préselő.

Az erőkaros foghagymanyomó készülhet alumíniumból, műanyagból, ötvözetből és rozsdamentes acélból is. Kialakítása aprólékosan kidolgozott formákat mutat, működésük mégis egyforma elven működik: a fokhagyma kinyomására alkalmas részén van egy tengely, ami biztosítja a karok szétnyílását. A tengely felőli részen van kialakítva a fokhagyma helye, illetve a préselőrész is. A foghagymának kialakított részbe beletesszük a hagymát, majd a két nyél összenyomásával a préselő része belemegy a tartóba aminek a furatain keresztül a távozik a passzírozott fokhagyma. Vannak olyan fokhagymanyomók, aminek a préselőrészének a másik oldalán kis hegyes tűskék vannak, ami úgy van kialakítva, hogy a préselőkar ellentétes irányba mozdításával a kis tüskék a préselőfej furataiból kinyomják a benne maradt fokhagymát.

A félköríves fokhagymanyomók rozsdamentes acélból készülnek, amely alakja valójában egy 3-4 cm széles félkör. A köríves részén tele furatokkal, míg a fogását egy ergonómikusan kialakított rész biztosítja. A fokhagymát egy vágólapra teszik és a fokhagymanyomó félköríves részével billegtetve nyomják össze a hagymát.

A tekerős fokhagymanyomó leegyszerűsítve egy edény amiben van egy menetes rész ami szorosan zár és az edénybe helyezett foghagymát a menetes rész tekerésével préseljük össze a benne lévő foghagymát, ami szintén a számára kialakitott furatokon távozik. Készülhetnek műanyagból és fémből is.

A háromfajta fokhagymapréselő közül az erőkaros a legjobban elterjedt eszköz, mert talán az a legpraktikusabb és legkönyebben tisztítható eszköz.