Gasztronagyker

Nyújtófa, sodrófa

A nyújtófák elnevezés olyan, mint az üdítős üveg. Valójában nem a termék anyagát jelöli, csak rajta ragadt az elnevezés. A nyújtófákat manapság gyártják műanyagból, fémből, de szilikonos bevonattal is. Persze ezeken kívül még mindig bőven akad fából készült eszköz is. A nyújtófa nélkülözhetetlen eszköz a sütéshez, akár egy cukrászdában, akár csak otthon. Nélküle a sütemények, pogácsák tésztája vagy a lepények, pizzák nem készülhetnének el.

Nem mindenki egy olasz pizzaszakács, hogy mutatványosi képességekkel, az ujjain pörgetve a kívánt méretre és vastagságra nyújtsa a tésztát. Az 500 mm-es rozsdamentes nyújtófa éppenséggel pizzatésztához vagy a pogácsák, linzerek tésztájához ideális, nagy alapterületre tervezték őket. A műanyag fix vagy elforgó nyelű nyújtófákból is van különböző méretű. Nem csak a nyújtófa hosszúsága, de a vastagsága is lehet különböző. A 40X600 mm-es eszköz például könnyedebb, de nagyobb tésztákhoz alkalmas.

A nyújtófákhoz nem árt, ha van gyúrótábla, ebből is akad kínálatunkban, például a 60x 110-es műanyag, melyhez ideális választás a fix, 50 cm-es nyújtófa, szintén műanyagból, fehér kivitelben.

Vannak olyan konyhai eszközök, amelyeket a sütés alapkellékei közé sorolunk. Éppen ezért szinte minden háztartásban és az összes cukrászdában, pékségben megtalálhatóak. Ezek közé tartozik a nyújtófa, melynek elnevezése azért érdekes, mert tulajdonképpen nem a termék anyagát jelöli. Inkább csak rajta ragadt ez a név az idők során.

Persze ez nem azt jelenti, hogy napjainkban már egyáltalán nem gyártják a klasszikus, fából készült változatokat. Arról van szó, hogy ezek is megmaradtak a piacon, de megjelentek mellettük a műanyagból, a fémből, illetve a szilikonos bevonattal készült alternatívák.

Az anyagon kívül figyelembe kell vennünk a nyújtófa hosszát, valamint a vastagságát. A háztartásokba – ahol nem dolgoznak egyszerre nagyobb mennyiséggel – elengedő lehet egy 30-40, maximum egy 50 cm-es darab, míg egy cukrászatba elkelhet a 70-cm-es változat is.

A vastagságnak a tészta állagában van szerepe. A könnyedebb tésztákhoz a nagyobb, a sűrűbbekhez pedig a kisebb átmérőjű terméket javasoljuk. Természetesen a végső döntést mindenkinek a saját értékítéletére bízzuk.

Ha letettük a voksunkat valamelyik nyújtófa mellett, akkor érdemes beszereznünk mellé egy gyúrótáblát. Ezen ugyanis sokkal kényelemesebb a tészta kinyújtása, mint az asztalon. A választékban már ezek között is felfedezhetjük a könnyen tisztán tartható, műanyag darabokat.