Gasztronagyker

GN edény

A GN edény a Gastronorm szabvány méreteknek és előírásoknak megfelelő, rendkívül praktikusan és biztonságosan használható edény. A gastronorm szabványrendszer kidolgozásának célja, hogy az étel szállítása, elkészítése és tárolása egy egységes, szabványosított rendszerben tudjon megvalósulni. Ezt a szabványrendszert használják a különböző konyhatechnikai gépek és berendezések, sütők, hütők, tárolópolcok és még az ételszállító dobozok, valamit a termoládák is. A GN edények és az erre a szabványra épülő konyhatechnikai gépek, eszközök és berendezések teremtették meg ezt a hatékony és biztonságos élelmiszerkészítési és kezelési rendszert.
A szállodákban, vendéglátóhelyeken szükséges ételek elkészítése, szállítása és tárolása szempontjából a legjobb, ha 100%-os kapacitáskihasználást tesznek lehetővé az edények. Az elgondolás mentén dolgozták ki a Gastronorm szabványrendszert, ami a konyhai gépek, sütők, tűzhelyek, polcok, hűtőszekrények, fagyasztók méretét összehangolva segíti a hely teljes kihasználását.
A GN edények a Gastronorm rendszer alapján kerültek megtervezésre és kivitelezésre, hogy így tegyék egyszerűbbé és biztonságosabbá a nagy méreteket öltő étkeztetést. Az elv nagy népszerűségre tett szert az elmúlt évtizedekben, így ma már alapvető sztenderdnek minősül a vendéglátásban.

GN edény méretei:
1/1-es GN edény 530x325 mm
1/2-es GN edény 325x265 mm
1/3-as GN edény 325x176 mm
1/4-es GN edény 265x162 mm
1/6-os GN edény 176x162 mm
1/9-es GN edény 176x108 mm
2/1-es GN edény 650x530 mm
2/3-as GN edény 354x325 mm
2/4-es GN edény 530x162 mm


GN edény alapanyagai:

- rozsdamentes GN edény
- polipropilén GN edény
- porcelán GN edény

A GN edények legelterjedtebb változata a rozsdamentes 18/10-es anyagból készült edény,
amely ellenáll minden élelmiszerágban használt savas és lúgos kémhatásnak, és rozsdamentes anyagának köszönhetően a legszélsőségesebb körülmények között sem rozsdásodik. A rozsdamentes GN edény messzemenően megfelel minden élemiszerhigiéniai előírásnak, és anyagának köszönhetően rendkívül könnyen tísztítható. A rozsdamentes GN edényeket tárolásra és szállításra is egyaránt ajánljuk. A GN edények rendkívül széles méret- és típusválasztékkal rendelkeznek.

Rozsdamentes GN edény típusok:

- normál rozsdamentes GN edény
- csúszófüles rozsdamentes GN edény
- perforált rozsdamentes GN edény

A polipropilén GN edények műanyagból készülnek
és főleg alapanyagok tárolására használhatók. A fedő légmentes zárást biztosít, amely higiéniai szempontból rendkívül praktikus, és színkóddal is ellátható. Előnye, hogy nagyon olcsó.

A porcelán GN edények színvonalas tálalást biztosítanak,
főleg reggeliztetésnél, illetve konferenciákon és fogadásokon használják ételek tálalására, mert hosszabb idő elteltével sem zöldülnek meg benne a tojásos ételek. Hátránya, hogy törékeny.