Gasztronagyker

Frissentartó fólia és alufólia

A frissentartó fólia anyaga megfelel az OÉTI előírásoknak. Ezen fóliáknak a köznyelvben nagyon sok neve ismeretes, melyet az alkalmazási területhez, felhasználandó termékekhez vagy segédanyagokhoz kötnek. Ilyen név lehet a hidegkonyhai csomagoló fólia, élelmiszercsomagoló fólia, frissentartó fólia, habtálca csomagoló fólia.


A frissentartó fóliák használata rendkívül egyszerű, ezért nagyon közkedvelt csomagolóanyag. Gyorsan és könnyen alkalmazható. Mindenféle tárolóeszközön elhelyezett termék alakjához kiválóan alkalmazkodik, felveszi annak formáját. Ez a speciális fólia megvédi az élelmiszereket a külső hatásoktól, nedvességtől, piszoktól. Az élelmiszeripar területén gyakran használják rendkívül sokféle felhasználási lehetősége miatt. A termelők a zöldség és gyümölcsféléket csomagolják frissentartó fóliával, míg a hidegkonyhai készítményeket előállító party service cégeknek a saláták és különböző tálak elkészítése után nagy segítséget nyújt a csomagoló fólia, amivel kivitelezhető a teljesen szagtalan, pormentes tárolás, szállítás. A frissentartó fólia nagykonyhai felhasználás során az üzemi konyhákban, kórházakban éttermekben is nagy segítséget nyújt.

Az alufólia az élelmiszercsomagolás terén szintén elterjedt, bár drágább a frissentartó fóliától, viszont bizonyos esetekben praktikusabb használni. Az alufólia használható sütés során tepsi letakarására, vagy akár alátétként is. Különböző vastagságú alufóliák a speciális használat során előforduló igényeket tudják kielégíteni.

Mind az alufóliához mind a frissentartó fóliához vásárolható adagoló, mely nagyon megkönnyíti a csomagoló anyag használatát. A fóliaadagolót általában egy asztalra helyezve vagy a megfelelő magasságban falra felszerelve használják, úgy, hogy az adagoló elé helyezik csomagolni kívánt terméket, és egy mozdulattal szépen ráhúzzák a fóliát, majd az adagolón kialakított vágóeszköz segítségével pillanatok alatt elvágják, ami így nem gyűrődik, nem ragad összes, és szinte azonnal csomagolható a következő étel.

A frissentartó fólia alapanyaga polietilén vastagsága 10 mikron körül alakul élelmiszer csomagolására és tárolására kifejezetten alkalmas. Sokszor előfordul, hogy az elkészített vagy megmaradt ételt el szeretnénk tenni vagy a főzéshez szükséges alapanyagot később szeretnénk felhasználni. Ilyen esetekben mindig a frissentartó fólia jusson eszünkbe, mert erre a célra fejlesztették, ezért a belecsomagolt étel nem szárad ki nem koszolódik, és a frissentartó fóliából nem oldódik ki az egészségre ártalmas anyag. Anyaga rugalmas ezért jól illeszkedik az egyenletlen felületekhez, ugyanakkor önmagához enyhén tapad ezért könnyű vele csomagolni.