Gasztronagyker

Serpenyő alkategóriák

Serpenyő

Kérem válasszon alkategóriát!

A serpenyő a legtöbbet használt konyhai eszközök közzé tartozik, és az egyik legnagyobb választékban kínált termék, mert eltérő kialakítása, anyaga és egyéb speciális tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a célnak legmegfelelőbb formájú, anyagú és bevonatú serpenyőt használjunk. A serpenyő minden konyhában megtalálható, még ha nem is minden variációban, de azért egy bevonatos serpenyő és egy palacsintasütő szinte nélkülözhetetlen.

Sokszínűségéből adódóan nem mindegy, milyen típus mellett tesszük le a voksunkat, a választást azonban megnehezíti a széles kínálat. A tapasztalt séfek célirányosan tudják, milyen ételhez melyik a legmegfelelőbb serpenyő. A kevés gyakorlati tudással rendelkezők viszont sokszor tanácstalanok, illetve gyakorlati tudás nélkül sokszor nem megfelelően használják a serpenyőket, ami károsodást okoz, és akár egy túlhevítés is teljesen tönkreteheti a más által évekig problémamentesen használt serpenyőt. Ezért célszerű vásárlás előtt szakmai segítséget kérni, és használat előtt mindenképpen elolvasni a használati útmutatót.

Általában a serpenyők nagy részére igaz, hogy nem szabad túlhevíteni és maró hatású vegyszerrel tilos mosogatni.

Indukciós főzőlap esetén sokszor előforduló hiba, hogy a serpenyő üres vagy közel üres állapotban nagy terhelést kap, amitől az edény alja elvetemedhet (még az ipari kivitelű is) mert az indukciós működésű főzőlapok nagyon hamar képesek egy pontra hatalmas hőterhelést adni. A bevonatos serpenyőben TILOS fém eszközt használni kavargatáshoz, de még a kiszedéshez, is továbbá tilos dörzsis szivaccsal mosogatni. Az öntöttvas serpenyőket használat után semleges mosogatószerrel elmossuk, szárazra töröljük, majd vékony zsírréteggel kezeljük.

A különböző ételek elkészítése más más típusú serpenyőt kíván: eltérő méretű és kialakítású darabra van szükség a zöldségek, a húsok, a tojás vagy éppen a palacsinta elkészítéséhez. Bármilyen célból is vesszük elő a serpenyőt, az egyik legfontosabb szempont, hogy a felülete egyenletesen melegedjen át. Ha ez nem tejesül, akkor könnyen előfordul, hogy az étel egyik része már megég, míg a másik nyers marad, ezért célszerű kerülni a nagyon olcsó, itt ott beszerezhető, silány minőségű terméket.

A hővezető képesség szempontjából elsősorban az alapanyagot kell figyelembe venni. Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb a serpenyő alja, annál jobb, vagyis több anyag egyenletesebb hővezetést biztosít.

Az öntöttvas nagyon régóta használt alapanyag, viszont ennél a típusnál számolni kell a súllyal. Kezelhetőség és tisztíthatóság szempontjából a rozsdamentes termékek a jobbak, ha az étel leégését szeretnénk elkerülni, akkor a különböző bevonatokkal ellátott serpenyők népszerűsége töretlen, mert a tapadásmentes tulajdonságuknak köszönhetően megkönnyítik a sütést, főzést. Ezzel kapcsolatban viszont érdemes vigyáznunk, ugyanis a tiszta fémnél sérülékenyebbek.

Ebben a kategóriában a vastól kezdve a wokon át egészen a bevonatos serpenyőkig kínálunk alternatívát, így mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő darabot.