Gasztronagyker

Késtartó

A késtartók fontos szerepet töltenek be, mert használatukkal biztonságosan és helytakarékosan lehet a késeket tárolni a konyhában, vagy munka közben, esetleg a szállítás során. Minden helyzethez megtalálható a szükséges feladahoz speciálisan kialakított késtartó. Fajtájukat tekintve ezért különböző anyagból különböző formában készülnek, hogy a felhasználás módjának leginkább megfelelő módon tudjuk tárolni a késeinket. A késtartók használatával megakadályozhatjuk a kések összekoccanását, ami csorbulást és egyéb sérülést okozhat, illetve a fiókban ömlesztve tárolás sokkal balesetveszélyesebb, mert amikor ki akarunk venni egy kést a fiókból, egy helytelenül tárolt másik késsel könnyen megvághatjuk magunkat. Fajtájuk közül a nagykonyhai felhasználásnál az alábbiak a legelterjedtebbek.

Mágneses késtartó többféle hosszúságban elérhető nagyon erős mágnest tartalmazó, hosszú fémeszköz, amit csavarok segítségével függőlegesen a falhoz rögzíthetünk. A felrögzített mágneses késtartóhoz teszik a kés pengéjét, ami a mágnes hatására ottmarad. Ez a mágnes olyan erősen fogja a kést, hogy kisebb erő kifejtésével lehet csak levenni. Nagyon praktikus, mert a munkaterület környékén elhelyezett mágneses késtartó jól áttekinthető és könnyen levehető róla a vágáshoz, szeleteléshez vagy a csontozáshoz szükséges kés. Nagyon fontos, hogy a késeket jól elmosva, szárazra törölve helyezzük fel a késtartóra.

Késtartó tok vagy késtartó box a kés biztonságos szállítását teszi lehetővé. A kialakított zsebeknek vagy kis kereteknek köszönhetően a kések egymástól elkülönítve vannak, így nem érnek össze, ezáltal nem csorbulnak ki, a kés megfogását is biztonságossá teszi, mert csak a nyelénél fogva tudjuk kivenni belőle a kést, miközben biztosítja, hogy másik pengével a kezünk nem tud találkozni.

Sádot a sádszíj segítségével helyezi magára a használója, s általában a húsiparban használják. A sád 2-3 rekeszre osztott, ami lehetővé teszi több kés munka közbeni tárolását.

Természetesen a fent felsoroltakon kívűl rengetegféle késtartó létezik még fából, fémből és műanyagból, melyek mind a kések biztonságos tárolását teszik lehetővé. Van olyan késtartó, amelyet kimondottan a kés készlethez gyártanak, a készletben szereplő hosszúságú és pengeméretű kések helyének kialakításával. Létezik olyan késtartó, ami egy szögletes vagy henger alakú, felül nyitott doboz fémből vagy műanyagból készült, amit megtöltenek hosszúkás műanyag pálcikákkal. Ezek közé lehet fűggőlegesen fentről lefelé berakni a késeket. A késtartók kínálata nagyon széles, ami segíti a megfelelő termék kiválasztását.