Gasztronagyker

Kés

Az Arcos gyártmányú késeket a felhasználók és profi szakácsok véleménye alapján legjobb kések között tarták számon. Legyen szó akár kiemelt igénybevételről vagy csak otthoni használatról, szinte mindenki véleméye az, hogy az Arcos kések borotvaélesek, a nyelük biztos fogást nyújt, és magas minőséget képviselnek. Az Arcos gyár termékeik között megtalálhatók a HACCP előírásoknak megfelelő kések is. Az előírásnak megfelelő színjelöléseket pedig a kés nyelébe bepattintható színes, nem bontható patentokkal oldották meg.

Így a HACCP szerint általánosan elfogadott színkódokkal jelölés könnyen kivitelezhető az alábbiak szerint:

- Piros  – Nyershús
- Sárga – Főtt hús
- Kék – Halfélék
- Barna – Földes áru
- Zöld – Zöldségfélék
- Fehér – Napiáru, tejtermék

A jó minőségű késekre, így az Arcos késekre is jellemző, hogy kiegyensúlyozásuk miatt könnyű velük a munkavégzés, ugyanis kevesebb erőt igényel ugyanannyi vágás, szeletelés vagy csontozás, és az ergonomikus csúszásmentes, vagy akár a gumirozott nyél biztonságos munkavégzést biztosít bármilyen felhasználás során. A kések között megtalálható a kovácsolt nyelű, a polipropilén a gumirozott és a fanyelű kés is. A poliropilén öntött nyél tökéletes hézag nélküli zárást biztosít a penge és a nyél találkozásánál, ami a tisztíthatóság szempontjából nyújt nagy biztonságot, mert mivel nincs rés, ezért nem tud bejutni a szennyeződés a penge és a nyél közé.

A pengék keménységét háromféleképpen mérik: Brinnel, Rockwell és Vickers féle módon. Az iparban a Rockwell-féle keménységet használják, melyet a lenyomat mélységéből határozzák meg, C skála esetén innen a HRC. Egy 120 fokos gyémántkúp behatolásának mélységét mérik 150 kg terhelés hatására.

Az Arcos kések rendeltetésszerű használat melett garantáltan hosszú élettartamú termékek. A rozsdamentes acélpenge a NITRIUM bevonatnak köszönhetően tartós és kopásálló. A nyelét BACTIPROOF SILVER eljárással készítik, mely során a nyél ellenálóbb a baktériumok és vírusok megtapadását illetően.

Különböző feladatokhoz, különböző hosszúságú, vastagságú, formájú és hajlékonyságú pengére van szükség, mint ahogyan különböző formájú méretű nyél is a változatos feladatok gördülékeny ellátását segíti. Ezért évtizedek alatt a késgyártók szinte  tökéletesre fejlesztették a különböző célra használt kések tulajdonságait.

A legismertebb késfajták:
- csontozókés
- filézőkés
- szakácskés
- henteskés
- szúrókés
- zöldségkés
- szeletelőkés
- sajtkés
- kenyérvágókés

Mindegy, milyen szinten űzi valaki a főzést, a kezdőtől a profiig mindenkinek szüksége van a jó késekre, aki a konyhában tevékenykedik. Persze ezt a szempontot abban a tekintetben érdemes figyelembe venni, hogy otthon sokkal kevesebbszer kerül a kezünkbe a kés, mint profi szakácsként. A nagyobb mértékű használathoz jelentősebb amortizáció társul, ezért ebben az esetben kiemelt szerepe van az időtálló termékeknek.

A konyhai fiókokat, késtartókat a legjobb, ha minőségi késekkel töltjük fel. Ennek igazi jelentőségét a főzéshez való előkészületek során érezzük, hiszen a folyamatokat nagyban hátráltatja egy életlen kés. A megfelelő minőségű eszközök hiányában nem tudjuk szépen meghámozni a zöldségeket vagy feldarabolni a húst. Az életlen kés ráadásul balesetveszélyes is.

A kések kínálatában céltól függően megtaláljuk a bárdokat, a csontozó-, filéző, a zöldség, illetve a szeletelőkéseket. A választásnál az egyik legfontosabb kritérium a kényelem, ami mindenkinek mást jelent. Van, akinek a gömbölyded markolat komfortos, míg másoknak egyáltalán nem áll a kezükre.

A higiénia szempontjából a tisztíthatóság szintén különös hangsúlyt érdemel, mert nyers húst, halat, vagy éppen belsőségeket szeletelünk vele. A tisztántartás könnyedségét az határozza meg, hogyan fut a penge a markolatba, általában az egy anyagból készült kés könnyebben tisztítható.

Ahhoz, hogy sokáig tökéletes munkaeszközeink legyenek, elengedhetetlen a karbantartás, élezés. Az kések éle minden vágásnál tompul, ami a jó minőségű eszköznél olyan minimális, hogy észre sem vesszük. Bizonyos időközönként viszont fontos megfenni, mert így sokáig lehet a segítségünkre a konyhában.