Gasztronagyker
ELFOGADOM

A weboldalon személyre szabott reklámok megjelenítésére szolgáló cookie-kat alkalmazunk a Facebook és a Google hálózatában.
További információ
Nem kérem

Vágólap

Vágólap és vágódeszka két különböző terméket jelent, amelyek könnyen megkülönböztethetők egymástól. A vágódeszkát fából készítik, míg a vágólapot nagy keménységű speciális műanyagból állítják elő. A vágólap minél vastagabb, annál jobban használható, mert van húzása, a használatból eredő karmolásokat vágásokat  bizonyos idő elteltével egy gyaluval simára gyalulhatunk, így tovább használható, valamint nehezebben mozdul el. A jobb minőségű vágólapokon oldalfülek, vagy az alján gumitappancsok vannak, amik meggátolják a vágólap elmozdulását, ezzel teszik biztonságosabbá a szeletelést, klopfolást. A vágódeszkák használata nagyon fontos, mert segít megakadályozni, hogy a kés éle csorbuljon vagy tompuljon.

Különböző méretű vágólapok és vágódeszkák kiválasztása segít abban, hogy a feladathoz megfelelő méretű vágólapot használjuk. Az otthoni háztartásban elterjedtebb a kisebb méretű és vékonyabb anyagból készült vágólapok és vágódeszkák, míg a nagykonyhai felhasználásnál szinte csak nagyobb méretű vágólapokat használnak. A nagyüzemi konyhák esetén fontos szempont a A HACCP előírások betartása is, ezért a különböző alapanyagokhoz  különböző színű vágólapokat használnak, ezzel segítve az élemiszerbiztonsági előírások betartását.

HACCP szerint általánosan elfogadott színkódok.
- Piros  – Nyershús
- Sárga – Főtt hús
- Kék – Halfélék
- Barna – Földes áru
- Zöld – Zöldségfélék
- Fehér – Napiáru, tejtermék

Vágólap előnyei:
- HACCP színkódos kivitelben kapható
- Könnyen tisztítható
- Mosogató gépben mosható
- Nem vetemedik
- Nem reped

Vágódeszka előnye:
- Természetes anyagból készül

Vágódeszka hátrányai:
- Mosogatógépben nem tisztítható
- A felületén keletkezett repedések miatt nehezen tisztítható
- HACCP színkód előíráshoz nem alkalmazható
- Vetemedhet és így billeghet használat során
- Elrepedhet