Gasztronagyker

Gépek, berendezések alkategóriák

Gépek, berendezések

Kérem válasszon alkategóriát!

A gépek-berendezések menüpont alatt található termékeket, használati céljukat tömörítő kategóriákban helyeztük el a könnyebb tájékozódás segítése érdekében. Ezen szakmai szempontok tudatában csoportosítjuk a termékeket berendezés, előkészítés, fagyasztástechnika, hűtéstechnika, kisgépek, és sütő-főzőgépek kategóriába. A felmerülő konyhai igények növekedése a gyártókat arra sarkallja, hogy egyre jobb és egyre könnyebben kezelhető nagy igénybevételt bíró gépeket gyártsanak.

Az ipari konyhák berendezései közül az elszívóernyők biztosítják a nagy teljesítményű sütők, tűzhelyek és főzőüstök használata közben keletkezett gőzök elszívását, elvezetését. A megfelelő mennyiségű levegő elszívását és pótlását minden esetben konyhatechnológiai gépészek, jogosultsággal rendelkező tervezők számolják ki és írják elő. Az alapanyagok feldolgozása a különböző nagyságú, és kialakítású rozsdamentes munkaasztalokon történik, míg a mosogatókban az edények és a feldogozásra váró zöldségek tisztítását végzik. A főzés során használt eszközök elhelyezését és tárolását a tárolóállványok, polcok segítik.

Az előkészítő gépek segítségével gyorsan elvégzik az alapanyag szeletelését, dagasztását. Az egyetemes konyhagéppel és segédgépeivel pillanatok alatt mákot őrölnek, dagasztanak, passzíroznak, vagy húst dolgoznak fel, mindezt úgy, hogy egy alapgép hajtja a hozzá csatlakoztatott segédgépeket.

A sütés, főzés ipari méretekben, nagy teljesítményű főzőasztalokon, gáztűzhelyeken, főzőüstökben, billenőserpenyőkben, kombi párolókban és toronysütőben történik. A sütőkben és párolókban általában GN szabvány méreteket használnak, ezzel is könnyítve a konyhai dolgozók munkáját. Méretben és teljesítményben kisebb főzőzsámoly és olajsütő is több száz adag étel elkészítésére alkalmas napi szinten.

Fagyasztástechnika kategóriába minden olyan termék beletartozik, amely az élelmiszer fagyasztására vagy fagyasztva tárolására alkalmas. A fagyasztott munkaasztalok esetében a fagyasztó tetejét asztalként is használhatjuk, amivel helyet takaríthatunk meg, de létezik fagyasztóvitrin, fagyasztóláda és fagyasztószekrény is, festett vagy teljesen rozsdamentes anyagból.

A hűtéstechnika szintén sok területen használt termékeket foglal magába, mert az élelmiszer-feldolgozás, alapanyag és készétel tárolását is hűtőszekrényekben, hűtőkamrákban oldják meg. Az üdítők és italok italhűtőkben, hűtővitrinekben, míg a borok speciális, szintenként más hőfokra állítható borhűtőkben várják a vendégeket.

A kisgépek gyűjtőneve magába foglalja az összes olyan gépet, ami méretben ugyan nem nagy, mégis egy konyhában nélkülözhetetlen. Ha gyorsan melegíteni akarunk valamit, milyen jól jön egy mikrohullámú sütő, vagy a folyamatos kisebb mennyiségű sült burgonya elkészítéséhez az olajsütő, vagy egy rostlap, kávéfőző stb. Sorolhatnám hosszasan ezeket a termékeket, de a listával mindenki tisztában van, aki kicsit is jártas a konyhában.

A sütő- főző berendezések, előkészítő gépek, melegentartók, pultok, mosogatógépek szakszerviz által történő beüzemelése biztonságtechnikai okokból kötelező. Ennek elmaradása garanciavesztéssel jár, valamint az így keletkezett károkért teljes egészében az üzembentartó felel.

A beüzemelésre kötelezett termékek üzembe helyezésére a termékhez tartozó gépkönyv-garancialevél országos szervizlistájában feltüntetett szervizek jogosultak.

Azokban a konyhákban, ahol nagy tételben sütnek-főznek, ott a berendezésnek is ezekhez a méretekhez kell igazodniuk. A közétkeztetésért felelős konyhák, illetve az éttermek, vendéglátóhelyek az átlagos családi ebédekhez képest akár százszor nagyobb mennyiségű ételt készítenek el – naponta.

Az előkészítési munkálatokat ezekben a konyhákban a burgonyakoptatók, kenyérszeletelők, kutterek, húsdarálók és sajtőrlők segítik. A főzéshez az otthoni konyhákban megtalálható tűzhelyekhez képest lényegesen nagyobb berendezések szükségesek, ezért a főzőasztalok, főzőüstök, nagy méretű gáztűzhelyek, elektromos tűzhelyek kínálatában érdemes szétnézni.

Az elkészült ételek tárolásáról a legjobb, ha a konyha egy külön részében gondoskodunk és erre a célra tároló állványokat, melegentartókat szerzünk be. Az étkeztetés nem fejeződik be a főzéssel és a kiszolgálással, a vendégek távozása után rendet is kell rakni. Ebben a mély kialakítású mosogatók, zuhanyok, illetve a mosogatógépek nyújtanak segítséget.

Reméljük, hogy könnyen eligazodik a kialakított kategóriákban, és könnyen megtalálja a szükséges termékeket.