Gasztronagyker

Fenőacél

Fenőacél, késélező vagy fenkő mind azt a célt szolgálja, hogy a kés éle tökéltes legyen, mert éles késsel lehet erőkifejtés nélkül szépen és biztonságosan dolgozni. A felsorolt három termékfajta közzül a késélező használata a legkönyebb, de a fenőacél vagy fenkő használata is könnyen elsajátítható.

A késélezőt pofonegyszerűen használhatja, mert a fenőkerekek a megfelelő szögben vannak rögzítve, ezért a kést csak néhányszor végig kell húzni rajta, hogy megfelelően éles késsel tudjunk dolgozni. Létezik belőle egyszerű, professzionális kialakítású vagy akár elektromos kivitelű is.

A fenőacélok használatához már kisebb gyakorlat és tudás szükséges, ugyanis a megfelelő él elérésehez az egyik kezünkkel stabilan meg kell fogni a fenőacélt, míg a másik kézzel körülbelül 20 fokos szögben végighúzzuk a pengének mindkét oldalát 15-20 alkalommal. Ezzel a módszerrel tökéletesre tudjuk élezni a késünket. Fenőacélokból léteznek különböző formájú, hosszúságú és felületű termékek is, amelyeknek célja a legmegfelelőbb és legtökéletesebb él elérése. Az Arcos gyártmányú fenőacélok stabil fogást biztosító polipropilén nyéllel készülnek és a krómbevonatos szénacél biztosítja, hogy a kések tökéletesen élesek legyenek.

A fenkő, vagy népies nevén fenőkő talán a legrégebbi termék amit az ember használ a vágóeszközök élesítésére, fenésére. Manapság az iparág szinte tökéletesre szabta a fenkövet, hogy minél könyebben és jobban tudja használni. Különböző formában, hosszúságban és finomságban gyártanak fenőkövet, de létezik olyan is, aminek egyik oldala finomabb, míg a másik durvább felülettel rendelkezik a leghatékonyabb élezés elérésehez. A fenkő használata némi gyakorlást igényel, a megfelelő él elérésehez 18-22 fokos szögben húzzuk végig a penge mindkét oldalát körülbelül 15-ször.

A Gasztronagyker Kft. kínálatában szinte mindenféle késélező eszköz megtalálható, így könnyen kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbb terméket!