Gasztronagyker

Cukrászat alkategóriák

Cukrászat

A cukrászat manapság már nem csak egy szakma, nem csak egy ág az élelmiszeriparon belül, hanem szinte már művészet. Az éttermek, cukrászdák nagy figyelmet fordítanak arra, hogy kövessék az aktuális trendeket, vagy éppen egy teljesen különleges, új dologgal rukkoljanak elő. Manapság nagyon divatos a kézműves, vagy a glutén- és cukormentes sütemények készítése, ami az egészséges életmódot hivatott elősegíteni úgy, hogy az ízlelőbimbók nem kényszerülnek koplalásra. A cukrászat, mint minden külön tevékenység, külön eszközöket igényel.

A cukrászatokban nagyon fontos, hogy legyen sokféle és jó minőségű kézi eszköz, a díszítéshez használatos dekoráló, és a torta sütését megkönnyítő tortaforma vagy fagylaltkínálat esetén fagyistégely és fagyikanál.

Kézi eszközök közül, mint például az ecset, habverő, kenőkés, mérőkancsó, érdemes többféle méretben beszerezni, míg a mérlegből elegendő egy pontos, több kilogramm mérésére alkalmasat vásárolni. A nyújtófából a csapággyal ellátott termékek használatuk során meghálálják a picivel drágább vételárat, de az igazi ínyencek vásárolhatnak rozsdamentes nyújtórudat is. Ebbe a kategóriába tartoznak még a szintén fontos tésztavágók, spatulák, sziták, lisztlapátok, és tortaosztók is.

Dekoráló eszközök, mint például a csillagcső és habcső, habzsák használatával karöltve nyújt segítséget a torta vagy sütemény dekorálásában. A torta az akár elektromosan forgatható tortadíszítő állványon pillanatok alatt elkészül.

Sütés előtt a tésztát vagy alapanyagot formákba helyezzük, így érhetjük el a süteményünk megfelelő alakját. A sütőformák széles választéka között megtalálhatóak a szilikon, porcelán és fém alapanyagú formák is. A könnyű előállításuk miatt, főleg a szilikon alapanyagú formákból van nagy formaválaszték, itt megtalálható a virágtól kezdve, a szív formáig szinte minden.

Az otthoni kis konyhákban a háziasszonyok is szeretnek finomat és szépet alkotni, így a különböző tortaformák, marcipán- és csokoládékészítő eszközök, habverők, habüstök, kiszúrók már megtalálhatók a családi házak, lakások konyháiban is. Ezeken kívül a különböző sütőlapok, nyújtófák, tároló- és szervírozó eszközök sem maradhatnak le a listáról.

Egy cukrászdának, vagy étterem konyhájának a legjobb, legmodernebb eszközökkel kell rendelkeznie, hiszen ezekkel az eszközökkel lehet gyors szép és hatékony munkát végezni. Egy otthon elkészített süteménynél nem probléma, ha nem áll élére minden, de a vendég elé nem lehet a félig tökéletest letenni. Ha nem elég kemény a hab, ha nem precíz a díszítés vagy lefolyt a csokoládé, máris ronthat a hely megítélésén.