Mérete: 35x21 cm Vastagsága: 30 mikron
A közétkeztetési feladatokat ellátó intézmények számára nem idegen az a néhány évvel ezelőtt bevezetett rendelet, amely szerint a napi 29 adagnyi mennyiség felett előállított ételekből minimum 100 grammnyi mintát 72 óráig megfelelő hőmérsékletű hűtőtérben kell megőrizni. Ehhez segítségül hívhatunk tárolóedényt vagy egyéb csomagolást, a lényeg, hogy eleget tegyen a mikrobiológiai és kémiai kritériumoknak – vagyis a tárolás alatt védje az ételmintát a szennyeződésektől. Az edényeknél praktikusabb választás lehet a tasak, mert a hűtőben nem foglal feleslegesen helyet. A használatánál arra kell figyelni, hogy megfelelően le legyen zárva, illetve gondoskodni kell a jelölésről (legyen rajta a megnevezés, a mintavevő személy neve és a mintavétel pontos időpontja). Az ételminta tasak mellett szól az is, hogy ezzel a megoldással a terméket sterilen, csíramentesen lehet tárolni, a művelet gyorsan – néhány másodperc alatt – kivitelezhető, illetve szilárd és folyékony halmazállapotú minta tárolására egyaránt alkalmas. Mindezeken túl meg kell említenünk a költséghatékonysági szempontokat, illetve azt, hogy ez az alternatíva biztonságosabb, mint az üveg, hiszen nem kell tartanunk az esetleges töréstől, és a sterilizálásra sem kell külön gondot fordítanunk.
VIDEO
Új VM rendelet 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet
Hatályos: 2011.07.02
Ételminta eltételére vonatkozó előírások
Közétkeztetésben, valamint rendezvényi étkeztetés során napi 29 adag fölött valamennyi ételféleségből külön legalább 100 gramm ételmintát, a 3. pont szerinti tárolóedénybe csomagolva, 72 órán át 0 és +5 °C közötti hőmérsékletű hűtőtérben meg kell őrizni. Az ételmintát a tálalás vagy étkeztetés végén kell tárolóedénybe vagy csomagolásba helyezni. Ételmintához olyan tiszta, mikrobiológiai és kémiai szempontból megfelelő tárolóedény vagy csomagolás használható, amely nem okozhatja az ételminta szennyeződését, és a tárolás során biztosítja az ételminta szennyeződéstől való védelmét. A tárolóedényt vagy a csomagolást úgy kell lezárni és jelölni, hogy annak tartalma a zárás és a csomagolás látható megsértése nélkül ne legyen manipulálható. Az ételminta jelölése tartalmazza az étel megnevezését, a mintavevő személy nevét és a mintavétel időpontját óra, perc pontossággal. A főzőkonyhával azonos telephelyen belüli tálalókonyhán nem szükséges külön ételmintát eltenni. Más élelmiszer-vállalkozótól, illetve telephelyről származó, a végső fogyasztónak eredeti csomagolásban kiadott termékek ételmintája a termék nevének, előállítójának vagy forgalmazójának, és a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje lejárati napjának és – amennyiben van – tételazonosító jelölésének rögzítésével helyettesíthető. Tilos az ételmintán bármilyen utólagos kezelést végezni, amely a mikrobaszámot vagy a minta összetételét megváltoztathatja. Miért van erre a termékre szüksége?
A hatályos jogszabályi rendeletek alapján a 29, vagy annál több fő részére készített menüből köteles ételmintát venni, és azt a hatóság által megadott ideig megőrizni. Az ételminta tasak használatának előnyei
A termék teljesen steril, csíramentes Az ételminta vételhez csak néhány másodpercre, egy ollóra és egy alkoholos tollra van szükség A tasak egyaránt alkalmas szilárd és folyékony halmazállapotú ételminta tárolására Az ételminta utánfertőződése kizárt Költséghatékony
Egyszerű, gyors mintavétel Nem törik mint az üveg, tehát nem balesetveszélyes Tisztítószert takarít meg, mivel nem kell mosogatni Energiát takarít meg, mert nem kell sterilizálni Munkaerőt csoportosíthat át mivel nem kell felügyelni a sterilizálást