Gasztronagyker

Bors-, só- és fűszerőrlő

Borsőrlő, sóőrlő vagy fűszerőrlő a modern konyha egyik alapvető kelléke, ezért szinte nincs is olyan konyha, ahol ezek az ízesítést szolgáló eszközök ne fordulnának elő. A fűszerőrlő megőrzi a benne tárolt fűszerek aromáját, illatát mert a felhasználásig épségben vagy nagyobb darabokban tárolja a fűszereket, ugyanakkor segíti a megfelelő mennyiség pontos kijuttatását is. Sokféle anyagból, fából, műanyagból, polikarbonátból vagy rozsdamentes acélból készülhet, rengeteg féle méretben és színben. Létezik mechanikus és elektromos kivitel is. A piacon előforduló választéknak csak a képzelet szab határt, használatukat tekintve mind ugyanazt a célt szolgálja.

Nagykonyhai viszonylatban a só- bors- és fűszerőrlő vásárlásánál inkább a funkcionalitását tartják szem előtt, mint például méretét tekintve sok fűszer férjen bele, ne kelljen naponta utántölteni, vagy az anyaga kellően strapabíró legyen, amit könnyű tisztántartani és nem utolsósorban az őrlő pengéje megfelelően tartós és kemény anyagból készüljön, ugyanakkor könnyen utántölthető legyen, amivel szintén gyorsítani tudják a konyhában elvégzendő feladatokra szánt időt.

Egy mutatós fűszerőrlő készlet nagyon sokat tud dobni akonyha megjelenésén, ezért a háztartási célra vásárolt eszközök kiválasztásánál már fontos szempont a fűszerőrlő színe, ami megy a konyhabútorhoz, vagy a mérete, ami igazodik az otthon használt lényegesen kisebb űrmértékű konyhai edényekhez. Fontos szempont lehet a helytakarékosság is, amit kimondottan a só bors fűszerőrlő szetthez gyártottak, vagy a kényelmesebb működtetést biztosító elektromos fűszerőrlők használata.