Egy-egy konyhai fiók kinyitásakor gyakran úgy érezzük, feleslegesen nagy mennyiségű késsel találjuk szembe magunkat. Ez azonban nem állja meg a helyét, mert a különböző nyelű és pengéjű daraboknak megvan a szerepük, az egyedi kialakításuknak köszönhetően pedig jelentősen megkönnyíthetik a konyhai teendőinket – persze ha tudjuk, mikor melyiket vegyük elő.
A különböző kések kiválasztása során először azt vesszük figyelembe, milyen alapanyagot vagy ételt akarunk vágni vele. A textúrához igazodva a penge hegyes, finoman recézett vagy lyukas, de persze lehetnek eltérések az ív szerint is.
Vannak olyan ételek, amelyek elfogyasztásához nem elég, ha a klasszikus étkészletben található darabokra hagyatkozunk. Ez nemcsak egy különleges desszertnél, hanem egy főfogásnál is felmerülhet – ha jobban belegondolunk, utóbbi eset gyakoribb. Tipikusan ilyenek a nehezebb sült húsok, amelyek felszeleteléséhez egy jól felszerelt konyha fiókjaiba pillantva megtaláljuk a steakkést.
Mivel ez a teríték szerves részeként kerül az asztalra, ezért az előkészültekhez használt társaihoz képest a tervezése során ügyeltek a dekoratív megjelenésre: az evőkésektől nemcsak az éle, hanem az általában fából készült nyele is megkülönbözteti.