Gasztronagyker

Hőálló jénai tál

Hőálló jénai tál vagy hőálló tál néven ismeri szinte minden ember, aki egy kicsit is jártas a konyhában.  A nevében is benne van, hogy bírja a hőt, ugyan akkor a hideg körülények között is lehet használni. Formáját  tekintve létezik kerek, ovális, szögletes és speciális GN méretű tál is valamint fedővel vagy fedő nélküli változat, ahol akár a fedőt is tudjuk használni kinálóként vagy tálaláshoz. Űrmértékben a fél literestől az akár 8 literesig is  található a Gasztronagyker kínálatában. 

A hőálló tálat nagyjából három évtizede használjuk és ma már szinte minden konyhában megtalálható, ami elsősorban a praktikusságának köszönhető. Az egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak a sütőben, hanem a gáztűzhelyen és a mikróban is használható, ezzel nagyban megkönnyíti az ebben elkészült ételek felmelegítését.
A másik mellette szóló érv, hogy a jénai tálakban elkészült ételeket egyenesen ebből lehet tálalni, ezzel nem kell külön időt szánnunk a szervírozásnak erre a részére. Az egytálételek egyik tálból a másikba helyezése során gyakran tapasztaljuk, hogy szétesik, így viszont ízléses lesz az eredmény.

A külcsínt az élet minden területén figyelembe vesszük, ez alól az ételek sem kivételek. A szép felszolgálás meghozza az étvágyunkat, a kedvünket az elénk kerülő fogáshoz, vagyis meghatározza, mennyire szívesen fogyasztjuk el. A jénai tálakban a benne elkészült ételeket teljes egészében megcsodálhatjuk, vagyis tökéletes kiegészítője az esztétikus tálalásnak.
A hőtartó tulajdonsága szintén hozzájárult a háziasszonyok körében való elterjedéséhez. Ez azt jelenti, hogy lassan melegszik fel, ugyanakkor sokáig tartja meg a hőt, tehát nem okoz problémát, ha nem tudunk azonnal szervírozni – az étel nem fog kihűlni. Ebből a jellemzőjéből adódóan a használat során óvni kell a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól. Nagyon jó bírja a külső behatásokat, mosogatást, ütődést, de azért bánjunk vele óvatosan mert törékeny termékről van szó.