Gasztronagyker

Spatula, spakli, tésztakaparó

Spatula nélkül sokkal nehezebb lenne a konyhai élet. Süteményekben a krémek, vagy tetejükön a csokimáz eligazítására ott van például a gumi spatula, melynek egyik oldala lapos, vagy a 8x12,8 cm –es fanyelő cukrász spatula, amivel még a forró holmikat is lehet igazítani. A sütemények kiemeléséhez, húsok megfordításához vagy a tükörtojás forgatásához kiváló a fordítólapát, ami szintén a spatulák családjának darabja. Számos különböző méretű, alakú létezik belőle. Van a sima fordítólapát, a rácsos fordítólapát, a hamburgerlapát.

A kenőkések szintén a spatulák közé sorolandók és a cukrászaton kívül máshol is hasznosak lehetnek. A krémek egyenletes felvitele nélkülük szinte lehetetlen feladat. A kenőkések sem egyformák, léteznek az egyenes és a hajlított kenőkések, valamint a kicsi élfelületű, kések. A spaklikat nem csak a kőművesek használják, hanem a szakácsok is.

Mi a hasznuk egy konyhában? Bizony nagyon sok. Ugyanúgy lehet velük a húsokat rendezni egy rostlapon vagy kontaktgrillen, ahogy fakanállal az edényben. A spicclapát, a tortalapát szintén ide tartozik, de a tésztavágó spatuláról sem szabad elfeledkezni, ami nagy segítség, ha egyszerűen és gyorsan akarunk dolgozni.

Amikor megkérdezünk egy cukrászt, melyek a sütés alapkellékei, akkor a felsorolás során a nyújtófa, az edények, a habverő és a tepsi mellett a spatulát is megemlíti. Érthető, hiszen rengeteg mozdulat során vesszük hasznát – akár egy adag krémet viszünk fel a tortára, akár a piskóta tetején egyengetjük el a csokimázat.

Ha a választás során nem tudunk dűlőre jutni, akkor vegyük számításba a következő szempontokat. A spatula végének kialakítása. Az egyik oldalán teljesen sima darabok tökéletesek, ha a habot az állag roncsolása nélkül akarjuk kiszedni az edényből. Az átlagostól eltérő kialakítású, keverőlapát spatulákkal pedig a szilárd és a folyékony alapanyagokat homogenizálhatjuk néhány határozott mozdulattal.

Az elmúlt években indultak hódító útjukra a szilikonból készült konyhai eszközök. Ez a trend a spatulákat is érintette, ennek köszönhetően már ezek is elérhetőek a korábban elterjedt műanyag változatok mellett. Az újítás mellett szól a könnyű tisztán tarthatóság és a tapadásmentes felület.

Mivel a spatulák tárháza meglehetősen széles, ezért több konyhai művelet során lehet a segítségünkre. Természetesen nem mindegy, mikor melyik változata után nyúlunk. Míg a sütés során az egyik legjobb választás a gumiból készült vagy a fanyelű cukrász spatula, addig a tükörtojás vagy a húsok megfordításához a fordítólapát könnyítheti meg a dolgunkat.

A spakli említésekor a legtöbb ember lelki szemei előtt a kőművesek vagy a festők jelennek meg, ahogyan az eszközzel a kezükben a lekaparják a tapétát, kijavítják a falon lévő hibákat vagy glettelik az ablakot. Bár ezek a képek maximálisan megállják a helyüket, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a spakliknak a konyhában is létjogosultságuk van.

Először erre az állításra felvonhatjuk a szemöldökünket, de ha egyszer ezt használjuk grillezés közben a rostlapon lévő húsok rendezésére, akkor azonnal megértjük, miért tart a legtöbb szakács a konyhájában legalább egy ilyen kelléket. Az élesebb, kiszélesedő végének köszönhetően könnyen és finoman nyúlhatunk a húsok alá, a nyele pedig a kezünkre áll, így a használatát teljesen természetesnek érezzük.

Legyen szó a profi szakácsokról vagy a háziasszonyokról, a húsok mellett mindkettőjük konyhájában gyakran készül valamilyen tészta. Az ezekhez kifejlesztett tésztakaparókkal nemcsak a gyúrótáblán maradt felesleget tüntethetjük el gyorsan és hatékonyan, hanem a tésztát is pikk-pakk felvághatjuk. Ha választásra kerül a sor, akkor mindkét eszköz esetén azt érdemes végiggondolnunk, hogy a természetes hatású fa, vagy a széles körben hódító műanyag nyél mellett tesszük-e le a voksunkat.