Gasztronagyker

Wok

Nemcsak a kifutókon, hanem a konyhában is vannak trendek, amelyeket elsősorban a lelkes háziasszonyok figyelnek és követnek előszeretettel. Az utóbbi években nagy divatja lett a wokoknak, amelyeket a hétvégi ebédeken lelkesen ajánlgattak egymásnak a család nőtagjai.

Pedig nem egy új találmányról van szó, hanem egy évszázadok óta közkedvelt eszközről. A wokok nem véletlenül örvendenek töretlen népszerűségnek, hiszen az ízletes ételeket könnyen és gyorsan készíthetjük el a segítségükkel.

Még abban az időben találták fel, amikor kevés volt a rendelkezésre álló tüzelőanyag, így szükség volt egy olyan edényre, ami egyenletesen melegszik fel, és sokáig tartja a hőt. Napjainkban nemcsak ezért hódította meg a konyhákat, hanem azért is, mert az ebben készült ételekhez kevesebb olajat is elég hozzáadni, ráadásul az alapanyagokból is kevesebb tápanyag veszik el a többi főzési eljáráshoz képest.

Igaz, hogy mindegyik wok ugyanazon az elven készül, de az egyes termékek között azért jócskán fedezhetünk fel különbségeket. Az egyik legjelentőseb a méret: a háztartásokba a 30-35 cm átmérőjű darabokat keresik a leggyakrabban, mert ebben egyszerűen elkészíthető egy-egy adag étel. Az pedig mindenki a szívére hallgatva döntheti el, hogy a két oldalán kis füllel ellátott vagy a hosszú nyeles wok mellett teszi-e le végül a voksát.