Oldal kiválasztása

Vendéglátós körökben rendszerint használjuk az asztali patika kifejezést, ez jelöli ugyanis az éttermek asztalán található fűszertartókat, melyek az ételek utóízesítésére szolgálnak. Az asztali patikához tartozó ízesítőszer-repertoár persze folyvást bővül, de az állandó alapdarabok az ecet, az olaj, a mustár, a bors, a ketchup, worcester és a porcukor. Ez idáig rendben, ezt minden valamirevaló étteremtulajdonos, szakács és pincér tudja. De vajon kinek az asztalán volt először asztali patika, és egyáltalán, miért kapta ezt a nevet?

Az első asztali patika a történelemben…

Bonaparte Napoleon nevéhez fűződik. A legendás, korzikai születésű francia császár gasztrohóbortjairól vajmi kevés írás maradt fent, pedig őkegyelme rajongott a karakteres ízekért. Hosszú éveken át nem akadt olyan szakács, aki az udvarába szegődve ki tudta volna elégíteni az igényeit. Napóleonnak ugyanis semmi sem volt elég ízletes, minden fogásból hiányolta a sót, a borsot, vagy éppen az ecetet. Szakácsai így rendre elbuktak, alkalmatlanságukért pedig mind a fejükkel fizettek.

1812 nyarán egy napsütéses reggelen egy ifjú jelentkezett szakácsnak az udvarba, azonban, mihelyst értesült elődei vesztéről, inába szállt a bátorsága, hiszen féltette az életét. Mi lesz, ha az ő főztje sem ízlik a nagyúrnak? Mi lesz, ha őt is lefejezteti?- ilyen gondolatok kínozták, mialatt a palotába tartott. Ekkor találkozott az udvari gyógyítóval, és kétségbeesésében tőle kért tanácsot; mitévő legyen most? Válaszként a gyógyító nagyot nevetett: sosem jutott még eszetekbe, hogy Napóleon asztalára készítsétek a fűszereket, ízesítőket?- kérdezte, majd lova hátán tovatűnt a horizonton.

Nagy jókedvre derült az ifjú szakács, hiszen lehet, hogy ez a tanács menti meg az életét! Végül így is lett; legjobb tudása szerint készítette el Napóleon kedvenc ételét, asztalára pedig borsszórót, sószórót, ecetet, cukrot és olajat helyezett. A politikus ettől a naptól saját szájíze szerint fűszerezhette az ételeit, a szakács pedig a gyógyító iránt érzett hálából az asztali patika nevet adta a kihelyezett ízesítőknek.

Tetszett a történet? Bájos, igaz? Kár, hogy egyetlen szó sem igaz belőle, viszont tény, hogy az asztali patika minden étteremben elengedhetetlen. Webáruházunkban különböző alapanyagból készült, más-más stílusú asztali patikák, só- és borsszórók közül választhatsz. Vannak egyszerűbb darabok, de találsz igazán elegáns, exkluzív, formatervezett fűszertartót is. Nem árt mielőbb beszerezned egyet – ki tudja, talán a francia hadvezér legközelebb pont Nálad kíván majd ebédelni…