Gasztronagyker

Lábas, bogrács

A rozsdamentes lábasok nélkülözhetetlen kellékei a nagykonyháknak. A rozsdamentes anyagot nagyon jó tulajdonságai miatt szeretik, mely könnyen tísztítható nagyon jól viseli a főzés során fellépő extrém terheléseket, és ezért hosszú távon is jól használható. Megkülönböztetünk sima rozsdamentes és 18/10-es anyagból készült saválló rozsdamentes anyagot. Az inox (rozsdamentes) szó az olasz inoxidable szóból származik.

A de Buyer rozsdamentes lábasok 18/10-es anyagból készülnek nagyon magas minőségben, ami lehetővé teszi, hogy sok éven keresztül probléma nélkül tudja használni a terméket, legyen szó ipari felhasználásról vagy otthoni használatról.

Szakmailag a lábasokból létezik alacsony lábas és magas lábas. Az edények az oldalfal magasságában térnek el. A magas lábas oldalfala nyilván magasabb, ezért azonos átmerő esetén az űrmértéke nagyobb. Bizonyos ételeket könyebb, jobb és kényelmesebb magas lábasban készíteni, viszont sokszor szükség van az alacsony oldalfalú edényre is a könnyed és rugalmas főzés megvalósítása érdekében. A Gasztronagyker Kft. által forgalmazott rozsdamentes lábasok megfelelnek minden előírásnak.

A rozsdamentes fazék előnyei:

- Könnyen tisztítható és jól bírja a tisztítószer okozta hatásokat is.
- A 18/10-es rozsdamentes anyag nem rozsdásodik, és egészségre káros anyag nem oldódik ki belőle főzés során.
- Vastag és erős talpazat, oldalfal és szegecsekkel erősített fül.
- Mosogatógépben is mosható
- Indukciós tűzhelyen is használható.

A konyhai felszerelések kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy olyan termékeket válasszunk, amik könnyebbé teszik a munkánkat. Persze a nagymamáink idejében még nem csináltak nagy ügyet abból, milyen bevonattal, alapanyagból készülnek az edények. Mondhatnánk, hogy mégis minden megsült, megfőtt, és az utolsó falatig elfogyott, de ne feledjük, hogy akkor az átlagéletkor is alacsonyabb volt, és a nehézfémek által okozott mérgezéseket sem tudták úgy kimutatni. Ezért a modern konyhai felszerelések megjelenésével vétek lenne, ha nem élnénk a lehetőségekkel.

Amikor valaki csak a legfontosabb eszközökkel akarja megtölteni a konyhaszekrény polcait, akkor jogosan merül fel benne a kérdés, hogy miből és mennyit érdemes beszerezni. A serpenyők, fazekak mellett a lábasokra is gondolni kell. Utóbbiból is célszerű pár darabra beruházni különböző átmérőjűre és esetleg egy-két darab alacsony oldalfalú lábasra is. A választás során nekünk kell eldöntenünk, melyik szempont milyen mértékben nyom a latban. A méreten, a felhasznált alapanyagon kívül figyelembe vehetjük a lábas súlyát is. Ebben a kategóriában úgy válogattuk össze a kínálatot, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt, akár egy kisebb háztartásba, akár egy vendéglátóhely konyhájába keres alternatívát.

Léteznek még alumíniumból készült lábasok is melyek anyaga révén jó hőelosztást biztosítanak és könyebb mint a rozsdamentes, speciáis bevonatuk révén megfelelnek az előírásoknak viszont savanyú étel készítésére és ételek tárolására nem alkalmasak.