Blog
A cím mellé párosíthatjuk még azt a kérdést is, hogy miért nem érződik az étel illata az étterem benti részében. A válasz egyszerű, és az elszívóernyő használatával magyarázható.
Egyszerűbb, mintha nem rendelkeznénk vele. Sok háztartásból hiányzik a konyhai mérleg. A frissen elköltözött leányok, a friss háziasszonyok számára nem egyszerű dolog az új konyhát felszerelni. Sok idő, mire minden a helyére kerül, mire rájövünk, hogy mire is van valójában szükségünk és mennyi idő, mire mindent beszerzünk. Megsúgjuk Nekik, hogy a konyha soha nem lesz tökéletes, mindig hiányozni fog valami, sőt, ha meg is van minden akkor is eszünkbe általában, hogy valamit szívesen lecserélnénk, újítanánk stb. Így működik a nő, sőt, egyszerűen így működik a magyar ember, ami van az általában nem jó, legalábbis nem elég...
A hőálló jénaiban készült étel nem csak ízletes, de látványos is! Nincs is annál jobb, amikor már a sütőből érzik az étel illata, majd kivéve az egy fantasztikus látvánnyal párosul. És bizony így van ez a kiváló hőálló jénai edényben, hiszen az üvegtál átlátszósága lehetővé teszi, hogy ne csak az étel tetejével kerüljünk szembe, de lássuk a „tartalmat”, a rétegeket is.
Tinédzser korban az olcsó tablettás bor is megtette, műanyag pohárból fogyasztva, a másnapi fejfájás sem izgatta a legényeket, de az idő múlásával a fogyasztott borok minősége is megváltozott, illetve egyre több figyelmet kaptak a körülmények is, amelyek természetesen a bor minőségét hivatottak megtartani. A minőségi borfogyasztásnak meg kell adni a módját. Nem elég a drága bort megvásárolni, a drága bor vásárlásával még semmire nem megyünk, ha azt például a legegyszerűbb vizes pohárba töltjük, vagy ha a fogyasztás előtt nem foglalkozunk a bor hőmérsékletével.
… az a kettő, pedig biztosan étteremben dolgozik. A legtöbb otthoni vacsora vagy ebéd alkalmával nem kerítünk nagy feneket a terítésnek vagy a tálalásnak, egyszerűen örülünk annak, ha a család tagjai időt tudnak szánni a közös étkezéshez. Egy átlagos napon a vizespohár mellé nem is nagyon kerül másmilyen pohár, sőt, sokszor az ünnepnapokon elfogyasztott bor vagy pezsgő is jobb híján a kiürített vizespohárból fogyasztódik. Pedig, sokkal élvezetesebb a megfelelő pohár, gondoljunk csak bele, mennyire imádjuk a borospohárból kortyolgatni az émelyítő nedűt, amikor egy étterembe látogatunk. Nem azt mondjuk, hogy mindenféle borhoz, koktélhoz, rövidhez és alkoholmenteshez legyen otthon pohárkészlet, de az alap darabokat azért illik beszerezni.
Szinte nincs már olyan konyha, ahol nem lenne megtalálható a hőálló jénai! A háziasszonyok nagy kedvencévé vált az elmúlt évtizedekben, főleg azóta szerzi be mindenkit, amióta a mikrohullámú sütő is aranykorát éli, hiszen az edényben könnyen melegíthetőek a mikróban az ételek. A hőálló üvegedény lényege és pozitívumai, hogy sütőben és mikróban is használható, nehezen hűl ki, mindemellett pedig gyönyörű esztétikai látványt nyújtanak a jénaiban tálalt étek. A praktikus és szép konyhai eszköz kiváló ajándék is a család és barátok női tagjai számára, különféle méretekben és formákban is elérhető, tehát biztosan nem lövünk mellé a vásárlással.
Nem mindig a legjobb ötlet a nagymama legrégebbi edényét használni... Sőt, nem elég egyszer beszerezni a legszükségesebb edényeket, fontos azokat néha lecserélni, újítani a konyhai eszközöket, konyhai kellékeket, hiszen nem is gondolnánk, de sokszor a régi – ebben az esetben – akár mérgező is lehet. Hiába az ételek egészséges elkészítése, ha az olyan edényben történik, aminek használata már veszélyes.
Szinte biztos, hogy Dobos József is először otthon kísérletezett a tortáival, miután elkészítette sokunk nagy kedvencét, a Dobos tortát. Szeretnéd, ha rólad is elneveznének egy süteményt, bár már azzal is megelégednél, ha a gyermekedet születésnapján saját készítésű, egyedi tortákkal lephetnéd meg? A cukrászmesterség sem akkor nagy ördöngösség, csak szeretni kell csinálni, szeretni kell az édeset, kreatívnak lenni és beszerezni az alap cukrász kellékek darabjait.
Nagyon fontos, hogy milyen felszereltségű a konyhánk! A főzés és az ételkészítés szinte művészetnek számít, nézzük csak meg a különféle mesterszakácsokat munka közben, nézzük a főzőműsorokat a televízióban! Csodálatos, hogy miket képesek létrehozni a konyhában. Az ételek tulajdonképpen ehető műalkotások: gyönyörűek, ínycsiklandozóak, az esztétikus tálalás is rásegít az érzékek beindításához és nem mellesleg rendkívül finomak, ízletesek.
A gyémánt a világ legkeményebb anyaga, és ezt közvetlenül követi a kemény porcelán. Épp ezért nem meglepetés, hogy a minőségi vendéglátós szektor a Bauscher professzionális étkészletek tartósságát részesíti előnyben. Több mint 130 év tapasztalata tükröződik minden egyes legyártott darabban. Ezért a Bauscher név a minőség pecsétjeként jelenik meg a termékek alján. A Bauscher minőség jelenti a Németországban gyártott kemény porcelánt, amit Európa legmodernebb gyártórészlegében készítenek.
Ahhoz, hogy mindennapjainkban a fagyasztott áruk biztonságban és a megfelelő higiéniai körülményeket betartva jussanak el a boltokba, és aztán konyháinkba, nélkülözhetetlenek azok az óriási hűtőházak, amelyek az ország több pontján üzemelnek. Ezek speciális ipari hűtő rendszerek használatával gondoskodnak arról, hogy mind a húsáruk, a félkész termékek, mind a zöldségek és gyümölcsök, valamint minden más fagyasztott áru a megfelelő elhelyezésben részesüljön az üzletekbe szállításig.
Éttermi és nagykonyhai viszonyok között nélkülözhetetlen, hogy olyan ipari hűtő álljon rendelkezésre, amely minden szempontból megfelel az elvárásoknak. Nem csak a teljesítmény, a méret játszanak döntő szerepet a választáskor, hanem bizony a praktikus kialakítás is. Az éttermekben gyakran rendkívül nagy a hajtás, és korántsem mindegy, hogy a hűtőben tárolt termékekhez milyen gyorsan lehet hozzájutni, megtalálni azokat.
Kezdő háziasszonyként szeretné összeállítani a konyhában használatos eszközök listáját? Vásárlás előtt áll, de nem tudja, mennyi lábas, fazék és keverőedény lenne szükséges, valamint a rozsdamentes edények használatáról is információkra vágyna? A konyhai felszerelések rendkívül széles palettájával találkozhatunk manapság, és a választás sokszor bizony nem is könnyű. Amit mindenképpen érdemes szem előtt tartania, az a minőség, hiszen ezeket az eszközöket nem cseréljük néhány évente.
Ön szívesen süt-főz a konyhában, és lepi meg a családot finomabbnál-finomabb falatokkal? Míg a rohanó mindennapokban hajlamosak vagyunk beérni egy-egy szendviccsel, addig esténként, hétvégén és ünnepnapokon még azok is a konyhapult mögé állnak, akik egyébként tömegétkeztetés keretein belül, vagy a kocsiban egy szendvicset elmajszolva oldják meg az ebédelést.
Otthonunk helyiségei között van egy, ahol általában indulnak a reggelek, itt gyűlik össze a család a fárasztó munkanap után, és a vendégségek fenséges falatjai, valamint lenyűgöző ételkölteményei is itt készülnek. Ez nem más, mint a konyha, ahol a gördülékeny munkavégzés elengedhetetlen feltételeinek számítanak a fazekak és lábasok. A két elnevezés két külön eszközt is takar, és kialakításánál fogva a rozsdamentes fazék legtöbbször olyan ételek készítésére szolgál, amelyekből általában nagyobb mennyiséget szoktunk egyszerre főzni. Jellemzően ilyenek a levesek, a főzelékek, de töltött káposzta is gyakran kerül a fazékba.
A konyhában tevékenykedve van néhány olyan eszköz, amelyek nem hiányozhatnak a felszerelések közül. Néhány lábast, serpenyőt, fazekat, evőeszközöket és fakanalakat mindenki tart otthon, de egy-egy nagyobb vendégség alkalmával rendszerint bebizonyosodik, hogy ezekből sosem elég. Hasonlóképp fontos a mennyiség mellett az is, hogy milyen minőségűek a rendelkezésünkre álló eszközök, mennyire könnyen tisztíthatóak azok. A magas minőség miatt is rendkívül kedveltek a rozsdamentes acélból készült tárgyak, amelyeket sokan csak inox edényként ismernek.
Egy finom húsos egytálétel hétköznap? Esetleg egy fenséges sajt valamilyen különleges bor kíséretében? A konyhában lépten-nyomon szembesülünk olyan alapanyagokkal és teendőkkel, melyek esetében nélkülözhetetlen az evővilla használata . A ma már minden háztartásban, többféle típusban is megtalálható evőeszközről azonban kevesen tudják, hogy sokáig nem is szerepelt az asztalokon, és csak a kés, valamint a kanál szolgálták az étkezés funkcióit. Manapság azonban másként van ez, hiszen a hagyományos villák mellett egy sor másik típus is helyet kap a konyhákban és az éttermek asztalainál.
Konyhai sütés-főzés, kóstolás, vagy az asztalnál történő lakmározás alkalmával elképzelhetetlen, hogy ne álljon rendelkezésünkre az az evőeszköz, amely viszonylag későn jelent meg és terjedt el. Az evő villa elsődleges funkciója az étel megfogása anélkül, hogy zsíros lenne tőle kezünk, de a megfelelő méretre történő darabolás, valamint a finomságok szánkig történő eljuttatása is a villára várnak. Manapság rendkívül sokféle villával találkozunk otthonainkban és az éttermekben, így a hagyományos evő villa mellett olyan típusok is megjelentek, melyek a különféle ételek szervírozásakor és fogyasztásakor játszanak szerepet.
Terítés, vendégvárás, vagy a lábasban rotyogó étel megkóstolásakor csak előkapjuk a kanalakat a fiókból, és máris ellátják a nekik szánt feladatot. Nem mindig étkezési célokat szolgált azonban az evőkanál, sőt, sokáig nem is volt minden háztartásban megtalálható. Manapság, amikor mindennapjainkban többször is használjuk az evőeszközt, elképzelhetetlen számunkra egy olyan világ, ahol nem ismerték azt. Pedig volt ilyen, méghozzá az ókort megelőző időszakban.
Ha napjainkban konyhai eszközökről van szó, akkor az evőkanál egyetlen háztartásból sem hiányozhat. A piaci kínálatban rendkívül széles választékban megtalálható, és gyakorlatilag többféle étkészlet stílusához megfelelőket is beszerezhetünk akár külön vásárolva is. Míg a napjainkban történő felhasználásával kapcsolatban a legtöbben tisztában vannak, azt már kevesebben tudják, hogy nem mindig étkezési célt szolgált az evőeszköz, sőt odáig is sok időnek kellett eltelnie, míg minden háztartásban alapfelszereltséggé vált. Cikkünkben most annak igyekszünk utánajárni, hogy milyen utat járt be az evőkanál a mai szerepéig, és mely kultúrákban mire is használták egészen pontosan.
Miből áll a 18/10-es acél?
18/10-es nemesacélt 72% vas, 18% króm és 10% nikkel alkotja. A króm biztosítja, hogy az acél ne rozsdásodjon és saválló legyen. A nikkel a megfelelő rugalmasságot biztosítja, hogy az anyag ne törjön, pattanjon el. A többi anyaghoz képest kevesebb vastartalom miatt a 18/10-es anyag nem mágnesezhető, és emiatt alapesetben indukciós tűzhelyen sem használhatók. Ennek kiküszöbölésére a 18/10-es anyagból készített fazekak és lábasok aljára nagyobb vastartalmú szendvicstalpat tesz a gyártó.
A vágódeszka egy olyan konyhai felszerelés, melyet többször felhasználhatunk a hozzávalók feldarabolásához. Általában fából, vagy műanyagból készül, és számos méretben megtalálható. Természetesen más anyagból is készülhet vágódeszka, létezik még üvegből, rozsdamentes acélból, vagy márványból készült változat is. Ezeket bár könnyebb takarítani, mint a fa, vagy műanyag deszkákat, keménységük miatt kicsorbíthatják a használt kés élét.
Ha a pohárra gondolunk, akkor képzeletünkben megjelenik egy üvegből, műanyagból, vagy más anyagból készül hosszúkás tárgy, amiből kiihatjuk a benne lévő üdítőt, alkoholos ital, vagy vizet. Természetesen ma már a poharaknak is számos típusa van, melyeket külön névvel is elláttak. Sörös és boros változatról már mindenki hallott, de az alábbi felsorolás tartalmaz néhány igen egyedi, speciális poharat is.
Az emberiség küzdelme a rozsdával a múltban kezdődött, hiszen ami vasból készült, az előbb-utóbb be is rozsdásodott. Egészen a modern korig kellett várni, míg sikerült megalkotni a rozsdamentes eszközöket. Ebből a fejlődésből a konyha is profitált, napjainkban már széles körben elterjedtek az olyan edények, mint a rozsdamentes lábas és a különféle tálak.
A címben is említett konyhai eszközt mindenki ismeri, hiszen ebben sütjük, pirítjuk, vagy pároljuk ételeinket. Ez a 20-30 centiméter átmérőjű eszköz nagy valószínűséggel minden háztartásban megtalálható, de a mai formájának elnyeréséig persze hosszú utat kellett bejárnia. A tisztítási módjaikról már nem is beszélve. Koránt sem mindegy milyen módon fogunk hozzá a makacs szennyeződések eltávolításához.
A tálca egy olyan eszköz, amely minden konyhában megtalálható. Számos olyan tipp és trükk kapcsolódik viszont hozzá, amelyről nem is gondolnánk, hogy ez az egyszerű eszköz szükséges hozzá. Érdemes fejben tartani a következő dolgokat, mert megkönnyíthetik életünk, és egy kis színt vihetnek bele.
A tányér az egyik leghétköznapibb konyhacikk, mindenki ismeri, minden háztartásban megtalálható számos méretben, színben és formában. Ebből esszük a levest, erre merjük ki a főételt, és a desszertet is ezen szervírozzuk.
Vendéglátós körökben rendszerint használjuk az asztali patika kifejezést, ez jelöli ugyanis az éttermek asztalán található fűszertartókat, melyek az ételek utóízesítésére szolgálnak. Az asztali patikához tartozó ízesítőszer-repertoár persze folyvást bővül, de az állandó alapdarabok az ecet, az olaj, a mustár, a bors, a ketchup, worcester és a porcukor. Ez idáig rendben, ezt minden valamirevaló étteremtulajdonos, szakács és pincér tudja. De vajon kinek az asztalán volt először asztali patika, és egyáltalán, miért kapta ezt a nevet?
A rozsdamentes edény mindannyiunk kedvence, hiszen számos pozitív tulajdonságával könnyíti meg az életünket, és teszi hatékonyabbá a munkát a konyhában. Lássunk néhány tűpontos érvet a rozsdamentes lábasok, fazekak mellett!
Kétféle ember létezik. Az egyik a fa vágódeszkára esküszik, a másik pedig a műanyagra, de le kell szögeznünk, hogy mindkét fajtának egyaránt megvannak a pozitív és a negatív tulajdonságai. Azaz, vágódeszka vásárlása előtt érdemes végiggondolnunk bizonyos szempontokat, amelyek számunkra fontosak.