Blog
Kik is használnak a mai világban cukrászkellékeket?
Az egyértelmű, hogy a cukrászdákban szükség van cukrászkellékekre, de a mai világban egyre többen kezdenek újra otthoni sütésbe, mint a régi nagymamák, akiknek még nem állt rendelkezésre ennyi készen kapható édesség. Régi recepteket keresnek elő és kezdenek neki a cukrászati remekeknek, amik a cukrászdákban is méltón megállnák a helyüket. Nem csak háziasszonyok, hanem akár férfiak is egyre többen próbálják ki ezt a hobbyt. A családnak pedig kimozdulnia sem kell, ott vannak a finom sütemények, torták az asztalon, amiknek elfogyasztása örömmel tölti el a gyerekeket, vagy éppen az egész családot.
A tésztavágó nélkülözhetetlen eszköz minden tésztaszerető konyhájában. A tészta remek étel, hiszen ezerféleképpen elkészíthető, gyors és laktató. Variálható hússal, zöldségekkel, tejszínes vagy paradicsomos szósszal, nem csak főzhetjük, hanem süthetjük is, vagy akár salátaként is tálalhatjuk. Nem csupán a tésztaételek ezerfélék, hanem maguk a tészták is széles választékot kínálnak: nagykocka, spagetti, tagliatelle, orsótészta, és mindez csupán az egyszerű, kifőzni való tésztákból néhány. Ezen felül még ott vannak a gyúrt és kevert tészták, melyekből remek, ropogtatni való sós rudacskákat vagy finom, édes kekszeket készíthetünk.
A címben szereplő kérdésre nem egyszerű a válasz, mivel a kávéfőzőgép megválasztása nagyban függ attól is, hogy ki milyen kávét szeret. Talán nem is hinnénk, de még ma is sok háztartásban kotyogóban fő a kávé, és aki arra esküszik , le sem cserélné a jó öreg kávéfőzőjét semmi pénzért. Az is igaz, hogy méreg erős fekete fő egy ilyen békebeli kotyogóban, no de milyen legyen a kávé, ha nem fekete és erős? – gondolja az, aki így szereti eme éltető, sötét nedűt.
A zsúrkocsi története nagyon messzire nyúlik vissza. Alapvetően a szervírozás megkönnyítésére találták fel, mivel nagy felületen, esztétikusabban lehetett megvalósítani rajta az ételek, italok körbe kínálását.
A séfkés minden konyha alapja. Ha egyetlen jó minőségű szakácskéssel rendelkezünk, máris közelebb jutottunk a konyhaművészet mennyei trónjához. Egy megfelelő késsel megtanulhatunk mindent, amit a látványos főzőműsorok mutatnak nekünk, könnyen julienne-re vághatunk bármit, a répától kezdve egy fél disznón át a sushiig. Könnyedén és egyenesen nyeshetünk át minden akadályt, és mi lehetünk saját konyhánk császárai. Ezt a császárságot pedig boldogan megoszthatjuk mindenkivel, aki szeret enni, rendezhetünk nagy, többfogásos vacsorákat, vidám grillpartikat, kellemes beszélgetős délutánokat egy kis mártogatós finomsággal. Ezek az események azonban egyetlen jól irányzott suhintással kezdődnek, mégpedig a szakácskésünk suhintásával.
Reggelente a kávéscsésze az első tárgyak egyike, ami a kezünkbe kerül, és ez nem véletlen. A reggeli kávé nem csak a szervezet igényeit elégítheti ki, hanem az éppen ébredő lelket is simogatja. Rituálé, amely segít elindulni a gyerekekkel, serkenti a munkába igyekvő agyat, vagy csupán lehetőséget ad, hogy kiélvezzünk egy csendes pillanatot, miközben illatával otthont varázsol körénk.
Mik is azok a konyhai eszközök, amik a mai modern világban jelen vannak a háztartásokban, és hogyan segítik a háziasszonyt a mindennapi tevékenységeiben? A lábasokon, fazekakon, tálakon túl még számos eszköz van jelen a konyhánkban, ami nagy segítségére lehet mindenkinek.
Aki háziasszony, tudja, hogy a megfelelő mérőedény használata mennyire fontos a konyhában. Miért is ennyire meghatározó, hogy pontosan mérjük ki a hozzávalókat egy bizonyos étel vagy esetlegesen ital elkészítésnél? Ha valamit rossz mennyiségben mérünk ki, oda lehet az egész munkánk, amit előzőleg az elkészítésbe fektettünk. Pénz és idő, amik igen fontos tényezők manapság. Ezért is nem szabad úgy valaminek az elkészítéséhez fogni, hogy nem rendelkezünk ilyen eszközzel a háztartásban.
A konyhai mérleg az egyik olyan konyhai eszköz, ami nélkülözhetetlen mind a háziasszonyok, mind a szakácsok életében. E nélkül a mérőeszköz nélkül nem történik semmi a konyhában, hiszen az ételek elkészítése elképzelhetetlen anélkül, hogy a hozzávalókat pontosan ki ne mérjük. Természetesen vannak olyan egyszerű ételek, ami minden háziasszony, vagy séf kisujjában van, és csukott szemmel el tudja készíteni, de ezek a ritkább esetek, egy ünnepi étel, egy gasztronómiai műalkotás, egy finom sütemény elkészítéséhez óhatatlanul szükség van a konyhai mérleg intézményére.
Lágyan omló muffinok, havas tájat idéző kuglófok, gyümölcstől roskadozó gyümölcstorták és izgalmas pizza variációk. A sütőből számos olyan finomság kikerülhet, amely legtöbbünk kedvenceinek számít. Mindezek azonban korántsem lennének olyan népszerűek, ha nem a megszokott formában látnánk viszont őket.
Édességrajongó vagyok. Kár is lenne tagadni, hogy szinte alig akad olyan nap, amikor ne fogyasztanék valamilyen süteményt. Ugyan a kilókkal rendszeresen küzdök, de megtaláltam az életemben azt az egészséges egyensúlyt, amibe belefér a sütizés és az elhízástól sem kell tartanom. Rendszeres cukrászdalátogató vagyok, de otthon is szívesen kísérletezek a tortákkal, süteményekkel. Egy álmom vált valóra, amikor egy barátom betekintést engedett szállodai éttermének működésébe, és a kulisszák mögött figyelhettem meg, miként készülnek egy esküvő lebonyolítására. Elkápráztatott, hogy a cukrászati kellékek milyen széles tárháza áll rendelkezésre ahhoz, hogy valóban lélegzetelállító sütemények és torták szülessenek meg végül.
Kevés olyan alkalmi összejövetel, családi program vagy étteremlátogatás akad, melyek során ne jutna fontos szerep az édességeknek. Természetesen nem csak születésnapok vagy esküvő során kerülnek a torták, sütemények és különféle édesipari termékek az asztalra, hanem a hétköznapokban is. Napjainkban a cukrászat messze meghaladja azt a színvonalat, amelyet korábban képviselt, és igazi műalkotások születnek a szakemberek kezei között. Ehhez természetesen az is nagyon fontos, hogy a megfelelő cukrászati eszközök rendelkezésre álljanak. Nem csak háziasszonyként lényegesek ezek, hanem éttermi körülmények között is. A legjobb cukrászok nem érik be akármilyen cukrászati eszközök használatával, hiszen a végeredmény nagymértékben múlik azon, milyen felszerelésekkel született az meg.
Mindig is érdekelt a gasztronómia, és szabadidőmben gyakran sürögtem-forogtam a konyhában. Az évek múlásával rádöbbentem, hogy ez az a terület, ahol el tudnám képzelni a jövőmet. Egyetlen dolog volt csupán, ami mindig is nehezemre esett, ez pedig nem más, mint a zsíroldás. A helyzet csak romlott, amikor beszereztem otthonra az akkoriban népszerűnek számító fritőzt, melynek takarítása egy rémálom volt. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon az éttermi konyhákon is ennyi vesződséggel jár az olajsütők takarítása? Kérdéseimre hamarosan választ kaptam, hiszen feladva addigi munkahelyemet, végre sikerült elhelyezkednek egy szállodai konyhán.
Vannak olyan konyhai berendezések, amelyek nélkülözhetetlenek a finomságok nagymennyiségben történő elkészítéséhez. Nem véletlen, hogy az olajsütők a büfékben, étkezdékben, kifőzdékben, ipari méretekben történő sütéshez, valamint a szállodai éttermekben is elmaradhatatlanok. Segítségükkel nem csak egyenletesen átsüthetőek a húsfélék, de a gyakran bizony minden második tányér ételhez szükséges krumpli is ízlésesen elkészíthető. Az olajsütők biztonságos megoldást kínálnak ahhoz, hogy a köretként fogyasztott sült krumpli, a rántott hús, a paprikás lisztben sült hal tökéletesen átsüthető legyen.
Káosz a konyhában? Nincs egyetlen szabad hely sem a munkálatok elvégzéséhez? Mindez háziasszonyként rendkívül bosszantó tud lenni. Míg azonban ennek hátulütőit maximum a család érzi meg, addig éttermi viszonyok között a vendégek elégedettsége múlhat azon, milyen gyorsan és hatékonyan kerülnek elvégzésre a felmerülő feladatok. Az eredményes munka számos tényező függvényeként alakul, így a berendezések és a munkaasztalok mérete, valamint azok elhelyezése rendkívül fontosak a gördülékeny munkavégzés érdekében. A konyhákban rendszerint helyet kapó rozsdamentes asztal többféle méretben elérhető, így mindenki megtalálhatja azokat a típusokat, melyek a konyha méretéhez és az ott megtalálható pultokhoz, felszerelésekhez a legjobban passzol.
Kevesen vannak, akik ne kedvelnék az olasz konyhát, hiszen a tésztaételek és a pizzafélék olyan finomságok, melyeket kivétel nélkül szívesen fogyasztunk. Bár a friss zöldségekkel készült ételek is gyakran helyet kapnak az olasz éttermek étlapján, de ha az igazi klasszikusokat vennénk sorra, akkor a bolognai spagetti minden bizonnyal ott szerepelne az élmezőnyben. Bár a boltok polcain többféle bolognai mártás alappal találkozhatunk, de azt őszintén bevallhatjuk, hogy ezek gyakorlatilag köszönőviszonyban sincsenek az eredeti bolognai spagettivel.
A darált húsos ételek mindannyiunk kedvencei közé tartoznak. A magyar konyhán túl számos nemzeti konyhai is előszeretettel használja a darált húst, melyből egytálételeket éppen úgy gyorsan az asztalra lehet varázsolni, mint tésztamártásokat, töltött finomságokat. A takarékos megoldások kedvelői választhatják a sertéshúst alapul, de a szárnyasok is igen közkedveltek a kímélő étrendet követők körében. Annak érdekében azonban, hogy mindig friss húsból készülhessenek az ételek, éttermi körülmények között nélkülözhetetlen a húsdaráló.
El tudja képzelni a konyhai tevékenységet elszívóernyő nélkül? Ha próbált már az olajszagban és az egyre növekvő páratartalom közepette minőséget kiadni a kezéből, akkor pontosan tudja, hogy milyen jó szolgálatot tesz a megfelelő helyre felszerelt elszívóernyő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy erről éttermi körülmények között még kevésbé lehet lemondani, hiszen a többféle fogás, valamint a főzősorok folyamatos üzemelése bizony igencsak megkívánják az eszköz használatát.
A konyhai foglalatoskodásnak nem csak az ínycsiklandó ételek az eredményei, hanem sajnos ezekkel együtt a különféle szagok és persze a magas páratartalom is. Míg otthoni körülmények között mindezektől egy alapos szellőztetéssel általában megszabadulhatunk, addig éttermekben, szállodai konyhákon ez biztosan nem lehetséges.
Lágyan olvadó sajt, fenséges bazsalikom és oregánó illat, gazdag feltétek és ínycsiklandó látvány – igen, ez nem más, mint sokunk kedvence, a pizza! Az olaszországi gyökerekkel rendelkező finomság szállodák és éttermek étlapján is rendszeresen helyet kap, hogy a pizzériák gazdag választékáról már ne is szóljunk. Egy fárasztó munkanap után rendelhetjük házhoz, vagy beülhetünk kedvenc helyükre barátokkal, párunkkal, hogy átéljünk egy kicsit abból az élményből, amit egykoron a szicíliai családi pizzázók nyújtottak vendégeik számára. A többféle méretben kapható pizzasütő segítségével pillanatok alatt az asztalra varázsolható a kerek finomság, melynek napjainkban számos fajtáját ismerjük.
A minőségi borfogyasztás egyetlen olyan étkezésből sem hiányozhat, amely megérdemli egy palack felbontását. Asztaltársaságtól, étkezéstől vagy alkalomtól függően akár többféle bort is érdemes megkóstolni, hiszen így még inkább kihozható az egyes fogások íze. Az étkezés élménye azonban nem csak azon múlik, hogy milyen fogás mellé mely borra esik a választás, hanem a szervírozás és a bor hőmérséklete is fontos tényezőnek számítanak. Egy túlságosan meleg, vagy sokáig szellőztetett borral akár el is rontható egy egyébként fenséges étel, így a hűtésre mindig ajánlott fokozottan ügyelni, akár borhűtő segítségével.
A borfogyasztás a hazai gasztronómia szerves részét képezi. Sokan vannak, akik otthon ugyan csak ritkán engedik meg maguknak, hogy megigyanak egy-egy pohárral, de nyaralás, vagy étteremlátogatás alkalmával e téren is engedékenyebbek kicsit magukkal. S ugyanakkor valljuk be, nehezen elképzelhető egy ínycsiklandó falatokban gazdag vacsora úgy, hogy ahhoz ne társulna valamilyen igényes borfajta. Az élmény azonban nem csak azon múlik, hogy sikerül-e a megfelelő bort választani, hanem annak hőmérsékletén is. Nem véletlen, hogy a borhűtő ma már egyetlen szállodából, étteremből és konyháról sem hiányozhat.
A kenyér fogyasztásának története évezredes múltra tekint vissza. Lisztet körülbelül i. e. 2000 környékén állítottak elő először, s innentől szegények és gazdagok mindennapi ételének számított a kenyér. Az előállítás módját és a felhasznált alapanyagokat illetően sokat változott az alapélelmiszer az évezredek során, ám a kenyér szeretete mindmáig megmaradt. Bár az üzletek polcain számos szeletelt kenyér sorakozik, de ha saját magunk készítünk kenyeret, s tesszük ezt nagy mennyiségben, a minőséget sem elhanyagolva, akkor bizony jól ön a szeletelőgép, amellyel azonos vastagságú szeleteket varázsolhatunk a tányérokra vagy a kenyeres kosarakba.
A konyhai munkálatok során számos olyan terület adódik, amikor tésztakeverésre és dagasztásra van szükség. Mindez már akkor is rendkívül időigényes és megterhelő lehet, ha csak otthon szeretnénk kenyeret sütni, vagy tökéletes pizza tésztát készíteni, de ipari méretekben különösen sok akadályba ütközik a kézzel történő dagasztás. Mindannyian jól emlékszünk még arra, ahogyan nagyanyánk gondosan gyúrta a tésztát, és bizony igencsak komoly munka árán született meg az az alapanyag, melyből fenséges ételek készültek. Napjainkban már nem kell kézzel végezni a dagasztást, hiszen remek dagasztógép fajták állnak rendelkezésünkre ehhez.
Megeshet, hogy egy szállodában töltött hétvége vagy éjszaka után olyan költségek merülnek fel a fizetéskor, amelyekre egyáltalán nem számítottunk. Ilyen lehet a parkolási díj, a be- és kijelentkezés, az internet és a telefon vagy a minibár használata. Amikor megkapjuk a számlát, akkor nagy, kikerekedett szemekkel nézünk rá, hiszen még ha nem is számoltunk ki előre mindent, nagyjából tudtuk, hogy mire számíthatunk.
Elsősorban azt a kérdéskört kell letisztázni, hogy melyik konyhai gépekről is beszélünk pontosan, ugyanis általában a legkisebb és legnagyobb konyhai berendezések is megtalálhatóak a legkisebb konyhában is, és még a legnagyobb éttermi konyhából is hiányozhat néha ez-az.
Cikkünk címe kiválóan megcáfolható a manapaság nagy divatnak örvendő elektromos kenyérvágó kés ismeretében. Itt most nem a pékségekben található kenyérvágó gépekre gondolok, amelybe betesznek egy egész kenyeret, amely átcsusszanva az éles pengéken szeletekben kerül a zacskónkba, hanem azokra a kenyérvágó kés típusokra, amelyek elemmel, vagy kábellel, de elektromosan működnek. Valóban szükségünk van erre a szerkentyűre? Miért nem jó a hagyományos kézi kenyérvágó kés?
Talán triviálisnak tűnik, de igaz, hogy ha nem szakszerűen használjuk a konyhai késeket, akkor óriási balesetek születhetnek belőle, összevissza vagdossuk magunkat, az ujjaink még olyan helyeket is vérezni fognak, ahol soha nem gondoltuk volna, hogy kés elérhet a szeletelés közben. Higgyük el, Jamie Oliver is így kezdte, ám gyakorlással minden elsajátítható.
Szükség van egyáltalán egy háztartásban a húsdaráló gép használatára? Sokak szerint igen, sokak szerint felesleges. Az érvek pedig attól függnek, hogy ki talált már megbízható hentest.
Erre a kérdésre, több frappáns választ is felsorolhatunk, például azt, hogy a szakács, vagy a fűszerek, illetve a szeretettel készítés stb, ám most egy kissé ettől földhözragadtabbak maradunk és eláruljuk, hogy igazából maga a serpenyő teszi kiválóvá a benne készült ételeket. De milyen serpenyő? Tesszük fel a kérdést, hiszen az én serpenyőm se képes csodákra... Nézzük a legújabb technológiával készült serpenyőt, amely végre felváltja a régóta veszélyesnek vélt (és bizonyított) teflont.