Blog
Ha igazi kávérajongó vagy, akkor tudod, hogy a kávébabok között meglehetősen nagy különbségek vannak. Egy vérbeli barista persze nemcsak ezzel van tisztában, hanem azzal is, mi a különbség az espresso, a cappucino vagy az americano elkészítésében. De mi kell ahhoz, hogy valakiből igazi kávépincér váljon?
Az augusztus a konyhatündérek egyik kedvenc hónapja, mert nagyon sokféle színes, tápanyagban gazdag zöldséggel és gyümölccsel örvendeztet meg minket. Ezekhez egyrészt kedvező áron jutunk hozzá, másrészt frissen sokkal zamatosabbak, így az élvezeti értékük is magasabb, mint az év többi szakaszában.
A következő sorokat nemcsak a nyitott háziasszonyoknak, hanem a modern gondolkodású éttermeknek is jó szívvel ajánljuk. Ezúttal ugyanis arról lesz szó, hogyan lehet feldobni a megszokott magyar fogásokat – pontosabban hogyan lehet egészségesebb formában elkészíteni őket. Mert a hazai ízek szinte minden táplálkozási irányzatba beilleszthetők.
Ha vendéglátós vagy, akkor a nyári napok néha egy rémálommal érhetnek fel. A főszezonban egymást váltják a vendégek, és napi szinten kismillió problémát kell megoldanotok attól függetlenül, hogy étteremben, cukrászdában vagy szálláshelyen dolgoztok. Azért, hogy kibírjátok a fennmaradó heteket, most elmondjuk, mire érdemes odafigyelnetek.
Megértjük, ha nyáron nincs kedved beizzítani a sütőt, hogy ezzel az egyébként is meleg konyhát földi pokollá változtasd. Az is érthető, hogy a meleg ellenére nem akarsz lekorlátozódni a jégkrémekre, ha desszertekről van szó – akármilyen finomak. Szerencsére nem is kell: most mutatunk neked egy sütés nélküli „klasszikus” és egy paleo sütit, amivel megörvendeztetheted a családodat vagy a vendégeidet.
A nyári hónapok színes és ízletes gyümölcsökkel kényeztetnek, amiket vétek lenne parlagon hagyni. Ezúttal az egyik bogyós gyümölcsre hívjuk fel a figyelmedet, amivel kísérletezhetsz a cukrászműhelyedben. Egy egyszerűen elkészíthető, látványos torta receptjét osztjuk meg veled, amit akkor érdemes elkészítened, ha hűsítő édességgel szeretnéd meglepni a vendégeidet.
Vendéglátósként részben a te felelősséged, hogy a fagyi elfogyasztása után a vendégeidet ne döntse le a lábukról néhány napra egy ételfertőzés. Ugyanis ez a magas folyadék-, illetve fehérjetartalma miatt tökéletes táplálékot jelent a gyomor-, és bélrendszer betegségeit okozó baktériumnak. Az érme másik oldala, hogy ha nem az előírásoknak megfelelően tartod a pultban a frissítő finomságokat, komoly büntetésekre számíthatsz az ellenőrzések során.
Tombol a grillszezon és teljesen érthető, ha felmerül benned a kérdés, milyen zöldségeket válassz a húsok mellé, ha sikert akarsz arathatni a vendgégeid körében. A tányéron ezek lehetnek a klasszikus köretek kísérői, de akár önállóan is megállhatják a helyüket.
Dúl a befőzési szezon, és könnyen elképzelhető, hogy lelkes háziasszonyként te is sorra töltöd meg az üvegeket a nyár kincseivel. De a klasszikus alapanyagok és receptek mellett valódi különlegességet is eltehetsz. Ebben segítünk, mert ezúttal olyan ötleteket szedtünk össze, amelyek túlmutatnak a hagyományos befőtteken, és igazi nyarat idéző gasztroélményt nyújtanak a legzordabb téli napokon is.
Nyáron egymást érik a gyerektáborok, ami a kicsiknek örömhír, a konyhán dolgozókat azonban kihívás elé állítja, mert az ő feladatuk egy olyan menü összeállítása, amivel a lehető legtöbb csemete tetszését sikerül kivívni. Most megosztunk néhány ötletet, amelyet követve a konyhaajtóban állva mosolyogva hallgathatjuk a kanalak elégedett csörgését.
Amikor elutaztok, kisebb ellentmondásba ütközhetsz magaddal. Egyrészt a lehető legkevesebb időt szeretnéd a konyhában tölteni, másrészt ott van a család finom falatok iránti igénye. Az étterem persze kézenfekvő megoldás, de valljuk be őszintén, ezt egy nagyobb család nem feltétlenül tudja egy héten át finanszírozni – a strandokon kapható lángosra és főtt kukoricára pedig hamar rá lehet unni.
Az igazán jó étterem időnként variálja az étlapját, és előrukkol egy olyan fogással, ami korábban nem volt elérhető – de legalábbis él az aktuális szezon adta lehetőségekkel. Az étlapod kínálatát nemcsak zöldségekkel, hanem gyümölcsökkel is feldobhatod, hiszen a sütemények mellett a főfogásokban és előételekben is létjogosultságuk van. Ezúttal erre mutatunk néhány alternatívát.
Nyáron kiemeltem fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyassz, de ez nem azt jelenti, hogy csak a sima vizet választhatod. Sőt, vétek lenne, ha nem használnád ki a nyári ízek és színek nyújtotta lehetőségeket, hiszen a zöldségek és gyümölcsök szinte végtelen módon variálhatók. A következő ötleteket nemcsak akkor érdemes bevetned, amikor vendégeket vársz, hanem a hétköznapokon is.
A napsütéses hétvégék egyik legjobb családi, baráti programja egy szép vidéken tett kirándulás vagy túra. Amikor a hátizsák bepakolására kerül a sor, akkor nemcsak az olyan váratlan eseményekre kell felkészülnünk, mint az esetleges kisebb balesetek. Gondolnunk kell a megfelelő mennyiségű ellátmányra – ételekre, italokra –, és azokra az eszközökre, amelyek egyszerűvé teszik a szállításukat.
Nyáron a vendéglátóhelyeken érdemes kiemelt figyelmet helyezni a higiéniára, mert a melegben potenciálisan nő az ételekkel terjedő fertőzésveszély. Ennek pedig nemcsak a vendégek, hanem a jó hírünk is kárát látja. Mindegy, hogy szakácsként, cukrászként, vendéglátósként vagy pincérként dolgozol a területen, a következő szempontok segítenek abban, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket.
A tévhitekkel ellentétben a befőzésbe kortól, tapasztalattól és a konyhád méretétől függetlenül belevághatsz. Persze sokat segít, ha van egy jól bevált recepted és érzed magadban a lelkesedést – hiszen e nélkül inkább nyűgnek éled meg.
Időnként minden itallapra ráfér egy kis frissítés. Ez a kávékínálatra is igaz, amit egyszerűen kombinálhatsz a nyár ízeivel. A hőségre való tekintettel persze főleg jeges változatokban érdemes gondolkodnod. Íme, 3 ötlet, amivel bővítheted a kínálatot.
A nyár igazi csemegékkel kényeztet minket a konyhai alapanyagok tekintetében. Az évszakban termő zöldségek és gyümölcsök ráadásul nemcsak az ízükkel, hanem a színükkel is feldobhatják a tányérra kerülő fogásokat.
A nyári délutánokat vétek lenne a négy fal között tölteni. Hangulatos, mégis nyugodt program lehet egy finom bor társaságában kiülni a teraszra, amiből akár egy rögtönzött baráti összejövetel is kerekedhet. Feltéve persze, hogy fel vagyunk készülve minden ehhez szükséges kellékkel.
A nyár egyet jelent a zöldségek, gyümölcsök, és a könnyű ételek térnyerésével. Igen ám, de a jó idő nem csak az egészségesebb életmódnak kedvez. Hanem a baktériumok szaporodásának is. Most végigvesszük azokat az egyszerűen betartható szabályokat, amelyekkel elkerülhetjük a felmerülő fertőzéseket.
A sütés nem mágikus dolog, ha előttünk van egy recept, az ehhez szükséges alapanyagok és eszközök. A minőség egyik esetben sem mellékes, hiszen az ínycsiklandozó eredmény a tökéletes szentháromság teljesülésén áll vagy bukik.
Amikor végre a család legkisebb tagja is elég nagy lesz ahhoz, hogy egy asztalnál egyen velünk, felmerül a kérdés, milyen terítéket tegyünk elé. A kivételezést kerülve olyan tányérokat és evőeszközöket, amelyeket mi is használunk vagy inkább az ő méreteire szabott műanyag darabokat?
A porcelán jött, látott, és meghódította a világot. Már a megnevezése is különleges, hiszen vénuszkagylót, porceláncsigát jelent. De honnan indult útnak és minek köszönheti a népszerűségét a ma már hétköznapi tárgy?
A kerti partikat addig élvezzük, amíg a finom falatok el nem fogynak. Ezután egy kellemetlenebb feladat ár ránk: a romok és az eszközök takarítása. A jó hír, hogy sokat segít a helyzeten, ha tudjuk, milyen eszközökhöz nyúljunk, és hogyan álljunk neki a folyamatnak.
A piskótakészítés a cukrászalkotások alapvető eleme, ez azonban nem azt jelenti, hogy egyszerű műveletről van szó. Épp ellenkezőleg: ha nem figyelünk eléggé, akkor az eredmény csalódást okoz, és azzal a helyzettel szembesülhetünk, hogy az alacsony tésztát valamivel fel kell tuningolnunk ahhoz, hogy a süteményünk elég magas legyen.
Természetesnek vesszük, hogy a bevásárlás után bepakoljuk a hűtőbe a tejtermékeket, húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Annyira hétköznapi mozdulatról van szó, hogy sokakban fel sem merül, van-e bármi jelentősége annak, melyik élelmiszert hova tesszük vagy mindegy, hiszen így is, úgy is garantált a megfelelő hőmérséklet.
A grillszezon az első meleg tavaszi hétvégével hivatalosan is kezdetét veszi, de ha nem a megfelelő tudással felvértezve látunk neki a feladatnak, akkor könnyen elronthatjuk az eredményt. Annak érdekében, hogy a vendégek a grillezés királyaként – vagy királynőjeként – emlegessenek minket az első lépés a megfelelő eszköz kiválasztása.
A koktélok nem mennek ki a divatból, így egy valamit magára adó bárban elvárás, hogy legalább az alapreceptek legyenek az itallapon. Persze a klasszikus Long Island, Cosmopolitan, Margarita és Pina Colada felhozataltól elrugaszkodva törekedhetünk egy olyan választék kialakítására, ami eltér a város többi helyétől – ezzel könnyen törzshellyé válhatunk.
A bor és a pezsgő a vendéglátóhelyek leggyakrabban fogyasztott italai közé tartoznak, egy valamit magára adó hely pedig nem engedheti meg magának, hogy ne a megfelelő hőmérsékleten szolgálja fel a vendégeknek. A helyzetet némileg nehezíti, hogy nem mindegy a fajta: figyelembe kell venni a szőlőt, illetve az eljárást.
Vannak olyan emberek, akiknél csak egy finom reggeli után indulhat a nap, míg mások inkább e nélkül indulnak útnak. Mindegy, ki melyik tábort gyarapítja, a szállodában eltöltött napok alatt mindenki szívesen él a büféasztal nyújtotta lehetőségekkel.