Blog
Ha vendéglátós vagy, akkor a nyári napok néha egy rémálommal érhetnek fel. A főszezonban egymást váltják a vendégek, és napi szinten kismillió problémát kell megoldanotok attól függetlenül, hogy étteremben, cukrászdában vagy szálláshelyen dolgoztok. Azért, hogy kibírjátok a fennmaradó heteket, most elmondjuk, mire érdemes odafigyelnetek.
Megértjük, ha nyáron nincs kedved beizzítani a sütőt, hogy ezzel az egyébként is meleg konyhát földi pokollá változtasd. Az is érthető, hogy a meleg ellenére nem akarsz lekorlátozódni a jégkrémekre, ha desszertekről van szó – akármilyen finomak. Szerencsére nem is kell: most mutatunk neked egy sütés nélküli „klasszikus” és egy paleo sütit, amivel megörvendeztetheted a családodat vagy a vendégeidet.
A nyári hónapok színes és ízletes gyümölcsökkel kényeztetnek, amiket vétek lenne parlagon hagyni. Ezúttal az egyik bogyós gyümölcsre hívjuk fel a figyelmedet, amivel kísérletezhetsz a cukrászműhelyedben. Egy egyszerűen elkészíthető, látványos torta receptjét osztjuk meg veled, amit akkor érdemes elkészítened, ha hűsítő édességgel szeretnéd meglepni a vendégeidet.
Vendéglátósként részben a te felelősséged, hogy a fagyi elfogyasztása után a vendégeidet ne döntse le a lábukról néhány napra egy ételfertőzés. Ugyanis ez a magas folyadék-, illetve fehérjetartalma miatt tökéletes táplálékot jelent a gyomor-, és bélrendszer betegségeit okozó baktériumnak. Az érme másik oldala, hogy ha nem az előírásoknak megfelelően tartod a pultban a frissítő finomságokat, komoly büntetésekre számíthatsz az ellenőrzések során.
Tombol a grillszezon és teljesen érthető, ha felmerül benned a kérdés, milyen zöldségeket válassz a húsok mellé, ha sikert akarsz arathatni a vendgégeid körében. A tányéron ezek lehetnek a klasszikus köretek kísérői, de akár önállóan is megállhatják a helyüket.
Dúl a befőzési szezon, és könnyen elképzelhető, hogy lelkes háziasszonyként te is sorra töltöd meg az üvegeket a nyár kincseivel. De a klasszikus alapanyagok és receptek mellett valódi különlegességet is eltehetsz. Ebben segítünk, mert ezúttal olyan ötleteket szedtünk össze, amelyek túlmutatnak a hagyományos befőtteken, és igazi nyarat idéző gasztroélményt nyújtanak a legzordabb téli napokon is.
Nyáron egymást érik a gyerektáborok, ami a kicsiknek örömhír, a konyhán dolgozókat azonban kihívás elé állítja, mert az ő feladatuk egy olyan menü összeállítása, amivel a lehető legtöbb csemete tetszését sikerül kivívni. Most megosztunk néhány ötletet, amelyet követve a konyhaajtóban állva mosolyogva hallgathatjuk a kanalak elégedett csörgését.
Amikor elutaztok, kisebb ellentmondásba ütközhetsz magaddal. Egyrészt a lehető legkevesebb időt szeretnéd a konyhában tölteni, másrészt ott van a család finom falatok iránti igénye. Az étterem persze kézenfekvő megoldás, de valljuk be őszintén, ezt egy nagyobb család nem feltétlenül tudja egy héten át finanszírozni – a strandokon kapható lángosra és főtt kukoricára pedig hamar rá lehet unni.
Az igazán jó étterem időnként variálja az étlapját, és előrukkol egy olyan fogással, ami korábban nem volt elérhető – de legalábbis él az aktuális szezon adta lehetőségekkel. Az étlapod kínálatát nemcsak zöldségekkel, hanem gyümölcsökkel is feldobhatod, hiszen a sütemények mellett a főfogásokban és előételekben is létjogosultságuk van. Ezúttal erre mutatunk néhány alternatívát.
Nyáron kiemeltem fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyassz, de ez nem azt jelenti, hogy csak a sima vizet választhatod. Sőt, vétek lenne, ha nem használnád ki a nyári ízek és színek nyújtotta lehetőségeket, hiszen a zöldségek és gyümölcsök szinte végtelen módon variálhatók. A következő ötleteket nemcsak akkor érdemes bevetned, amikor vendégeket vársz, hanem a hétköznapokon is.
A napsütéses hétvégék egyik legjobb családi, baráti programja egy szép vidéken tett kirándulás vagy túra. Amikor a hátizsák bepakolására kerül a sor, akkor nemcsak az olyan váratlan eseményekre kell felkészülnünk, mint az esetleges kisebb balesetek. Gondolnunk kell a megfelelő mennyiségű ellátmányra – ételekre, italokra –, és azokra az eszközökre, amelyek egyszerűvé teszik a szállításukat.
Nyáron a vendéglátóhelyeken érdemes kiemelt figyelmet helyezni a higiéniára, mert a melegben potenciálisan nő az ételekkel terjedő fertőzésveszély. Ennek pedig nemcsak a vendégek, hanem a jó hírünk is kárát látja. Mindegy, hogy szakácsként, cukrászként, vendéglátósként vagy pincérként dolgozol a területen, a következő szempontok segítenek abban, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket.
A tévhitekkel ellentétben a befőzésbe kortól, tapasztalattól és a konyhád méretétől függetlenül belevághatsz. Persze sokat segít, ha van egy jól bevált recepted és érzed magadban a lelkesedést – hiszen e nélkül inkább nyűgnek éled meg.
Időnként minden itallapra ráfér egy kis frissítés. Ez a kávékínálatra is igaz, amit egyszerűen kombinálhatsz a nyár ízeivel. A hőségre való tekintettel persze főleg jeges változatokban érdemes gondolkodnod. Íme, 3 ötlet, amivel bővítheted a kínálatot.
A nyár igazi csemegékkel kényeztet minket a konyhai alapanyagok tekintetében. Az évszakban termő zöldségek és gyümölcsök ráadásul nemcsak az ízükkel, hanem a színükkel is feldobhatják a tányérra kerülő fogásokat.
A nyári délutánokat vétek lenne a négy fal között tölteni. Hangulatos, mégis nyugodt program lehet egy finom bor társaságában kiülni a teraszra, amiből akár egy rögtönzött baráti összejövetel is kerekedhet. Feltéve persze, hogy fel vagyunk készülve minden ehhez szükséges kellékkel.
A nyár egyet jelent a zöldségek, gyümölcsök, és a könnyű ételek térnyerésével. Igen ám, de a jó idő nem csak az egészségesebb életmódnak kedvez. Hanem a baktériumok szaporodásának is. Most végigvesszük azokat az egyszerűen betartható szabályokat, amelyekkel elkerülhetjük a felmerülő fertőzéseket.
A sütés nem mágikus dolog, ha előttünk van egy recept, az ehhez szükséges alapanyagok és eszközök. A minőség egyik esetben sem mellékes, hiszen az ínycsiklandozó eredmény a tökéletes szentháromság teljesülésén áll vagy bukik.
Amikor végre a család legkisebb tagja is elég nagy lesz ahhoz, hogy egy asztalnál egyen velünk, felmerül a kérdés, milyen terítéket tegyünk elé. A kivételezést kerülve olyan tányérokat és evőeszközöket, amelyeket mi is használunk vagy inkább az ő méreteire szabott műanyag darabokat?
A porcelán jött, látott, és meghódította a világot. Már a megnevezése is különleges, hiszen vénuszkagylót, porceláncsigát jelent. De honnan indult útnak és minek köszönheti a népszerűségét a ma már hétköznapi tárgy?
A kerti partikat addig élvezzük, amíg a finom falatok el nem fogynak. Ezután egy kellemetlenebb feladat ár ránk: a romok és az eszközök takarítása. A jó hír, hogy sokat segít a helyzeten, ha tudjuk, milyen eszközökhöz nyúljunk, és hogyan álljunk neki a folyamatnak.
A piskótakészítés a cukrászalkotások alapvető eleme, ez azonban nem azt jelenti, hogy egyszerű műveletről van szó. Épp ellenkezőleg: ha nem figyelünk eléggé, akkor az eredmény csalódást okoz, és azzal a helyzettel szembesülhetünk, hogy az alacsony tésztát valamivel fel kell tuningolnunk ahhoz, hogy a süteményünk elég magas legyen.
Természetesnek vesszük, hogy a bevásárlás után bepakoljuk a hűtőbe a tejtermékeket, húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Annyira hétköznapi mozdulatról van szó, hogy sokakban fel sem merül, van-e bármi jelentősége annak, melyik élelmiszert hova tesszük vagy mindegy, hiszen így is, úgy is garantált a megfelelő hőmérséklet.
A grillszezon az első meleg tavaszi hétvégével hivatalosan is kezdetét veszi, de ha nem a megfelelő tudással felvértezve látunk neki a feladatnak, akkor könnyen elronthatjuk az eredményt. Annak érdekében, hogy a vendégek a grillezés királyaként – vagy királynőjeként – emlegessenek minket az első lépés a megfelelő eszköz kiválasztása.
A koktélok nem mennek ki a divatból, így egy valamit magára adó bárban elvárás, hogy legalább az alapreceptek legyenek az itallapon. Persze a klasszikus Long Island, Cosmopolitan, Margarita és Pina Colada felhozataltól elrugaszkodva törekedhetünk egy olyan választék kialakítására, ami eltér a város többi helyétől – ezzel könnyen törzshellyé válhatunk.
A bor és a pezsgő a vendéglátóhelyek leggyakrabban fogyasztott italai közé tartoznak, egy valamit magára adó hely pedig nem engedheti meg magának, hogy ne a megfelelő hőmérsékleten szolgálja fel a vendégeknek. A helyzetet némileg nehezíti, hogy nem mindegy a fajta: figyelembe kell venni a szőlőt, illetve az eljárást.
Vannak olyan emberek, akiknél csak egy finom reggeli után indulhat a nap, míg mások inkább e nélkül indulnak útnak. Mindegy, ki melyik tábort gyarapítja, a szállodában eltöltött napok alatt mindenki szívesen él a büféasztal nyújtotta lehetőségekkel.
Ha a lisztről van szó, akkor egyszerűnek tűnik a választás: egyszerűen lekapunk egy szimpatikus zacskót a polcról és már meg is vagyunk. Ennél azonban összetettebb a kérdés, hiszen a csomagoláson szereplő számoknak és betűknek jelentőségük van – ezek határozzák meg a felhasználásukat.
Napjaink egyik legnépszerűbb rendezvénytípusa az állófogadás, ami főleg az étkezésekre és a terem berendezésére egyaránt érvényes kötetlen hangulatnak köszönhető. De mitől lesz elégedett a megrendelő és milyen szempontok alapján alakul ki a vendégekben az ezzel kapcsolatos összkép?
Amikor otthon készítünk tortát, akkor először egy gyors fejszámolással meghatározzuk, hány szeletre van szükségünk ahhoz, hogy minden vendégnek jusson. Igen ám, de mindjárt utána jön a következő kérdés: ehhez mekkora tortaformát vegyünk elő?